Unsplash Tom Pumford

ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Αν έχετε συνηθίσει να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και να μην εκφράζεστε σε άλλους, το να ξεσπάσετε σε κλάματα μπροστά τους μπορεί στην αρχή να σας προκαλέσει αμηχανία. Αν, όμως, το έχετε ανάγκη, καλό θα ήταν να το κάνετε! Κλαίγοντας επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει ευάλωτος. Και αυτό το χρειαζόμαστε.

«If we can laugh, fine. And if we’ve got to cry, we’ve got to cry». Δηλαδή, αν μπορούμε να γελάσουμε, καλώς. Αν πρέπει να κλάψουμε, πρέπει να κλάψουμε. Το είχε πει ο Γερμανο-Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας Τσάρλς Μπουκόφσκι και η επιστήμη φαίνεται να συμφωνεί μαζί του.

Σας έχει τύχει μετά από πολλές ώρες κλάματος να νιώσετε ανακούφιση, σαν να έχει φύγει ένα βάρος από πάνω σας; Δεν είναι η ιδέα σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κλάμα, αυτό που πολλές φορές θεωρείται σύμβολο του πένθους και του θρήνου, πρέπει να εκφράζεται.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, απωλειών και πολλαπλών κρίσεων, το να ξεσπάσει κάποιος σε κλάματα μπορεί να θεωρηθεί σημάδι αδυναμίας. Πολύ συχνά, εάν τύχει να κλάψουμε μπροστά σε κάποιον που «δεν πρέπει» ή δεν θέλουμε να μας δει να κλαίμε, ζητάμε συγνώμη. Θεωρούμε ότι έχουμε υποπέσει σε ένα σφάλμα αφήνοντας τον συνομιλητή, τον φίλο, τον συνεργάτη ή οποιονδήποτε έχουμε απέναντί μας να δει την τρωτή μας πλευρά.

Ωστόσο, το κλάμα, πέρα από το ότι εκφράζει τα έντονα συναισθήματά μας για μια κατάσταση, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την υγεία. Υπό ορισμένες συνθήκες, προσφέρει ανακούφιση από στρεσογόνες καταστάσεις και λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχή και το πνεύμα.

Πότε τα δάκρυα ωφελούν την υγεία μας

Όταν λέμε ότι τα δάκρυα έχουν πιθανώς οφέλη για τη την υγεία μας, εννοούμε κυρίως μια συγκεκριμένη κατηγορία δακρύων, τα συναισθηματικά δάκρυα. Είναι αυτά που προκαλούνται από έντονα συναισθήματα, όπως η χαρά, η θλίψη, το πένθος, ακόμα και το έντονο γέλιο. Τα συναισθηματικά δάκρυα μας οφελούν, καθώς αποβάλλουν τις ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες από τον οργανισμό μας.

κλάμα
iStock

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το κλάμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή, όπως είναι οι ενδορφίνες. Αυτές βοηθούν στην ανακούφιση τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου.

Επίσης, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κλάμα ενθαρρύνει την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη από φίλους και οικογένεια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κλαίμε μπροστά σε άλλους δημιουργεί ή ενισχύει τους δεσμούς μας μαζί τους. Το να αφήσουμε τον εαυτό μας να ξεσπάσει υποδεικνύει ότι τους εμπιστευόμαστε αρκετά ώστε να εκφράζουμε τον πόνο μας μπροστά τους και τους επιτρέπουμε να μας προσφέρουν βοήθεια ή παρηγοριά.

Ωστόσο, πολλές φορές, για να «επωφεληθούμε» μετά από ένα ξέσπασμα κλάματος, θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κοινωνικό πλαίσιο. Σε έρευνες που έχουν γίνει, φάνηκε, για παράδειγμα, ότι εάν ένα άτομο αισθάνεται αμήχανα να κλαίει δημόσια, μπορεί να νιώθει λιγότερο λυτρωμένο από ό,τι αν έκλαιγε μόνο του ή με έναν μόνο στενό φίλο.

Η καταπίεση των συναισθημάτων βλάπτει

Ο Stephen Sideroff, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, εξηγεί ότι τα συναισθήματα έχουν ενέργεια. Και, για να τα συγκρατήσουμε, πρέπει να πιεζόμαστε με διάφορους τρόπους. Αυτό παρεμβαίνει στις φυσικές, ενστικτώδεις διαδικασίες και δημιουργεί ανισορροπίες, αφού η ανάγκη του σώματος εξακολουθεί να υπάρχει.

κλάμα
iStock

Για να κάνει κατανοητή τη σημασία που έχει η εκδήλωση των συναισθημάτων, ο Sideroff παρομοιάζει τη θλίψη και τον πόνο με την πείνα. «Αν πεινάτε, τρώτε. Βρίσκετε τροφή για να επιλύσετε και να αντιμετωπίσετε αυτή την ανισορροπία». Αντίστοιχα, αν είστε λυπημένοι, πληγωμένοι ή θυμωμένοι, πρέπει να βρείτε κάτι για να επιλύσετε αυτή την ανισορροπία. Αν δεν το κάνετε, μπορεί να εκφράσετε αυτά τα ανισόρροπα συναισθήματα με ακατάλληλους τρόπους, όπως με ένα ξέσπασμα ή μια επίθεση στην οικογένεια ή τους φίλους.

Γενικά, οι ειδικοί τονίζουν τον ρόλο του κλάματος ως μηχανισμού που μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε το στρες και τον συναισθηματικό πόνο. Το κλάμα λειτουργεί ως μια «βαλβίδα ασφαλείας» κυρίως επειδή το να κρατάμε τα δύσκολα συναισθήματα μέσα μας και να μην τα εκφράζουμε μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Μελέτες έχουν συσχετίσει αυτήν την καταπίεση των συναισθημάτων με ένα λιγότερο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση, καθώς και με καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.