iStock

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΓΝΑΘΟ;

Λίγο πολύ, όλοι κάποια στιγμή θα αισθανθούμε από ενόχληση έως πόνο στη γνάθο. Ας δούμε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και πότε πρέπει πραγματικά να μας ανησυχήσει άμεσα.

Πονάς στη γνάθο; Μήπως νιώθεις μια ενόχληση ή μια μόνιμη ένταση; Πιθανότατα τρίζεις ή σφίγγεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι, συνθήκη που ασκεί μεγάλη πίεση στους μυς και την άρθρωση της γνάθου. Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, ενώ βέβαια το άγχος είναι η πιο συνήθης αιτία του λεγόμενου συνδρόμου Κροταφογναθικής.

Τι είναι το σύνδρομο Κροταφογναθικής

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Γ. Πλιούτα, Ωτορινολαρυγγολόγο, Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου, ως σύνδρομο Κροταφογναθικής περιγράφεται ένα σύνολο μυοσκελετικών διαταραχών που επηρεάζουν την κροταφογναθική άρθρωση ή τους μασητήριους μυς, ή και τα δύο. Αντιστοιχούν σε πολλές διαφορετικές διαγνώσεις με παρόμοια σημεία και συμπτώματα που επηρεάζουν το σύστημα της μάσησης. Μπορεί να είναι οξείες, επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες.

«Το 75% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον ένα σημείο και το 35% έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Μόνο λιγότερο από το 5% των ατόμων με σημεία και συμπτώματα θα λάβουν θεραπεία».

γνάθος
iStock

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Κροταφογναθικής είναι:

  • πόνος στη γνάθο, στο πρόσωπο και στο κεφάλι, με μέτρια ένταση,
  • πόνος στο αυτί (ωταλγία),
  • περιορισμός στη διάνοιξη του στόματος και «κλείδωμα» της κάτω γνάθου,
  • ήχοι (κλικς) κατά τη μέγιστη διάνοιξη του στόματος ή στην έναρξη του κλεισίματος του στόματος (εκεί όπου ενώνονται τα κόκαλα),
  • πονοκέφαλος και πόνος στον αυχένα και στους ώμους, που δεν σχετίζονται με την λειτουργία της γνάθου,
  • ανεξήγητες εμβοές, απώλεια ακοής και ζάλη και
  • ανώμαλη φθορά, ευαισθησία και μειωμένη λειτουργικότητα των δοντιών.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες, μία είναι οι μικροτραυματισμοί της άρθρωσης που προκαλούνται από το σφίξιμο και το τρίξιμο δοντιών. Μία άλλη αφορά το κλασικό θέμα του άγχους που οδηγεί στο σφίξιμο των γνάθων και τους τεντωμένους μύες, οι οποίοι κουράζονται και από το συχνό μάσημα τσίχλας.

Πόνο στις γνάθους μπορεί να προκαλέσουν:

  • κάποια οδοντικά προβλήματα (ένας πονόδοντος, τερηδόνα, ασθένεια των ούλων ή έγκλειστοι φρονιμίτες που ασκούν πιέσεις),
  • η αρθρίτιδα στην άρθρωση της γνάθου, που προκαλεί δυσκαμψία και πόνο (μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του χόνδρου, που εν συνεχεία κάνει τον μικρό δίσκο στην άρθρωση της γνάθου να «γλιστρά» από τη θέση του),
  • η ιγμορίτιδα,
  • η λοίμωξη στο αυτί.

πόνος στη γνάθο
iStock

Πότε πρέπει να πάτε σε επαγγελματία υγείας

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η δυσλειτουργία γίνεται πιο συχνή με την ηλικία, σε άνδρες και γυναίκες. Η πιθανότητα πόνου στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα αυξάνεται κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 50 ετών, με αυτά που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα να συμβάλλουν στο σύνδρομο Κροταφογναθικής.

Τα καλά νέα είναι πως ποσοστό περί το 90% των ατόμων που έχουν το σύνδρομο ανταποκρίνονται σε μη επεμβατικές θεραπείες, που χαλαρώνουν τους μύες της γνάθου. Μία είναι το μασάζ που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι στην περιοχή όπου υπάρχει ένταση. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν το συνδυάζουμε με μια ζεστή κομπρέσα για 5 λεπτά, δυο φορές την ημέρα, που χαλαρώνει τους μυς και αυξάνει τη ροή του αίματος.

Από εκεί και πέρα, όταν είναι χρόνιο το πρόβλημα του σφιξίματος των γνάθων βοηθά η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός και οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής.

Τα αναλγητικά ανακουφίζουν μεν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε επαγγελματία υγείας. Για κάποιους ανθρώπους ο πόνος στη γνάθο μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, καθώς υπάρχουν νεύρα από την καρδιά που συνδέονται μέσω του στήθους με τη γνάθο. Εάν έχετε ένταση στις γνάθους, συν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πόνο στο χέρι, ζάλη, εφίδρωση και ναυτία την ίδια στιγμή, ζείτε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.