AP Photo Jordan Strauss_Invision

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΪΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΣΧΕΙ Η DIXIE D’AMELIO

Άλλη μία επώνυμη μοιράζεται στα social media το πρόβλημα υγείας της και γίνεται viral – όχι μόνο η ίδια αλλά και το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ποια είναι η Dixie D'Amelio και τι η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή;

Ορισμένοι την ξέρουν στάνταρ, επειδή είναι μόλις 21, διάσημη TikToker που μοιράζεται με όσους την ακολουθούν όχι μόνο tips ομορφιάς, αλλά και την ίδια της τη ζωή.

Το The D'Amelio Show είναι ένα υβριδικό reality-σίριαλ που αποτυπώνει τη ζωή της οικογένειας D'Amelio, η οποία βρέθηκε από την αφάνεια στην απόλυτη δημοσιότητα του Χόλιγουντ, χάρη στα δύο κορίτσια της, την Dixie, που ασχολείται με τη μουσική, και τη λίγο μεγαλύτερη αδελφή της.

Η περιπέτεια της Dixie D'Amelio

Για άλλους, τους λίγο μεγαλύτερους ίσως, όλο αυτό ακούγεται σοκαριστικό και ίσως θα δικαιολογούσε από μόνο του τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η μικρή σταρ της οικογένειας, η Dixie.

Μόνο που στην περίπτωση της Dixie, η διάγνωση αφορά ένα οργανικό πρόβλημα με σοβαρές ψυχικές προεκτάσεις. Λέγεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) και σε απλά ελληνικά είναι η κατά πολύ χειρότερη εκδοχή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Η μικρή Dixie D'Amelio μοιράστηκε όπως ήταν αναμενόμενο στα social media τη διάγνωση, λέγοντας πόσο επηρεάζει τη διάθεση και τις σχέσεις της.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι πλέον νιώθει αισιόδοξη διότι, έχοντας τη συγκεκριμένη διάγνωση, μπορεί να βρει λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όσοι την ακολουθούν έσπευσαν να μάθουν τι είναι αυτό το σύνδρομο.

Τι είναι η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το PMDD είναι μια σοβαρή μορφή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) και μπορεί να προκαλέσει ακραίες αλλαγές στη διάθεση, οι οποίες είναι δυνατόν να διαταράξουν την καθημερινή ζωή και να βλάψουν τις σχέσεις. Θλίψη, απελπισία, άγχος, ένταση, ευερεθιστότητα ή θυμός είναι συμπτώματα που μπορεί να βιώσει ένα άτομο με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Προεμμηνοροϊκή δυσφορική διαταραχή

Τα αίτια της διαταραχής δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά υπάρχουν προληπτικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών, των αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή η οποία αναφέρεται συχνά ως «σοβαρό PMS», δηλαδή σοβαρό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, προκαλεί μια σειρά από συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια μίας ή δύο εβδομάδων πριν από την περίοδο. Αυτός είναι ο χρόνος μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της περιόδου και αποκαλείται ωχρινική φάση.

Η ωχρινική φάση διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Το PMDD μπορεί να δυσκολέψει την εργασία, την κοινωνικοποίηση και τις υγιείς σχέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτοκτονικό ιδεασμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν έχετε PMDD, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα επανέρχονται κάθε μήνα πριν από την περίοδο και είναι αρκετά έντονα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται.

Συναισθηματικά/ψυχολογικά

 • Ακραίες εναλλαγές της διάθεσης
 • Αναστάτωση ή κλάμα
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Μικρό ενδιαφέρον για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε
 • Απελπισία
 • Αυτοκτονικός ιδεασμός
 • Θυμός ή ευερεθιστότητα
 • Έντονο άγχος
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Υπερβολική αναστάτωση απέναντι στην απόρριψη των άλλων

Σωματικά/οργανικά

 • Ευαισθησία, πόνος ή και πρήξιμο των μαστών
 • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις
 • Πονοκέφαλοι
 • Αίσθημα φουσκώματος
 • Αλλαγές στην όρεξη (βουλιμία ή επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές)
 • Διαταραχές στον ύπνο

Προεμμηνοροϊκή δυσφορική διαταραχή
iStock

Πιθανές αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκαλείται από την ευαισθησία στις αλλαγές των επιπέδων των ορμονών. Μερικοί από τους πιθανούς παράγοντες πυροδότησης του συνδρόμου είναι:

 • Γενετικοί: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκληθεί από γενετικές παραλλαγές.
 • Κάπνισμα: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ευαισθησία των ορμονών.
 • Τραύμα και άγχος: Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το PMDD μπορεί να συνδέεται με αγχωτικά και τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, όπως συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής.

Είναι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας;

Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή είναι μια ενδοκρινολογική διαταραχή, σχετίζεται δηλαδή με τις ορμόνες. Καθώς όμως τα ψυχικά συμπτώματα είναι πολύ έντονα, αναφέρεται και ως πρόβλημα ψυχικής υγείας στο DSM-5, το βασικό εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να κατηγοριοποιήσουν και να διαγνώσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Φυσικά, το πρώτο βήμα για την οποιαδήποτε θεραπεία είναι η κατανόηση του προβλήματος και η χάραξη ενός προγράμματος που ταιριάζει με τον δικό σας τρόπο ζωής. Αν αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο, τον ενδοκρινολόγο ή τον ψυχίατρο για να σας καθοδηγήσουν.

Πέτρος Στεφανής είναι μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.