Unsplash Erik Mclean

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Κατάχρηση ουσιών, ανθυγιεινή διατροφή και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα είναι μόνο μερικές από τις συμπεριφορές που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι όταν μένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε κατάσταση μειωμένης λειτουργικότητας.

Το ξενύχτι δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Πάντα ήμουν πρωινός τύπος, από αυτούς που γυρίζουν στο σπίτι πρώτοι μετά από μια έξοδο γιατί πάντα έχουν να κάνουν κάτι την επόμενη μέρα. Και από εκείνους που από μια ώρα και μετά υπολειτουργούν ή αρχίζουν να κλείνουν τα μάτια τους, ελπίζοντας να βρεθούν διά μαγείας στο κρεβάτι.

«Φεύγω για να κρατάω τον εγκέφαλό μου υγιή», είναι η νέα ατάκα που θα υιοθετήσω όταν θα αποχωρώ πρώτη από μια παρέα το βράδυ. Και θα έχω αποδείξεις. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι μένοντας ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα κάνουμε τον εγκέφαλό μας να υπολειτουργεί, καθώς εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν προσαρμόσει το ανθρώπινο είδος να δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μετά τα μεσάνυχτα

Όπως αναφέρει το Big Think, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το να μένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβούν «σκοτεινά» πράγματα. Για παράδειγμα, oι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση ουσιών τη νύχτα και έχουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Επιπλέον, τρώνε πιο ανθυγιεινά και παίρνουν αποφάσεις υψηλού κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ο τζόγος ή η εγκληματική δραστηριότητα.

τζόγος
Unsplash Keenan Constance

Κι ενώ λογικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η στέρηση ύπνου ευθύνεται για αυτά τα στοιχεία, μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Network Physiology, αναφέρει ότι η αιτία για τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι άλλη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην ανάλυση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα μοριακά επίπεδα και οι νευρωνικές δραστηριότητες συντονίζονται με τη συνήθη συμπεριφορά μας, η οποία περιλαμβάνει την κινητική δραστηριότητα, το φαγητό, και τις συνειδητές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτές οι παράμετροι συντονίζονται στη συνήθη συμπεριφορά του ύπνου.

Έτσι, αν είμαστε ξύπνιοι αυτές τις ώρες, η νευροφυσιολογία μπορεί να ευνοήσει τη δυσλειτουργία της συμπεριφοράς, δηλαδή την εμφάνιση μεταξύ άλλων έντονων αρνητικών συναισθημάτων, υψηλότερα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης, προβληματική υπερβολική σκέψη ή υπερκατανάλωση φαγητού. Την παραπάνω υπόθεση οι ερευνητές την ονόμασαν «Mind After Midnight» (ο νους μετά τα μεσάνυχτα).

Το ξενύχτι βλάπτει τον εγκέφαλο
Unsplash Robert Stemler

Με άλλα λόγια, αυτό που υποθέτουν οι ειδικοί είναι ότι το να μένει κανείς ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα προκαλεί νευροφυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο και κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν τον κόσμο με ένα πιο αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τον τρόπο που τον βλέπουν την ημέρα.

«Η βασική ιδέα είναι ότι από μια υψηλού επιπέδου, σφαιρική, εξελικτική άποψη, το εσωτερικό βιολογικό κιρκάδιο ρολόι σας είναι συντονισμένο με διαδικασίες που προωθούν τον ύπνο και όχι την εγρήγορση, μετά τα μεσάνυχτα», εξηγεί σε ανακοίνωση τύπου η επικεφαλής συγγραφέας Elizabeth Klerman, ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Τέλος, αυτή η υπόθεση συνιστά μια έκκληση προς περισσότερους ερευνητές για τη διεξαγωγή νέων μελετών σχετικά με τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου τη νύχτα, κατά προτίμηση μετά τα μεσάνυχτα, σε άτομα που δεν στερούνται τον ύπνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.