EUROKINISSI ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΕΛΟΕΙΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Πρότυπο ψυχικής και σωματικής δύναμης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρώτη η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, πρώτη από τις γυναίκες που τερμάτισαν στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η 26χρονη αθλήτρια είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα πριν από περίπου δύο χρόνια.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη, είναι λες και ζω σε ένα όνειρο», δήλωσε λίγο μετά το τέλος του αγώνα η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. «Ειλικρινά, όποιος τρέχει για τον μαραθώνιο το έχει ονειρευτεί άπειρες φορές στον τερματισμό του. [...] Αλλά όταν το ζεις είναι ένα τρομερό συναίσθημα, καταφέρνεις να ξεπερνάς τα όριά σου. [...] Είναι η δεύτερη φορά που τρέχω αλλά πέρα από τον πόνο και την κούραση, όταν τερματίζεις και έχεις πετύχει τον στόχο σου είναι ειλικρινά απερίγραπτο», δήλωσε η 26χρονη αθλήτρια, που έκανε χρόνο 2:46.01. Ο πρώτος που έκοψε το νήμα ήταν ο Χαράλαμπος Πιτσιόλης, με χρόνο 02:23:44, ενώ η Κωνσταντοπούλου ήταν 44η στη συνολική σειρά κατάταξης, μετά από 43 άντρες!

Οι δηλώσεις της αποδεικνύουν ότι η συνεχής προσπάθεια και η αφοσίωση στον στόχο μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: «Ξεκίνησα με το σκεπτικό ότι ό,τι και να γίνει θα τα καταφέρω να βρεθώ στο Καλλιμάρμαρο, όποια και να είναι η επίδοσή μου, ακόμα κι αν δεν αντέξω τον ρυθμό που επέλεξα να κινούμαι».

Η νεαρή αθλήτρια, όμως, προκάλεσε τον θαυμασμό και τη συγκίνηση όλης της χώρας για έναν ακόμα λόγο: Πριν από περίπου 2 χρόνια, σχεδόν 4 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. «Η διάγνωση έγινε σχεδόν 4 μήνες μετά τη γέννηση του μικρού μας, οπότε [τότε] δεν είχα στο μυαλό μου τον αθλητισμό. Είναι οι στιγμές που ενώ όλοι χαίρονται τον ερχομό ενός παιδιού, εγώ δεν μπορούσα να χαρώ. Σίγουρα όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια δύσκολη θέση, το κάθε πράγμα που σκέφτεσαι είναι το χειρότερο σενάριο», δήλωσε η ίδια σε πρωινή εκπομπή.

μαραθώνιος
Η απονομή του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας. EUROKINISSI ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
39ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2022 / ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Τι είναι το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς

Τι είναι όμως το μυελοειδές καρκίνωμα από το οποίο έπασχε η νεαρή αθλήτρια; Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που αποτελεί λιγότερο από το 5% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το 1959.

Διαφέρει από άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς, επειδή προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα (C-κύτταρα), του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία βρίσκονται στο διάμεσο ιστό. Τα κύτταρα αυτά δεν παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες και αντ' αυτού παράγουν μια διαφορετική ορμόνη που ονομάζεται καλσιτονίνη. Όπως εξηγούν σε επιστημονικό τους άρθρο ερευνητές από την Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, «η καλσιτονίνη αποτελεί λειτουργικό ανάλογο της παραθορμόνης, με αμελητέο όπως πιστεύεται φυσιολογικό ρόλο στους ενήλικες, στους οποίους τα επίπεδά της στον ορό είναι πολύ χαμηλά και σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. Στην περίπτωση του μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς, η συγκέντρωση της καλσιτονίνης στο αίμα αυξάνεται σημαντικά, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό έναν πολύ ευαίσθητο και αρκετά εξειδικευμένο καρκινικό δείκτη για τον όγκο αυτό».

Το μυελοειδές καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί με δύο τρόπους: είτε σποραδικά (περίπου σε ποσοστό 75% ενώ η διάγνωσή του γίνεται ανάμεσα στα 40 με 50 έτη) είτε κληρονομικά (σε ποσοστό έως και 25% των διαγνώσεων).Οι ερευνητές εξηγούν ότι «το κληρονομικό μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς κλινικά παρουσιάζεται με 3 μορφές: ως οικογενές (familial) και στα πλαίσια των συνδρόμων πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (Multiple Endocrine Neoplasia / MEN) τύπου IIA και τύπου IIB 6».

Τι είναι το μυελοειδές καρκίνωμα με το οποίο είχε διαγνωστεί η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου
Η νικήτρια του 39ου Μαραθωνίου δήλωσε ότι πριν από περίπου 2 χρόνια είχε διαγνωστεί με τη σπάνια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η νικήτρια του 39ου Μαραθωνίου δήλωσε ότι πριν από περίπου 2 χρόνια είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς.

H έγκαιρη ανίχνευση αυτής της μορφής καρκίνου μπορεί να είναι δύσκολη

Όπως αναφέρει το Healthline, ιστοσελίδα με πληροφορίες για ιατρικά θέματα, το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς συνήθως προχωράει από τον θυρεοειδή στους λεμφαδένες, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κωνσταντινοπούλου σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα. Εάν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να κάνει μετάσταση και τελικά να φτάσει στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά και τον εγκέφαλο. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να μην υπάρχουν έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια αυτού του τύπου καρκίνου.

Σύμφωνα με το Healthline, ορισμένα κοινά σημάδια μπορεί να είναι:

  • εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού,
  • πόνος στον αυχένα,
  • βραχνάδα,
  • επίμονο βήχα (που δεν σχετίζεται με κρυολόγημα),
  • δυσκολία στην κατάποση,
  • δύσπνοια.

Ορισμένα πιο σπάνια και ασυνήθιστα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • σοβαρή διάρροια,
  • σύνδρομο Cushing,
  • κοκκίνισμα του προσώπου,
  • πόνος στα οστά,
  • συναισθηματική και πνευματική κόπωση,
  • απώλεια βάρους.
Μαραθώνιος Βασιλική Κωνσταντινοπούλου
Στιγμιότυπο από τον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας. EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στιγμιότυπο από τον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, οι έρευνες εκτιμούν ότι το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τα στάδια 1 έως 3 του καρκίνου του θυρεοειδούς μυελού είναι 93% και 28% για το στάδιο 4. Ωστόσο, προσθέτουν ότι επειδή οι περιπτώσεις αυτής της μορφής καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο είναι πολύ λίγες, αυτά τα ποσοστά επιβίωσης μπορεί να μην είναι ακριβή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.