iStock

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών. Πώς; Μέσω του περιορισμού της φυσικής δραστηριότητας.

Το βάρος των ανθρώπων… τραβά την ανηφόρα, αφού σχεδόν τα ⅔ των ενηλίκων (59%) και 1 στα 3 παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Όσο για την Ελλάδα; Στα ¾ των οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη (το 20,6% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, το 38,5% των παιδιών 6-10 ετών και το 41,2% των παιδιών 10-12 ετών).

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, η μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργειακά πυκνών και πλούσιων σε λιπαρά τροφίμων, η μικρότερη κατανάλωση φρούτων, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (και άσκησης), η μικρότερη διάρκεια ύπνου και η αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής είναι παράμετροι που συχνά εμφανίζονται σε παχύσαρκα παιδιά.

Άσκηση και διαχείριση της ζέστης

Σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Temperature, η Δρ Shawnda Morrison υποστηρίζει ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας τρόπος τα παιδιά να μπορέσουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, η εκκολαπτόμενη αυτή γενιά είναι πιο παχύσαρκη και λιγότερο δραστήρια από όσες προηγήθηκαν, κάτι που καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως π.χ. η αφυδάτωση και η θερμική εξάντληση.

Η Morrison, που ασχολείται με τους προσαρμοστικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος σε ακραία περιβάλλοντα και έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της αθλητικής απόδοσης και της φυσιολογίας της άσκησης, εστιάζει στη σημασία της καθημερινής άσκησης, εάν θέλουμε τα παιδιά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη ζωή σε έναν πιο ζεστό πλανήτη.

Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με το βάρος του παιδιού σας
iStock

Δυστυχώς, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα παιδιά με κακή φυσική κατάσταση το να ασκηθούν επαρκώς, ώστε να παραμείνουν υγιή.

Όμως, η κίνηση είναι απαραίτητο συστατικό της καλής υγείας και «οι ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση ανέχονται καλύτερα τις υψηλότερες θερμοκρασίες, λόγω ενός συνδυασμού φυσιολογικών, συμπεριφορικών και ψυχολογικών παραγόντων», τονίζει η ειδικός.

Τι άσκηση να κάνουν τα παιδιά

Είναι επιτακτική ανάγκη τα σημερινά παιδιά να χτίσουν και να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση και αυτό μπορούν να το πετύχουν συνδυάζοντας δομημένες δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ με το ενεργό παιχνίδι, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους.

«Κάντε αυτό που σας αρέσει, είτε είναι μια οικογενειακή βόλτα με ποδήλατο είτε μια βόλτα με τον σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και τη θετική διάθεση και προσπαθήστε να μην αποφεύγετε εντελώς τη ζέστη, αλλά να επιλέγετε τις ώρες που είναι λιγότερο ζεστές (πρωινά/βράδια). Πρέπει να κρατάμε το σώμα μας σε κίνηση, ακόμα και σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται», λέει η Morrison.

Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με το βάρος του παιδιού σας
iStock

Τι έδειξε η έρευνα

Οι εκτιμήσεις της ειδικού βασίζονται σε ανασκόπηση περισσότερων από 150 μελετών σχετικά με το πώς τα παιδιά διατηρούν τη σωματική τους δραστηριότητα, ασκούνται και διαχειρίζονται τη ζέστη και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Ανάμεσα στις μελέτες, περιλαμβάνεται μία με 457 αγόρια ηλικίας 5-12 ετών που ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους. Όπως διαπιστώθηκε, τα υπέρβαρα παιδιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δυσκολεύονται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους σε σχέση με τα παιδιά κανονικού βάρους.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αεροβική ικανότητα των παιδιών είναι 30% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των γονιών τους στην αντίστοιχη ηλικία και ότι υπάρχει ραγδαία μείωση της σωματικής τους δραστηριότητας παγκοσμίως, ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια. Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν καλύπτουν τα 60 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας και άσκησης, που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.