ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Ειδικός μοιράζεται μαζί μας 7 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε όσο πιο ήρεμες γιορτές γίνεται.
«Λίγες μέρες μείνανε, μάτια μου γλυκά», λέει ένα παλιό άσμα των Ζιγν Ζαγκ. Μετράμε αντίστροφα για τις αργίες του Πάσχα και όσοι δεν ταξιδέψουμε προς κάποιον προορισμό, πιθανότατα θα περάσουμε τις γιορτές με δικούς μας ανθρώπους σε κάποιο οικογενειακό ή φιλικό σπίτι.
Τι γίνεται, όμως, με τις ιώσεις που κυκλοφορούν και μας έχουν αποδεκατίσει; Πώς θα κάνουμε γιορτές χωρίς να αρρωστήσουμε ή, τουλάχιστον, περιορίζοντας τις πιθανότητες να «κολλήσουμε» κάτι; Η οικογενειακή γιατρός Neha Vyas δίνει μερικές συμβουλές για να περάσουμε τις μέρες αυτές χωρίς παρατράγουδα.
1. Ακολουθούμε τις οδηγίες των φορέων
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς, αν ανήκουμε σε κάποια ευπαθή ομάδα. Επίσης, δεν ξεχνάμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Για επιπλέον προστασία, μπορούμε στα μέρη με συνωστισμό να φοράμε μάσκα. «Η COVID-19, η γρίπη και άλλοι ιοί και βακτήρια δεν έχουν εξαφανιστεί», λέει η Vyas, γι΄ αυτό όποιος έχει ύποπτα συμπτώματα καλύτερα να μείνει στο σπίτι.
2. Βάζουμε... όρια (και στις γιορτές)
Αν η πιθανότητα να αρρωστήσουμε μας προκαλεί ανησυχία, π.χ. στην περίπτωση που στο σπίτι μας έχουμε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με ανοσοκαταστολή, τότε μπορούμε να ζητήσουμε από τους προσκεκλημένους να κάνουν ένα τεστ πριν μας επισκεφτούν.
3. Ρωτάμε τους καλεσμένους για τυχόν αλλεργίες
Τα γιορτινά τραπέζια είναι πάντα πλούσια σε επιλογές. Είναι, επομένως, φυσιολογικό να μην θυμόμαστε τι υλικά περιέχει κάθε πιάτο. Πριν τη συγκέντρωση, φροντίζουμε να ρωτήσουμε τους καλεσμένους μας για τυχόν αλλεργίες. Καλό είναι, επίσης, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συνταγές, τις οποίες στη συνέχεια μπορούμε να εκτυπώσουμε και να δώσουμε στους επισκέπτες. Κοινά αλλεργιογόνα είναι το σιτάρι, η σόγια, το γάλα, τα οστρακοειδή και οι ξηροί καρποί.
4. Επεξεργαζόμαστε τα κρέατα χώρια από τα λαχανικά
Για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση, κόβουμε το κρέας και τα λαχανικά ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής. Αν έχουμε περιορισμένο εξοπλισμό, τον πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό πριν τον χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικά τρόφιμα.
5. Δεν πλένουμε τα ωμά πουλερικά
Είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία του φαγητού, αλλά δεν πλένουμε το κοτόπουλο. Μπορεί να νομίζουμε ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνουμε βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, αλλά στην πραγματικότητα τα σταγονίδια μπορεί να εξαπλωθούν σε πάγκους, νεροχύτες και επιφάνειες. «Αντί να το πλύνεις, μαγείρεψέ το μόλις το βγάλεις από το ψυγείο ή μετά την απόψυξη», τονίζει η Vyas.
6. Στις γιορτές, προτιμάμε το σερβίρισμα στο πιάτο
Η αλήθεια είναι ότι απαιτεί περισσότερη προετοιμασία από τον οικοδεσπότη, αλλά είναι ασφαλέστερο να σερβίρει ένας άνθρωπος το φαγητό από το να περνούν όλοι από τον μπουφέ ή να φέρνει οποιοσδήποτε το δικό σου. Έτσι, περιορίζονται τα χέρια που πιάνουν το καθετί και μειώνεται η έκθεση σε μικρόβια. Αν τώρα έχουμε μπουφέ, δεν αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες και φροντίζουμε να είναι καλυμμένο.
7. Διατηρούμε τις επιφάνειες καθαρές
Κατ' αρχάς, καθαρίζουμε τραπέζια, πάγκους και καρέκλες με φυσικά καθαριστικά ή σαπούνι και νερό, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, καθώς και πριν την άφιξη των καλεσμένων, αλλά και μετά την αποχώρησή τους. Στο μπάνιο, τοποθετούμε καθαρές, μικρές ή μιας χρήσης πετσέτες, ώστε να μην χρησιμοποιούν όλοι την ίδια.