iStock

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα στους άντρες, έρευνες δείχνουν ότι είναι και το ιδιαίτερο μικροβίωμα του σπέρματος.

Για το μικροβίωμα του εντέρου έχει γίνει πολύς λόγος, όχι όμως και για το μικροβίωμα στο σπέρμα. Ως μικροβίωμα προσδιορίζονται τα τρισεκατομμύρια των μικροβίων (βακτήρια, μύκητες, ιοί και τα γονίδιά τους) που ζουν στον οργανισμό μας. Είναι από 5 έως 10 φορές περισσότερα από τα κύτταρα μας και δύο από τα κιλά που βλέπουμε στη ζυγαριά όταν ζυγιζόμαστε! Είναι διαφορετικά στον καθένα μας, καθώς εξαρτάται και από τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουμε.

Μολονότι είναι μικροσκοπικά, φαίνεται πως συμβάλλουν με πολύ σημαντικούς τρόπους στην υγεία και την ευεξία μας. Μελέτες τα έχουν συνδέσει μεταξύ άλλων με διάφορους τύπου καρκίνου, εκζέματα, καρδιοπάθειες, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, το άσθμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον διαβήτη.

Κι αν αυτό λίγο πολύ κάπου το έχουμε ακούσει, υπάρχουν παράμετροι λιγότερο γνωστές, όπως ότι οι συνάψεις στον εγκέφαλο ενός μωρού επηρεάζονται από τη χλωρίδα που έχει η μητέρα στον κόλπο της την ώρα της σύλληψης.

Τώρα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο University of California και του University of Texas και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δείχνει πως το μικροβίωμα του σπέρματος μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

Το μικροβίωμα στο σπέρμα

Στην παρουσίαση της μελέτης, οι συγγραφείς αναφέρουν πως «πρόσφατα υπήρξε μια έκρηξη μελετών που δείχνουν ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές ασθένειες και καταστάσεις ευεξίας. Η αιτιολογία των παραμέτρων μη φυσιολογικής ανάλυσης σπέρματος (SA) δεν είναι σαφής στο 30% των περιπτώσεων. Οι έρευνες που αφορούν το μικροβίωμα του σπέρματος μπορεί να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Εδώ, διερευνούμε τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του σπέρματος και των αλλαγών των παραμέτρων του σπέρματος».

σπέρμα
Σπέρμα στο μικροσκόπιο. iStock
Σπέρμα στο μικροσκόπιο.

Για την έρευνα επιστρατεύτηκαν άντρες που απευθύνθηκαν στους ειδικούς για αξιολόγηση γονιμότητας ή συμβουλευτική για βαζεκτομή. Συγκεκριμένα, 73 άνδρες που είτε είχαν αρχίσει συμβουλευτική για εκτομή σπερματικού πόρου (είχαν ήδη αποκτήσει παιδιά), είτε ήταν σε αξιολόγηση γονιμότητας (αγωνίζονταν για να αποκτήσουν παιδιά). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μικρή ομάδα μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Μερικά από αυτά τα μικρόβια, κυρίως το Lactobacillus iners, έχουν περιγραφεί εκτενώς σε άλλα περιβάλλοντα που σχετίζονται με τη γονιμότητα», προσθέτουν. «Για άλλα, αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δυνητικά εμπλέκονται. Η πρόοδος στην κατανόησή μας για το μικροβίωμα του σπέρματος μπορεί να συμβάλει σε νέες θεραπευτικές οδούς για τη διόρθωση των βλαβών στις παραμέτρους του σπέρματος και τη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας».

Τι περιλαμβάνει το σπέρμα

Πάντα κατά τους ερευνητές, στο σπέρμα υπάρχουν αρκετοί «βοηθοί», όπως ένζυμα, φρουκτόζη και κιτρικό οξύ. Υπάρχουν επίσης πολλά βακτήρια, με χαρακτηριστικά τους γαλακτοβάκιλλους, τους εντερόκοκκους, το κορυνοβακτηριδίο διφθερίτιδας και τον σταφυλόκοκκο.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι διαφορές στην ποσότητα ή τον τύπο των βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Στην έρευνα, εξετάστηκε η κινητικότητα και η συγκέντρωση του σπέρματος των συμμετεχόντων και μετά χωρίστηκαν τα δείγματα σε ανάλογες ομάδες.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα 5 πιο κοινά είδη (enterococcus faecalis, corynebacterium tuberculostearicum, lactobacillus iners, staphylococcus epidermidis και finegoldia magna) βρέθηκαν και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, υπήρχαν και διαφορές.

  • Εκείνοι με μη φυσιολογική συγκέντρωση σπέρματος είχαν περισσότερο pseudomonas stutzeri και pseudomonas fluorescens και λιγότερα Pseudomonas putida.
  • Αυτοί με μη φυσιολογική κινητικότητα σπέρματος είχαν μεγαλύτερη αφθονία L. iners.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο lactobacillus iners. Άλλες έρευνες έχουν εξετάσει το συγκεκριμένο βακτήριο στη γονιμότητα, αλλά μόνο στο μικροβίωμα του κόλπου. Oι ερευνητές σημείωσαν ότι «σε μελέτη που περιλάμβανε 25 ζευγάρια τα οποία υποβάλλονταν σε χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη αφθονία των κολπικών υγρών lactobacillus iners συσχετίστηκε με τη στειρότητα».

Στην πρόσφατη μελέτη έγινε και η πρώτη αναφορά αρνητικής συσχέτισης μεταξύ του lactobacillus iners και της γονιμότητας του ανδρικού παράγοντα. Oι συγγραφείς της εργασίας τόνισαν πως οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι μικρές και μια αλλαγή σε ένα μόνο μικρόβιο μπορεί να έχει πολύπλοκες αιτίες.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα να διερευνηθούν σχετικά με το μικροβίωμα και τη σύνδεσή του με την ανδρική υπογονιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Vadim Osadchiy, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, «τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση για μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της συσχέτισης. Η έρευνά μας ευθυγραμμίζεται με στοιχεία από μικρότερες μελέτες. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές, πιο ολοκληρωμένες έρευνες, με στόχο την αποκάλυψη της περίπλοκης σχέσης μεταξύ του μικροβιώματος του σπέρματος και της γονιμότητας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.