iStock

ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΤ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Τι πρέπει να περιέχει τελικά το φαρμακείο των διακοπών; Μήπως παίρνεις πολλά ή μήπως ξεχνάς πάντα εκείνα που χρειάζεσαι; Ρωτήσαμε μια φαρμακοποιό τι περιλαμβάνει το δικό της κιτ διακοπών και συγκεντρώσαμε τη λίστα με τα απολύτως απαραίτητα.

Οι διακοπές και το φαρμακείο τους είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο. Κάποιοι από μας, για να νιώθουμε ασφάλεια, καταλήγουμε να παίρνουμε μαζί μας μία ακόμη μικρή βαλίτσα με φάρμακα και διάφορα άλλα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ξεχνάμε όμως ότι και οι καλοκαιρινοί προορισμοί διαθέτουν φαρμακεία, που μάλιστα, ειδικά αυτή την εποχή, δουλεύουν υπερωρίες και είναι αρκετά ενημερωμένα. Ξεχνάμε επίσης ότι αρκετά φάρμακα αλλοιώνονται από τη ζέστη και δεν θα μας είναι χρήσιμα, αλλά περισσότερο βάρος στις αποσκευές.

Άλλοτε μπερδεύουμε το φαρμακείο με το νεσεσέρ των διακοπών και τα απαραίτητα καλλυντικά. Και κάποιες φορές, κουβαλάμε το ίδιο τσαντάκι που περιέχει κάθε χρόνο τα ίδια προϊόντα, χωρίς να τα έχουμε ανανεώσει.

Για να καταλήξουμε λοιπόν στα απολύτως απαραίτητα, ρωτήσαμε τη φαρμακοποιό, Άννα Μπιντέλα, τι παίρνει εκείνη μαζί της στο δικό της φαρμακείο διακοπών και φτιάξαμε μια λίστα που ίσως σας βοηθήσει.

φαρμακείο διακοπών
iStock

Αντισηπτικό δέρματος και βλεννογόνων

Το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται για μικρές πληγές και αμυχές, ακόμη και από κάποιο τσίμπημα κουνουπιού, και παρέχει αντισηψία, ώστε να εποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις.

Spray προστασίας πληγών

Χρησιμοποιείται αντί για τραυμαπλάστ που μπορεί να μην κολλάει καλά, ανάλογα με το σημείο ή να ξεκολλάει εύκολα με το νερό. Σχηματίζει ένα διάφανο φιλμ για την κάλυψη της πληγής σε οποιοδήποτε σημείο.

Κορτιζονούχα αλοιφή με αντιβίωση

Είναι κατάλληλη για κάποιο δυνατό τσίμπημα εντόμου ή μέδουσας ή ακόμη και για μια επιμόλυνση τισμπήματος από κουνούπι.

Φυσιολογικός ορός

Ο φυσιολογικός ορός σε μικρές δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπλύνουμε μια πληγή ή έναν τραυματισμό, ακόμη και το τσίμπημα της μέδουσας.

Κρέμα για μετά το τσίμπημα

Ένα σκεύασμα πιο ελαφρύ από την κορτιζονούχα κρέμα είναι κατάλληλο για ήπια και πιο συνηθισμένα τσιμπήματα (κυρίως από κουνούπια και σκνίπες), καθώς ανακουφίζει άμεσα από τον κνησμό και τον ερεθισμό και αποτρέπει από το ακατάπαυστο ξύσιμο που μπορεί να προκαλέσει και μόλυνση.

Κρέμα κατά των ερεθισμών

Προϊόντα καταπραϋντικά σε μορφή τζελ ή κρέμας, που μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως η αλόη, είναι ιδανικά για αποευαισθητοποίηση από τον ήλιο ή από οποιονδήποτε ερεθισμό (τσουκνίδα, δερματίτιδα).

Αποστειρωμένες γάζες σε κομμάτια & αιμοστατική γάζα

Για τον καθαρισμό μιας πληγής, αλλά και για την περίπτωση τραυματισμού με αιμορραγία.

Γάντια μιας χρήσης

Με το γάντι μιας χρήσης δεν χρειάζεται να πλύνουμε καλά τα χέρια μας σε περίπτωση που βρισκόμαστε κάπου έξω, για να χειριστούμε μια πληγή.

Επίδεσμος

Ένας επίδεσμος είναι χρήσιμος για να τυλίξουμε με πίεση μια εκτεταμένη πληγή ή άλλη βλάβη ώστε να κερδίσουμε χρόνο, μέχρι να πάμε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.

Ένεση αδρεναλίνης

Μία φαρμακοποιός έχει πάντοτε μαζί μία ένεση αδρεναλίνης αν κάποιος στην παρέα ή στο περιβάλλον πάθει ένα αναφυλακτικό σοκ, ώστε να του κάνει μια ενδομυϊκή ένεση. Όλοι οι υπόλοιποι που ενδεχομένως δεν έχουμε κάποια διαγνωσμένη αλλεργία και θέλουμε να έχουμε μια τέτοια ένεση μαζί μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτός που θα την κάνει σε περίπτωση ανάγκης, ξέρει να την κάνει σωστά.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.