Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΜΟΥ;

Αν πιστεύεις ότι ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία που σε ταλαιπωρεί μπορεί να συνδέεται με τον καιρό, διάβασε πώς θα το επιβεβαιώσεις και τι μπορείς να κάνεις.

Πριν λίγες μέρες ξύπνησα με έναν τρομερό πονοκέφαλο. Βγήκα από το σπίτι και ο ουρανός ήταν γεμάτος γκρίζα σύννεφα. Έφτασα στο γραφείο και η κατάσταση δεν έλεγε να βελτιωθεί. Ο μουντός καιρός πάντα επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μου, μήπως, όμως, ευθυνόταν και για τον πονοκέφαλό μου;

«Συχνά ένας μόνο παράγοντας, όπως μια συγκεκριμένη αλλαγή καιρού, δεν μπορεί να προκαλέσει μια κρίση ημικρανίας, εκτός αν η αλλαγή αυτή είναι δραματική. Αυτό μπορεί να συμβεί αν συνυπάρχει κι άλλος παράγοντας, όπως π.χ. αν έχεις πιει κόκκινο κρασί. Επίσης, η αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει μια κρίση μόνο αν το άτομο είναι ήδη επιρρεπές σε ημικρανίες λόγω κόπωσης, άγχους ή έλλειψης ύπνου. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να δούμε ξεκάθαρα τη σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου καιρικού μοτίβου και της έναρξης των κρίσεων ημικρανίας», εξηγεί το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία.

Επίσης, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με ημικρανία ευαίσθητοι σε έναν καιρικό παράγοντα. Πολλά διαφορετικά καιρικά μοτίβα έχουν βρεθεί σε διαφορετικές μελέτες ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ενός επεισοδίου σε κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλους.

Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που συνήθως συνδέονται με μια κρίση πονοκεφάλου ή ημικρανίας και σχετίζονται με τον καιρό περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στα επίπεδα υγρασίας και τη θερμοκρασία.
  • Καταιγίδες.
  • Περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα σκόνης.
  • Έντονη ηλιοφάνεια.
  • Πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ξηρός αέρας.
  • Θυελλώδης καιρός.
  • Μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης.

Όσον αφορά το γιατί ορισμένα καιρικά μοτίβα συνδέονται με κρίσεις πονοκεφάλου ή ημικρανίας; «Το πώς καιρικά μοτίβα προκαλούν πονοκέφαλο ή ημικρανία δεν είναι γνωστό», συνεχίζει σε δημοσίευσή του το Ίδρυμα. Ανάμεσα στις ερμηνείες είναι, για παράδειγμα, το ότι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στην πίεση εντός των παραρρίνιων κόλπων και των δομών και των θαλάμων του έσω αυτιού ή ότι μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων ή υπερδιέγερση περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον πόνο.

Χριστίνα Αβδίκου

Πώς θα καταλάβεις αν ευθύνεται ο καιρός

Ένας τρόπος για να καταλάβεις αν ο καιρός σχετίζεται με τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία που σε ταλαιπωρεί είναι να κρατάς ημερολόγιο. Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό κάθε μέρα να καταγράφεις τυχόν αλλαγές του καιρού (π.χ. καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, υγρασία). Έτσι, μπορείς να κοιτάξεις τι έχει προηγηθεί του επεισοδίου.

Όταν έχεις μια κρίση πονοκεφάλου ή ημικρανίας, σημείωσε στο ημερολόγιο: Τα συμπτώματά σου (πού νιώθεις τον πόνο, πώς νιώθεις, άλλα προβλήματα, όπως π.χ. ευαισθησία στον θόρυβο, τις μυρωδιές, το έντονο φως), την ώρα που ξεκίνησε και τελείωσε ο πονοκέφαλος, οποιαδήποτε θεραπεία δοκίμασες κι αν βοήθησε. Αν παρατηρήσεις «πρόδρομα» συμπτώματα, σημειώστε τα κι αυτά. Μπορείς, επίσης, να καταγράψεις και άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ένα επεισόδιο, όπως φαγητά και ποτά που κατανάλωσες. Κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για 3 μήνες, ώστε να εμφανιστούν τυχόν μοτίβα.

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ Ή ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.

Τι μπορείς να κάνεις

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο υγείας, δεν μπορείς να κάνεις πολλά όσον αφορά τον καιρό, αφού προς το παρόν δεν έχουμε τη δύναμη να τον επηρεάσουμε. Ωστόσο, κοιτάζοντας την πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες, μπορείς να βεβαιωθείς ότι έχεις προμηθευτεί παυσίπονα.

Αν γίνεται, φυσικά, αποφεύγεις τους καιρικούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον πονοκέφαλό σου. Για παράδειγμα, παραμένεις σε εσωτερικούς χώρους όταν κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη ή φυσάει πολύ (αν αυτοί οι παράγοντες σου προκαλούν πονοκέφαλο ή ημικρανία).

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφύγεις ή να διαχειριστείς ερεθίσματα που μπορείς να ελέγξεις, μειώνοντας έτσι τον αριθμό ή την ένταση των επεισοδίων. Για παράδειγμα, φρόντισε να τηρείς ένα πρόγραμμα ύπνου, μην παραλείπεις γεύματα, διατήρησε ενυδατωμένο τον οργανισμό σου, απόφυγε τρόφιμα που συνδέονται με τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο, προσπάθησε να μην κουράζεσαι και να μην στρεσάρεσαι πολύ, απόφυγε περιοχές με έντονο θόρυβο ή πολλά φώτα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.