iStock

ΤΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Ανησυχείς ότι οι γονείς σου εμφανίζουν πρόωρα σημάδια άνοιας; Στην επόμενη βόλτα σου πάρε τους μαζί σου!

Η άνοια αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα επιστημονικής μελέτης τα τελευταία χρόνια, με τους ειδικούς να αναζητούν διαρκώς νέες ενδείξεις που μπορεί να μαρτυρούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου.

Μία από τις τελευταίες μελέτες είχε δείξει ότι ένας τρόπος για να εκτιμήσει κανείς κάποια πρώιμα συμπτώματα άνοιας είναι να παρατηρήσει τον τρόπο που ο δυνητικός ασθενής περπατά. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, όμως, είχε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα: Οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι πιο σκόπιμο να παρατηρηθεί πώς περπατά το ίδιο άτομο σε ένα μονοπάτι με στροφές, παρά στην ευθεία. Γιατί το φιδωτό μονοπάτι απαιτεί μεγαλύτερο συντονισμό και κινητικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την Behnaz Ghoraani, συγγραφέα επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια ηλεκτρολόγων μηχανικών και πληροφορικής στο Florida Atlantic University College, «αξιοποιώντας την ικανότητα του βαδίσματος σε ένα μονοπάτι με στροφές ως διαγνωστικό εργαλείο, η μελέτη μας προτείνει μία μη παρεμβατική, μη κοστοβόρα μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην κλινική εξέταση. Μπορεί, δηλαδή, συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες γνωστικές αξιολογήσεις να αποτελέσει μια πρακτική προσέγγιση που να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην περίπτωση της ήπιας γνωστικής διαταραχής».

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Σύλλογο για το Αλτσχάιμερ, η ήπια γνωστική διαταραχή αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο απώλειας μνήμης ή απώλειας άλλων γνωστικών ικανοτήτων (π.χ. γλωσσικής ή χωρικής αντίληψης) σε άτομα που κατά τ’ άλλα διατηρούν την ικανότητά τους να λειτουργούν αυτόνομα στην καθημερινή τους ζωή.

Όπως λέει και η Mayo Clinic, η ήπια γνωστική διαταραχή μπορεί να αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στη φυσιολογική αλλοίωση της μνήμης που έρχεται με το γήρας και στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Πολλοί άνθρωποι με τη διαταραχή αυτή θα οδηγηθούν σε άνοια, όμως όχι όλοι!

Το απρόσμενο σύμπτωμα της πρώιμης άνοιας

Με έγκαιρη παρέμβαση η πρόοδος της νόσου μπορεί να καθυστερήσει και η ζωή των ασθενών να βελτιωθεί σημαντικά. Εξάλλου, έχει βρεθεί πως τα εγκεκριμένα φάρμακα για την άνοια είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται στα πρώρα στάδιά της.

Τι δείχνει το βάδισμα για τον κίνδυνο άνοιας

Στο πλαίσιο της μελέτης της Dr. Ghoraani, οι ερευνητές παρακολούθησαν 50 συμμετέχοντες ηλικίας περίπου 69 ετών και διαπίστωσαν ότι αυτοί που δυσκολεύονταν να βαδίσουν σε έναν δρόμο με στροφές ήταν οι ίδιοι που εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Τα άτομα αυτά «έκαναν πιο μικρά βήματα και με πιο αργό ρυθμό κυρίως στις στροφές, ενώ είχαν μειωμένη συμμετρία και συχνότητα στις δρασκελιές τους. Επιπλέον, σε ορισμένα σημεία του δρόμου, ειδικά όταν έπρεπε να αλλάξουν κατεύθυνση, χρειαζόντουσαν διπλάσιο χρόνο για να συντονιστούν και αυτό τους καθυστερούσε ακόμα περισσότερο», σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Για να ελέγξουν τη διαδικασία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία ενδοσκοπική κάμερα που μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει 25 αρθρώσεις που συμβάλλουν στην κίνηση του σώματος. Τα σήματα που έστειλαν οι αρθρώσεις αυτές υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για τον εντοπισμό 50 δεικτών βάδισης που μπορεί να αποτελούν συμπτώματα άνοιας.

Το απρόσμενο σύμπτωμα της πρώιμης άνοιας
iStock

Η Dr. Ghoraani, πάντως, σημειώνει ότι η ομάδα της προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ενσωματώσει την ίδια μεθοδολογία σε μια απλή εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί την κάμερα οποιουδήποτε smartphone έχει κανείς στην κατοχή του. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι άνθρωποι είτε να αυτο-ελέγχονται είτε να ελέγχονται εύκολα από τον γιατρό τους, χωρίς να απαιτείται κάποιος εξειδικευμένος εξοπλισμός», επισημαίνει η ίδια.

Μέχρι να λανσαριστεί η εν λόγω εφαρμογή, οι τυπικές κλινικές αξιολογήσεις για την άνοια περιλαμβάνουν ένα λεπτομερές ιστορικό, ολοκληρωμένη σωματική και νευρολογική εξέταση, γνωστικές εξετάσεις, αιματολογικές εξετάσεις και απεικόνιση εγκεφάλου. Όσο για το περπάτημα, μπορεί κανείς να το ελέγχει –είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού– με τη χρήση κάποιου χρονομέτρου και με σημάδια στο πάτωμα που θα δείξουν την πρόοδο του ατόμου ως προς την ταχύτητα και το μήκος των δρασκελιών του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.