Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ

Έρευνες εστιάζουν σε δυο παράγοντες που ενδεχομένως έχεις ξανακούσει, καταλήγοντας εκ νέου σε συμπεράσματα για το τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά.

Εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει πως η μαγειρική δεν είναι φίλη μου. Θέλει μεν το καλό μου, αλλά πρόκειται για διαδικασία που δεν απολαμβάνω. Γι’ αυτό και φτιάχνω μόνο ό,τι μπορεί να είναι έτοιμο το πολύ σε μισή ώρα. Προφανώς, όπως συμβαίνει με όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε σε αυτήν τη ζωή, υπάρχουν συνέπειες.

Για παράδειγμα, έχω να φάω το αγαπημένο μου φαγητό, που είναι γεμιστά με κιμά (δεν θέλω σχόλια), περίπου ένα χρόνο. Δεν θυμάμαι από πότε έχω να απολαύσω ένα φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ή χοιρινό με σέλινο (κυρίως για το σέλινο με το αβγολέμονο). Πιάτα που λατρεύω, αλλά δεν φτιάχνω, γιατί α) δεν θέλω να τα κακοποιήσω και β) δεν έχω την υπομονή που χρειάζονται.

Άσε που το πιθανότερο είναι να ξεχάσω να βάλω αλάτι σε ό,τι κι αν φτιάξω. Βέβαια, όπως με ενημερώνει μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της European Society of Cardiology (βλ. μεγαλύτερο συνέδριο του κόσμου για την καρδιά), μάλλον έχω μόνο να κερδίσω από αυτήν την παράλειψη.

Το αλάτι δεν βοηθάει την καρδιά

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank (συμμετέχουν περισσότερα από 500.000 άτομα, ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο), από το 2006 έως το 2010. Αποκλείστηκαν όσοι είχαν στην αρχή της μελέτης κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο (προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά), καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Σημειώθηκε και ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι δεν προσθέτουν αλάτι στα γεύματα έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ό,τι διαβάσατε παραπάνω. H επικεφαλής συγγραφέας, Dr Yoon Jung Park, του εθνικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kyungpook στη Νότια Κορέα, δήλωσε πως «η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Δηλαδή, δεν χρειάζεται γενικά να μην προσθέτετε αλάτι. Αρκεί να μην το κάνετε τουλάχιστον σε ένα ή δυο γεύματα κάθε ημέρα.

Η μελέτη προτείνει ότι ακόμη κι εκείνοι που αλλάζουν τη διατροφή τους από το να προσθέτουν πάντα αλάτι στο να προσθέτουν συνήθως θα δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι της ομάδας του «συνήθως» είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας του «πάντα».

Κάνε ό,τι χρειάζεσαι για να γελάς δυο φορές την εβδομάδα

Στο ίδιο συνέδριο που έγινε στο Άμστερνταμ παρουσιάστηκε και ένας άλλος εύκολος τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε την καρδιά μας. Είναι αυτό που σε παλιά ρήση αναφέρεται ως «το καλύτερο φάρμακο». Ναι, είναι το γέλιο.

Τι να μειώσεις και τι να αυξήσεις για να βοηθήσεις την καρδιά σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Μελέτη έδειξε ότι το γέλιο προκαλεί διαστολή του ιστού μέσα στην καρδιά και αυξάνει τη ροή οξυγόνου γύρω από το σώμα. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο που συμμετείχαν σε «θεραπεία γέλιου» είχαν μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη υγεία. Οι ερευνητές σημείωσαν πως η συγκεκριμένη «μέθοδος» αύξησε τη λειτουργική ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στην πρώτη του είδους έρευνα που εξέτασε εάν θεραπεία με βάση το γέλιο θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών με καρδιακή νόσο, επιστρατεύτηκαν 26 ενήλικες (μέσου όρου ηλικίας 64 ετών) με διάγνωση στεφανιαίας νόσου. Για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, οι μισοί κλήθηκαν να παρακολουθήσουν δύο διαφορετικά ωριαία κωμικά προγράμματα κάθε εβδομάδα. Οι άλλοι μισοί παρακολούθησαν δύο διαφορετικά σοβαρά ντοκιμαντέρ.

Μετά τις 12 εβδομάδες, η «ομάδα της κωμωδίας» βελτιώθηκε κατά 10% σε δοκιμή η οποία μετρούσε το οξυγόνο που μπορούσε να δώσει η καρδιά σε όλο το σώμα. Βελτιώθηκε και στο πόσο καλά επεκτείνονταν οι αρτηρίες, αλλά και στη μείωση των δεικτών φλεγμονής (χαρακτηριστικό των ασθενών με στεφανιαία νόσο, που σχετίζεται με τη συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες).

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία γέλιου είναι μια καλή παρέμβαση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτής της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», δήλωσε ο καθηγητής Marco Saffi, του Hospital de Clínicas de Porto Alegre στη Βραζιλία.

Πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Εναλλακτικά μπορεί να είναι διασκεδαστικές βραδιές με φίλους ή/και την οικογένεια, ή ό,τι άλλο μπορεί να κάνει τον άλλο να γελάσει, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα».

Μολονότι δεν έχει γίνει σαφής ο λόγους που το καλό γέλιο κάνει καλό στην καρδιά, υπάρχει πια μια σταθερή κατανόηση.

«Το γέλιο βοηθά την καρδιά γιατί απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν», εξηγεί ο καθηγητής Saffi. «Μειώνει επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, οι οποίες καταπονούν την καρδιά. Βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι συνολικά. Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι και πιο συνεπείς στο να ακολουθούν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.