iStock

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΜΠΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΣΟΥ

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να απομακρύνουμε το νερό που έχει μπει στο αυτί μας, ενώ εμείς βουτάμε ξέγνοιαστα σε θάλασσες και πισίνες.

Από τη στιγμή που θα μπει νερό στο αυτί μας υπάρχουν δύο σενάρια: Στο πρώτο, το νερό βγαίνει χωρίς καμία προσπάθεια όπως ακριβώς μπήκε. Το νιώθουμε να τρέχει στο αυτί μας ελαφρώς χλιαρό και ξαφνικά ακούμε καλύτερα. Στο δεύτερο σενάριο το νερό εγκλωβίζεται και αν δεν κάνουμε κάτι για να το απομακρύνουμε, ο κίνδυνος εξωτερικής ωτίτιδας ελλοχεύει.

Δεν είναι τυχαίο που το είδος αυτό της ωτίτιδας ονομάζεται και «αυτί του κολυμβητή». Η λοίμωξη αυτή του έξω ακουστικού πόρου προκαλείται από την αυξημένη υγρασία που αποτελεί ιδανική συνθήκη πολλαπλασιασμού μικροβίων. Οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να «στεγνώσει» το αυτί μας.

Επιχείρηση «στεγνό αυτί»

Το νερό από το αυτί είτε βγαίνει με «μηχανικό» τρόπο ή εξατμίζεται. Οι αθλητές της κολύμβησης είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση γιατί παρόλο που φορούν σκουφάκι ή και ωτοασπίδες, πάντα έχουν λίγο νερό παραπάνω βγαίνοντας από την πισίνα.

αυτί
iStock

Γι’ αυτό και ο φακός συχνά τους πιάνει να «τινάζουν» το αυτί τους. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Και ακολουθούν και κάποιες άλλες συμβουλές για καλό στέγνωμα:

  • Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το νερό να βρει τον δρόμο του γέρνοντας το κεφάλι μας στο πλάι από τη μεριά του βουλωμένου αυτιού. Υπάρχουν παραλλαγές στην κίνηση αυτή, τις οποίες ανακαλύπτουμε και στην προσπάθεια. Για παράδειγμα, μπορούμε να τραβήξουμε απαλά τον λοβό του αυτιού μας προς τα κάτω και πίσω για να απεγκλωβιστεί ευκολότερα το νερό.
  • Ξαπλώνουμε μπρούμυτα ή στο πλάι με το αυτί που έχει νερό να ακουμπάει σε καθαρή και ζεστή από τον ήλιο πετσέτα. Η βαρύτητα θα κάνει τη δουλειά της και εννέα στις δέκα φορές το νερό θα στάξει στην πετσέτα.
  • Σκουπίζουμε το εξωτερικό του αυτιού μας με πετσέτα ή βαμβάκι και ποτέ με μπατονέτες, οι οποίες μπορεί να σπρώξουν το κερί προς τα μέσα και να κάνουν χειρότερα τα πράγματα ή ακόμη και να τραυματίσουν την επιδερμίδα του αυτιού, δημιουργώντας πύλη εισόδου για τα μικρόβια.
  • Στάζουμε λίγες σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος, οι οποίες βοηθούν το νερό να εξατμιστεί και το αυτί μας να στεγνώσει. Επιπλέον το καθαρό οινόπνευμα έχει και αντισηπτική δράση. (Τώρα κατάλαβα τι ήταν αυτό που έριχναν στα αυτιά των μικρών κολυμβητών οι μαμάδες στις πισίνες). Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ειδικές σταγόνες για κολυμβητές, που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αν το νερό δεν φεύγει με τίποτα.
  • Αν ό, τι κι αν κάνουμε συνεχίζουμε να «ακούμε» αυτή τη βασανιστική σταγόνα νερού στο αυτί μας, πρέπει να απευθυνθούμε στον ΩΡΛ, καθώς αν υπάρχει κερί στο ακουστικό κανάλι το βούλωμα από το εγκλωβισμένο νερό επιδεινώνεται και θα χρειαστεί να αφαιρεθεί το κερί με καθαρισμό των αυτιών από τον ειδικό.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Παντελή Καρρά, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.