Στο τελικό του Tae Kwon Do στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. © 2008 David Guttenfelder / AP Photo

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ NUT ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Έλληνα ολυμπιονίκη του Tae Kwon Do, γίνεται η αφορμή για να μάθουμε τι είναι το καρκίνωμα NUT, ένας εξαιρετικά σπάνιος και επιθετικός καρκίνος.

«Αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα NUT στη χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που, αν διαγνωσθεί εγκαίρως, ίσως σωθούν ζωές».

Γράφοντας αυτό –ανάμεσα σε άλλα– στη συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στα social media, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Έλληνας ολυμπιονίκης του Tae Kwon Do, μας δίνει τουλάχιστον έναν λόγο να ενημερωθούμε για τον σπάνιο αυτό τύπου καρκίνου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο νεόπλασμα και, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μητρώο καταγραφής σπάνιων νεοπλασμάτων, δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει άλλο περιστατικό. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο καρκίνος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στη χώρα μας, ας δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του.

Το καρκίνωμα NUT είναι πολύ πρόσφατο

Το καρκίνωμα NUT ανακαλύφθηκε στη Βοστώνη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana Farber. Είναι μια σπάνια διάγνωση, η ακριβής συχνότητα της οποίας είναι άγνωστη. Πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκινώματος NUT έχουν ανακαλυφθεί από το 2010 και έπειτα, κι αυτό χάρη στη διαγνωστική τεχνολογία, που συνεχώς βελτιώνεται.

ΝΙκολαΐδης
AP Photo Thanassis Stavrakis

To καρκίνωμα NUT, που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία και ως καρκίνος μεσαίας γραμμής NC, είναι τόσο σπάνιο και καινούργιο, που ελάχιστα δεδομένα υπάρχουν σχετικά με τον αριθμό των ασθενών. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ, μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά δεν φαίνεται να είναι κληρονομικό.

Τι είναι και πώς σχηματίζεται

Σύμφωνα με το ίδιο Κέντρο, είναι ένας σπάνιος τύπου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Το καρκίνωμα NUT αναπτύσσεται στα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που έχουν δομικό ρόλο στη σύνθεση του δέρματος και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Ο καρκίνος ξεκινά σε φυσιολογικά πλακώδη κύτταρα του σώματος, εξαιτίας της μη φυσιολογικής ένωσης τμημάτων δύο διαφορετικών γονιδίων μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι τα χρωμοσώματα (τα μέρη των κυττάρων που περιέχουν τα γονίδια) «σπάνε» και επανατοποθετούνται με λάθος τρόπο. Αυτή η σύντηξη γονιδίων οδηγεί στον σχηματισμό μη φυσιολογικά ενεργοποιημένων πρωτεϊνών NUT, που με τη σειρά τους καταλήγουν σε ανώμαλη ανάπτυξη πλακωδών κυττάρων.

Νικολαΐδης
ACTION IMAGES/EUROKINISSI

Επειδή υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς με NC, τα ποσοστά επιβίωσης δεν είναι πολύ ακριβή. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου επιθετικό, η μέση διάρκεια επιβίωσης του οποίου είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό επιβίωσης των 2 ετών, που έζησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, είναι 30%.

Συμπτώματα και θεραπεία

Το καρκίνωμα NUT συχνά δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Καθώς όμως εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:

  • κόπωση,
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους,
  • πόνος,
  • ανώδυνο εξόγκωμα,
  • επίμονος βήχας,
  • δύσπνοια,
  • ρινική συμφόρηση ή απόφραξη.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και περιλαμβάνει επιλογές όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Νέες θεραπείες που στοχεύουν στα μοριακά υπόβαθρα του καρκινώματος NUT βρίσκονται εν εξελίξει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.