ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΑΤΙ

Αν είσαι από τους ανθρώπους που προσθέτουν πάντα περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους, αυτό κάτι μπορεί να δείχνει για την υγεία σου.

Είσαι από τους τύπους που βάζουν και ξαναβάζουν αλάτι στο φαγητό, συχνά χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος; Γεγονός είναι ότι το αλάτι είναι απαραίτητο διατροφικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το να καταναλώνει, όμως, κανείς περισσότερο από όσο χρειάζεται μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο.

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αποζητούν τόσο αλάτι όταν τρώνε; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους και τι θα πρέπει να προσέξουν; Η γιατρός Δρ Isabel Casimiro σε άρθρο της δίνει τις απαντήσεις.

Γιατί θέλεις περισσότερο αλάτι στα φαγητά;

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που νιώθεις αυτή τη «λιγούρα» για αλάτι. Ορισμένοι είναι εντελώς αθώοι, όμως κάποιοι μπορεί να «χτυπούν καμπανάκια» για κάποιο ζήτημα υγείας:

Τι σημαίνει για την υγεία σου το να θες περισσότερο αλάτι;

– Βαριέσαι

Για πολλούς ανθρώπους, τα πολύ αλατισμένα σνακ αποτελούν ένα comfort food κατά της βαρεμάρας. Έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα ντοπαμίνης και κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα.

– Έχεις αφυδατωθεί

Το σώμα σου χρειάζεται νάτριο ως ηλεκτρολύτη για να λειτουργήσει κανονικά. Η αφυδάτωση προκύπτει όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών πέφτουν, οπότε μπορεί να έχεις ανάγκη για αλάτι για να εξισορροπήσεις αυτό το φαινόμενο. Μάλιστα, επειδή το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα ελέγχει και τη δίψα σου (αυτό που λέμε «δεν πεινάς, διψάς!» ισχύει), μπορεί να αποζητάς αλάτι όταν στην πραγματικότητα χρειάζεσαι νερό.

– Όταν βιώνεις στρες θες αλάτι

Όπως έχουμε ξαναπεί, το χρόνιο στρες αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν λαχτάρα για αλμυρά, λιπαρά ή ζαχαρώδη σνακ. Οι στρεσογόνες καταστάσεις οδηγούν συχνά και στη συναισθηματική υπερφαγία, άρα στην υπερβολική κατανάλωση του αγαπημένου σου αλμυρού τροφίμου.

– Δεν κοιμάσαι καλά

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης junk food, που κατά κανόνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

– Ιδρώνεις υπερβολικά

Είτε επειδή γυμνάζεσαι είτε λόγω περιβαλλοντικής ζέστης, μπορεί να θες να φας πιο αλμυρά φαγητά, γιατί έτσι το σώμα σου θα ρυθμίσει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών που αναφέραμε παραπάνω, τα οποία απορρυθμίζονται λόγω της εφίδρωσης.

Τι σημαίνει για την υγεία σου το να θες περισσότερο αλάτι;

– Περιμένεις περίοδο

Είναι γνωστό ότι περί τη μία εβδομάδα πριν την περίοδο αλλάζει η όρεξη της γυναίκας, η οποία μπορεί να αποζητά πιο αλμυρές τροφές.

– Υποφέρεις από ημικρανίες και αποζητάς αλάτι

Ένα από τα συμπτώματα που έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πριν από μια κρίση ημικρανίας είναι η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αλάτι μπορεί και να ανακουφίζει κάπως τις ημικρανίες.

– Παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα επινεφρίδια (τα όργανα, δηλαδή, που παράγουν τις ορμόνες του μεταβολισμού) μπορεί να σου προκαλούν την λαχτάρα για περισσότερο αλάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψεις τη λήψη τους, αλλά να το συζητήσεις με τον γιατρό σου αν παρατηρείς κάποια διαφορά στις διατροφικές σου ανάγκες.

Τι σημαίνει για την υγεία σου το να θες περισσότερο αλάτι;
Pexels Nicola Barts

– Έχεις έλλειψη νατρίου

Η υπονατριαιμία είναι μία συχνή ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα και δίνει σήμα στον εγκέφαλο να αναζητήσει περισσότερο αλάτι. Μπορεί να έχει προκύψει έπειτα από μια γαστρεντερίτιδα, όμως μπορεί να είναι και σύμπτωμα καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας, ή να προκαλείται από τη λήψη διουρητικών, οπότε χρειάζεται ιατρική επίβλεψη.

– Υποφέρεις από κάποια από τις παρακάτω παθήσεις:

  • Νόσο του Addison, δηλαδή ανεπαρκή παραγωγή ορμονών από τα επινεφρίδια (κορτιζόλη, αλδοστερόνη) λόγω καταστροφής ή ατροφίας των επινεφριδίων. Μια σπάνια διαταραχή που, όμως, μπορεί και να απειλήσει τη ζωή αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.
  • Σύνδρομο Bartter: Μια κληρονομική ασθένεια που εκδηλώνεται με υποκαλιαιμία, καθώς τα νεφρά δεν μπορούν να απορροφήσουν το αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες που χάνονται με την ενούρηση.
  • Κυστική ίνωση: Μία ακόμα γενετική διαταραχή που οδηγεί στη συσσώρευση βλέννας σε όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα το νάτριο να μη μπορεί να μεταφερθεί σε αυτά σωστά.
  • Αναιμία: Η αδυναμία του σώματος να παράγει σίδηρο και να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να μεταφράζεται με έντονη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα.

Τι σημαίνει για την υγεία σου το να θες περισσότερο αλάτι;

Είναι επικίνδυνο να αποζητάς περισσότερο αλάτι;

Σύμφωνα με την Casimiro, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι επικίνδυνη όταν γίνεται συστηματικά και ιδιαίτερα με τη μορφή επεξεργασμένων ή junk τροφών. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, ειδικά αν παράλληλα παρατηρείς και άλλα συμπτώματα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Όχι μόνο προκαλεί κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στην παχυσαρκία, αλλά και ανεβάζει υπερβολικά την αρτηριακή πίεση, βάζοντας τον άνθρωπο σε κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Στον αντίποδα, έχει βρεθεί ότι η ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, π.χ. από τα 10-12 γρ. στα 5-6 γρ., μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής πίεσης όσο και ένα αντιυπερτασικό φάρμακο!

Καθώς, λοιπόν, αλάτι υπάρχει στις περισσότερες τροφές που καταναλώνεις (και δη στις συσκευασμένες) καλό είναι να αποφεύγεις όσο γίνεται να προσθέτεις περισσότερο στα πιάτα σου. Μπορείς επίσης να το αντικαθιστάς με άλλα ενισχυτικά γεύσης, όπως μπαχαρικά και βότανα. Αν, όμως, ο οργανισμός σου συνεχίζει να το αποζητά, κακό δεν είναι να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.