iStock

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ;

Ανησυχείς μήπως μυρίζει άσχημα η αναπνοή σου ή σε ταλαιπωρεί συστηματικά η κακοσμία του στόματος; Δες τι πρέπει να κάνεις.

Όλοι έχουμε ζήσει την άβολη στιγμή που μας πλησιάζει ένας φίλος (ή γνωστός ή συγγενής) για να μας πει κάτι χαμηλόφωνα, κι εμείς ασυναίσθητα απομακρυνόμαστε, ενοχλημένοι από τη δυσοσμία στην αναπνοή του. Ίσως και να ήμασταν εμείς κάποια στιγμή αυτός ο φίλος, ο γνωστός ή ο συγγενής σε κάποιον άλλον. Η κακοσμία του στόματος είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Ο πιο συνηθισμένος είναι η κακή στοματική υγιεινή. Δεν έχει σημασία αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας 3 φορές την ημέρα – το θέμα είναι να το κάνουμε σωστά. Δηλαδή, να χρησιμοποιούμε μεσοδόντιο ή οδοντικό νήμα πριν περάσουμε στο βούρτσισμα, με τις τρίχες της κεφαλής να καθαρίζουν στο όριο μεταξύ δοντιού και ούλου για τουλάχιστον 2 λεπτά –και όχι περισσότερα από 4– δίχως να ασκούμε μεγάλη πίεση.

Οι ειδικοί προτείνουν να ολοκληρώνουμε με το καθάρισμα της γλώσσας, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βακτηριδίων που ζουν φυσικά στο στόμα μας. Ειρήσθω εν παρόδω, τα βακτηρίδια αυτά τρέφονται από την πλάκα που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δόντια και με τα υπολείμματα φαγητού εφόσον δεν τα απομακρύνουμε.

βούρτσισμα δοντιών
iStock

Εάν δεν κάνουμε σωστά ό,τι χρειάζεται να κάνουμε, δίνουμε «χώρο» στα βακτήρια να αναπαραχθούν και να παράγουν ενώσεις θείου, που προκαλούν τη δυσοσμία. Παρεμπιπτόντως, η δύσοσμη αναπνοή είναι το ίδιο με την κακοσμία του στόματος. Επισήμως, στην ιατρική γλώσσα η οσμή που βγαίνει από το στόμα μας λέγεται halitosis. Είναι εκ του λατινικού halitus (αναπνοή) και του ελληνικού ώση (παθολογική διαδικασία). Σημαίνει κακή αναπνοή.

Άλλες κοινές αιτίες της κακοσμίας του στόματος

Οι μελέτες δείχνουν πως το 50% των ενηλίκων έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της κακοσμίας του στόματος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Άρα, πρόκειται για κοινό πρόβλημα, που μπορεί να διαρκεί για κάποιες ημέρες ή και για πολύ καιρό.

Το σάλιο βοηθά στο να μένει το στόμα καθαρό, πιο συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων από το στόμα. Εάν λοιπόν δεν παράγουμε αρκετό σάλιο, το στόμα στεγνώνει και αυτό οδηγεί σε κακοσμία. Τι προκαλεί όμως, τη ξηροστομία; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, με χαρακτηριστικούς κάποια φάρμακα, την αφυδάτωση και συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Sjogren, που συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Λοιμώξεις του αναπνευστικού, ηπατική νόσος ή και διαβήτης είναι μεταξύ των ιατρικών παθήσεων που συντείνουν στη δυσοσμία του στόματος.

Tι προκαλεί την κακοσμία του στόματος;
iStock

Προφανώς, η διατροφή επίσης μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος (ειδικά όταν καταναλώνουμε κρεμμύδια, σκόρδα, καφέ και spicy τρόφιμα). Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν έλαια που μπορούν να διασπαστούν από βακτήρια στο στόμα σας, παράγοντας ενώσεις θείου.

Το κάπνισμα είναι ένας ακόμα γνωστός «εχθρός», με τις χημικές ουσίες των τσιγάρων να μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα και τη γλώσσα, και να συμβάλλουν στην ξηροστομία που διαβάσατε ήδη πού καταλήγει.

Άλλα συμπτώματα της κακοσμίας του στόματος

Πέραν της δύσοσμης αναπνοής, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις ότι υπάρχει θέμα. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι η λευκή επικάλυψη στη γλώσσα. Προκύπτει στα ξηρά στόματα ή από την υπερβολική βλέννα που εισέρχεται στο πίσω μέρος του λαιμού από τη μύτη ή τα ιγμόρεια. Συνήθως προέρχεται από ρινικό ερεθισμό, αλλεργίες ή βακτηριακή λοίμωξη.

Εντωμεταξύ, επειδή η κακή αναπνοή συνδέεται συχνά με την τερηδόνα, όταν το πρόβλημα διαρκεί πολύ καιρό είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε αν υπάρχει συσσώρευση πλάκας γύρω από τα δόντια. Υποδηλώνει νόσο των ούλων που προκαλείται από γενετικά στοιχεία, υπολείμματα πλάκας ή και τον συνδυασμό τους.

Άρα, πώς μπορούμε να φτιάξουμε την οσμή της αναπνοής μας; Πέραν της καλής στοματικής υγιεινής, βοηθά η ενυδάτωση, η αποφυγή του καπνίσματος και η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν κακοσμία. Αν τα κάνουμε όλα αυτά και δεν εξαφανίζεται το πρόβλημα, πάμε σε έναν οδοντίατρο για αρχή και το συνεχίζουμε από εκεί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.