Unsplash Gaspar Uhas

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ;

Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να εμπλουτίσουν ή και να ανατρέψουν κατά κάποιο τρόπο ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα: ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατέγραψε εγκεφαλική δραστηριότητα σε άντρα λίγα δευτερόλεπτα μετά τον θάνατό του.

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί όλοι τι θα συμβεί όταν πεθάνουμε; Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας εκείνη τη στιγμή; Μήπως η ζωή περνάει όντως μπροστά από τα «μάτια» μας; Μπορεί τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα να παραμένουν άλυτα, αλλά φαίνεται πως η ιατρική επιστήμη έχει κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς τη διερεύνησή τους.

Νέα δεδομένα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας τη στιγμή του θανάτου δημοσίευσε ομάδα ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience. Η καταγραφή αφορά έναν 87χρονο άντρα, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από πτώση. Ο άντρας χειρουργήθηκε και, έπειτα από κρίσεις επιληψίας, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Κατά τη νοσηλεία του, οι γιατροί πραγματοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα το οποίο έδειξε ότι υπήρξε εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατέγραψε ότι 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή του καρδιακού παλμού του άντρα υπήρξαν αλλαγές σε διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων, και αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα. Τα τελευταία έχουν συσχετιστεί με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, τα όνειρα, ο διαλογισμός, η ανάκτηση μνήμης, και η συνειδητή αντίληψη.

Με άλλα λόγια, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι καθώς πεθαίνουμε μπορεί να βιώνουμε την ίδια νευρική δραστηριότητα που βιώνουμε μεταξύ άλλων όταν διαλογιζόμαστε, ονειρευόμαστε ή ανακτούμε αναμνήσεις.

Γιατροί
Unsplash

Χρειάζονται κι άλλες μελέτες για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου

Ο Dr Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Louisville των ΗΠΑ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον χρόνο δωρεάς οργάνων».

Βέβαια, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η περίπτωση αυτή είναι μεμονωμένη και τα δεδομένα αρκετά μοναδικά, αφού τα ευρήματα βασίζονται σε καταγραφές από ένα μόνο άτομο. Τόνισαν μάλιστα ότι στον ασθενή χορηγήθηκαν αντισπασμωδικά φάρμακα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των δικτύων στον εγκέφαλο.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Taylor, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett «δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο σημείο του θανάτου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.