iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Ξέρεις ότι μέσω της δωρεάς αίματος βοηθάς έναν συνάθρωπό σου. Ξέρεις, όμως, ότι η εθελοντική αιμοδοσία έχει οφέλη και για σένα, τον εθελοντή αιμοδότη;

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο. Σκοπός τους να τιμήσουν κάθε ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την αλτρουιστική του προσφορά, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 1.022.713 εγγεγραμμένοι αιμοδότες, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Αν και ο εθελοντής αιμοδότης δεν περιμένει κάτι ως αντάλλαγμα, το να προσφέρεις 20 λεπτά από τον χρόνο σου έχει οφέλη και για τη δική τους υγεία. Τι κερδίζεις, λοιπόν, δίνοντας αίμα;

1. Ένα μίνι τσεκ απ

Πριν σου επιτραπεί να κάνεις μια δωρεά αίματος, για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των αιμοδοτών όσο και των ασθενών που μεταγγίζονται σου ζητείται να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο κάθε φορά που θες να προσφέρεις αίμα. Στη συνέχεια, θα ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη σου, η αρτηριακή σου πίεση και οι σφίξεις σου, και ο γιατρός θα ρωτήσει λίγα πράγματα σχετικά με το ιστορικό σου. Όλα τα παραπάνω θα δώσουν μια καλή ιδέα για την κατάσταση της υγείας σου και μπορεί να δείξουν μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμία. Επιπλέον, θα υποβληθείς σε έλεγχο για σύφιλη, HIV, ηπατίτιδες B και C και λεμφοτρόπο ιό HTLV.  Σε περίπτωση που κάτι εντοπιστεί, θα ενημερωθείς. Τέλος, ο έλεγχος θα αποκαλύψει αν έχεις σπάνια ομάδα αίματος.

Η αιμοδοσία δεν αντικαθιστά τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, αλλά είναι μια (δωρεάν) ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά στην υγεία σου.

εθελοντής αιμοδότης
ethelontis-aimodotis

2. Κερδίζεις μακροζωία

Η καλή ψυχική υγεία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας και το να γίνεις εθελοντής αιμοδότης συμβάλλει σε αυτό. Άλλωστε, δεν είναι λίγες που έρευνες που δείχνουν μια σύνδεση ανάμεσα στην αλτρουιστική προσφορά στην κοινωνία και στα επίπεδα ευεξίας. Σκέψου, λοιπόν, πόσο καλά θα νιώσεις, πόση ικανοποίηση θα πάρεις γνωρίζοντας ότι με το να αφιερώσεις 20 λεπτά από τον χρόνο σου μπορείς να βοηθήσεις έως και τρεις ανθρώπους γύρω σου.

εθελοντής αιμοδότης
Freepik

3. Κάνεις καλό στην καρδιά σου

Κάθε εθελοντής αιμοδότης φαίνεται να διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Γιατί; Γιατί όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, η τακτική αιμοδοσία «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας («κακή» χοληστερόλη). Επίσης, η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνοντας τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (π.χ. λόγω καπνίσματος, κακής διατροφής και στρες), ρέει πιο αργά, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συστηματική αιμοδοσία μειώνει τα υψηλά επίπεδα σιδήρου, τα οποία πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η πτώση των υψηλών επιπέδων έχει, επίσης, συσχετιστεί με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Το σώμα μας διαθέτει μειωμένη ικανότητα απέκκρισης σιδήρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευσή του σε διάφορα όργανα, προκαλώντας βλάβες.

εθελοντής αιμοδότης
Freepik

4. Το δωρεάν σνακ

Μετά την αιμοδοσία μην βιαστείς να φύγεις. Απόλαυσε τη φρυγανιά και την πορτοκαλάδα που σε περιμένουν, μέχρι να βεβαιωθούν οι νοσηλευτές ότι είσαι καλά.

Για να δώσεις αίμα το μόνο που χρειάζεται είναι:

  1. Να είσαι 18-65 ετών.
  2. Να έχεις προηγουμένως καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα.
  3. Να είσαι ξεκούραστος.
  4. Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό.
  5. Να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες από τότε που έκανες τατουάζ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.