EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ POST COVID ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

Το ιατρείο Post COVID του Σωτηρία μετρά ήδη 30 μήνες λειτουργίας και έχει καταγράψει περισσότερες από τρεις χιλιάδες επισκέψεις ασθενών. Το προσωπικό του, μια ομάδα από πολλές ειδικότητες, μας εξήγησε τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες του.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Σωτηρία έγινε εύλογα το πρώτο νοσοκομείο για περιστατικά Covid-19. Δικαίως, λίγους μήνες μετά, συγκροτήθηκε εκεί ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Post COVID ιατρείο.

Ένα ιατρείο που λειτουργεί εδώ και περίπου 30 μήνες υπό τη διεύθυνση της Δρ. Γαρυφαλλιάς Πουλάκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και έχει καταγράψει πάνω από 3.000 επισκέψεις ασθενών.

Καθώς τα περιστατικά δεν είναι λίγα και πλέον αφορούν ακόμη και ασθενείς που νόσησαν ελαφριά στο σπίτι, επικοινωνήσαμε με το προσωπικό για να μάθουμε τι συμβαίνει εκεί, ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που φέρνουν έναν ασθενή στο κατώφλι του, αν θεραπεύεται αυτό το μακροχρόνιο σύνδρομο και πώς αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. Αυτά είναι όσα μας απάντησε η επιστημονική ομάδα.

Πόσες ειδικότητες εμπλέκονται σε ένα ιατρείο Post COVID

Το Ιατρείο λειτουργεί με μία πυρηνική διεπιστημονική ομάδα από έμπειρους λοιμωξιολόγους, παθολόγο, κοινωνική λειτουργό (με σπουδές στη Δημόσια Υγεία και εμπειρία στην ψυχική υγεία) και εξειδικευμένες νοσηλεύτριες.

Post Covid Ιατρείο
Unsplash Branimir Balogovic

Λόγω της πολυπλοκότητας όμως που παρουσιάζει το σύνδρομο, υπάρχει στενή συνεργασία με πνευμονολόγο, καρδιολόγο, αρρυθμιολόγο, υπερτασιολόγο και ενδοκρινολόγο, ενώ γίνονται παραπομπές σε ρευματολόγο, ΩΡΛ, νευρολόγο και σε δομές ψυχικής υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Επίσης, οι γιατροί είναι στη διάθεση των θεράποντων γιατρών του κάθε ασθενή εάν παραστεί ανάγκη συνεργασίας.

Τι συμβαίνει σε ένα τέτοιο ιατρείο

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

  • κλινική εξέταση της/του ασθενή,
  • αξιολόγηση των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων της/του,
  • ορισμός θεραπευτικού πλάνου σε συνεργασία με την/τον ασθενή και των άλλων θεραπόντων γιατρών εάν υπάρχουν,
  • τακτική παρακολούθηση,
  • διερεύνηση της ψυχολογικής και νευρογνωσιακής κατάστασης της/του ασθενούς με κατάλληλα ανιχνευτικά εργαλεία,
  • συμβουλευτική διαχείρισης της κατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης όπου αυτό χρειάζεται σε τακτική βάση ή παραπομπή σε δομές ψυχικής υγείας όπου κρίνεται απαραίτητο.

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει η διεπιστημονική ομάδα μαζί με τον ασθενή, να φτιάξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων και ένα ανάλογο θεραπευτικό πλάνο.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα Post COVID

Έχουν περιγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 200 συμπτώματα, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία πολλών οργάνων. Τα συχνότερα από αυτά είναι η κόπωση, η πνευματική θόλωση, το αίσθημα παλμών, οι διαταραχές ύπνου, το άγχος και η κατάθλιψη. Από τα πιο σπάνια που έχουν αναφερθεί στο ιατρείο είναι οι κράμπες στη γλώσσα, η θόλωση της όρασης και η μείωση της ακοής.

Εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων υποφέρουν από το σύνδρομο είναι είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα άτομα, ενώ πολύ συχνά πια παρουσιάζουν συμπτώματα και ασθενείς που δεν νόσησαν βαριά και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Θεραπεύεται το Post COVID;

Καθώς τα ποσοστά των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου αυξάνονται ραγδαία (αγγίζουν πια το 30%), γίνονται εντατικές προσπάθειες μελέτης του, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του και ανακούφισης των ασθενών που υποφέρουν. Το μέλλον διαφαίνεται αισιόδοξο.

Post Covid Ιατρείο
Unsplash Isaac Quesada

Προς το παρόν εφαρμόζονται γνωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τυχόν οργανικά προβλήματα που έχουν προκληθεί μετά από τη νόσηση, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή, την κατανόηση της κατάστασης που βιώνει και τη σταδιακή ομαλοποίηση της καθημερινότητάς του.

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής προκειμένου να συμβάλλει στην αποθεραπεία του

Στον ασθενή που υποφέρει από συμπτώματα Post/Long COVID πρέπει να παρέχεται καθοδήγηση και γνώση για την κατάσταση που βιώνει, προκειμένου να μπορεί να τη διαχειρίζεται με επιτυχία.

Το βασικότερο στοιχείο στην αποκατάσταση από το σύνδρομο είναι ο χρόνος. Ο ασθενής πρέπει να δώσει χρόνο στον οργανισμό του να ανακάμψει, να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, σε περίπτωση που έχει οργανικά προβλήματα, και να προσπαθεί σταδιακά να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αποκαταστήσει την καθημερινότητά του.

Πρέπει να τον βοηθήσουμε να μάθει να «ακούει» το σώμα του και να ακολουθεί τον ρυθμό που του υπαγορεύει, καθώς έχει παρατηρηθεί πως η πίεση να επανέλθει γρήγορα στις δραστηριότητές του, μπορεί να κοστίσει σε πισωγύρισμα του οργανισμού.

Πώς αισθάνεται ένας ασθενής και πώς πρέπει να τον προσεγγίζουν οι γιατροί;

Τα πιο συχνά συναισθήματα που εκφράζουν οι ασθενείς που απευθύνονται στο ιατρείο είναι αυτά του φόβου, της αγωνίας, της απογοήτευσης, της απελπισίας και της ανασφάλειας. Αυτά είναι συναισθήματα που δημιουργούν ψυχικές καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης.

Post Covid Ιατρείο
iStock

Ο τρόπος που οφείλουμε να προσεγγίσουμε την/τον ασθενή που ζητά τις υπηρεσίες μας είναι αυτός της διαθεσιμότητάς μας: να την/τον ακούσουμε με προσοχή, να κατανοήσουμε την κατάσταση που βιώνει και να αποδεχθούμε τα συναισθήματα που εκφράζει καθώς για την/τον ασθενή είναι η πραγματικότητά του.

Εφόσον καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της/του και νιώθει ασφάλεια, τα αποτελέσματα θα είναι μόνο θετικά, αρχικά σε ψυχολογικό και κατόπιν σε σωματικό επίπεδο, αφού συνεργάζεται στενά μαζί μας και με τους ειδικούς που πιθανόν να παραπέμφθηκε.

Επιβεβαιώνεται μέσα από το σύνδρομο ότι το σώμα και η ψυχή συνδέονται;

Η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο «βομβαρδισμός» από πληροφόρηση και παρα-πληροφόρηση την οποία υπέστη, δημιούργησαν το αίσθημα του άγχους και του φόβου θανάτου, το οποίο με τη σειρά του κινητοποιεί το βασικό ένστικτο της επιβίωσης.

Καθώς η πανδημία μπήκε στην καθημερινότητά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άρχισε να δημιουργείται και το φαινόμενο του «στίγματος» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για νοσούντες, αλλά και για όσους υποφέρουν από συμπτώματα Post/Long COVID.

Από ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μας, συχνά αναφέρονται παράπονα σχετικά με το ότι η κατάστασή τους αμφισβητείται τόσο από το οικογενειακό όσο και από εργασιακό τους περιβάλλον.

Οι ψυχικές αυτές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ο καθένας/καθεμία ασθενής αντιμετωπίζει τη νόσηση και φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Υπό αυτή την έννοια μπορεί κανείς να πει ότι πράγματι η ψυχή και το σώμα συνδέονται.

Χρήσιμες πληροφορίες για το ιατρείο Post COVID

Τα στελέχη που πλαισιώνουν το ιατρείο είναι οι κ. Ελένη Κάκαλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Βισσαρία Σακκά, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, ο κ. Βασίλειος Μαραβίτσης, Παθολόγος, η κ. Μάρθα Μπέη, Κοινωνική Λειτουργός, η κ. Ευθυμία Γρηγοράκη, Προϊσταμένη των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων που μαζί με το εξαιρετικά έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό υποστηρίζει δυναμικά τη λειτουργία του ιατρείου.

Το ιατρείο διασυνδέεται με ερευνητικά προγράμματα του ΕΚΠΑ και Διεθνή, με πολλαπλά οφέλη για την/τον ασθενή και παραμένει σημείο αναφοράς σε περίπτωση νέας νόσησης για τις/τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κλείσει ραντεβού στο 1535 με τους κωδικούς 08631 και 08262 ή στέλνοντας ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο email: [email protected]. Συνήθως εντός λίγων ωρών θα λάβουν απάντηση και το συντομότερο δυνατόν ραντεβού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.