Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΕ 3 ΛΕΠΤΑ

Το κόκκινο φως σχετίζεται με βελτίωση της όρασης. Αυτό υποστηρίζουν νευροεπιστήμονες που μελετούν τη δημιουργία μιας συσκευής η οποία αναμένεται να βοηθήσει ανθρώπους με σχετικά προβλήματα.

Aν κάνεις τη σούμα των ωρών που τα μάτια σου είναι εκτεθειμένα στο φως της όποιας οθόνης (κινητού, υπολογιστή, τηλεόρασης κ.λπ.), θα διαπιστώσεις πως δικαιολογημένα τα νιώθεις κάπως κουρασμένα. Αν σκεφτείς και ότι υπάρχει μια γενικότερη φθορά με το πέρασμα των χρόνων, θα διαπιστώσεις γιατί οι επιστήμονες ερευνούν πώς μπορούν να βοηθήσουν την όρασή σου.

Για αρχή, να εξηγήσουμε κάποια βασικά πράγματα. Όσο μεγαλώνουμε, όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας έχουν φθίνουσα πορεία. Ως εκ τούτου, και τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Το γήρας τους αρχίζει μετά τα 40 και οφείλεται στην επιβράδυνση της «τροφοδοσίας» των μιτοχονδρίων. Αυτά είναι γνωστά ως παραγωγοί ενέργειας των κυττάρων.

Οι φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή είναι το μέρος όπου συγκεντρώνονται πιο πυκνά τα μιτοχόνδρια. Οι φωτοϋποδοχείς απαιτούν περισσότερη ενέργεια όσο μεγαλώνουμε και τείνουν να γερνούν γρήγορα.

Έρευνα για την όραση

Ομάδα νευροεπιστημόνων του University College London που έκανε μια έρευνα με στόχο να βοηθήσει την κατάσταση, εξηγεί πως οι φωτοϋποδοχείς είναι «φτιαγμένοι» από κώνους (χειρίζονται τα χρώματα) και ράβδους (αναλαμβάνουν την προσαρμογή σε χαμηλό φωτισμό). Στη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν στους κώνους, ώστε να αξιολογηθεί η ευαισθησία στη χρωματική αντίθεση, μετά την έκθεση σε βαθύ –μεγάλου μήκους κύματος– κόκκινο φως.

Το συγκεκριμένο φως δεν επιλέχθηκε τυχαία

Από έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι (είχαν προηγηθεί άλλες που έγιναν σε ζώα), οι μελετητές γνώριζαν πως υπάρχει σχέση μεταξύ του κόκκινου φωτός και της βελτίωσης της όρασης. Αυτό που έκαναν ήταν να περιορίσουν την έκθεση.

Είκοσι εθελοντές εκτέθηκαν σε βαθύ κόκκινο φως (670 νανομέτρων) για τρία λεπτά, μεταξύ 8 και 9 το πρωί. Η όρασή τους βελτιώθηκε κατά 17%, κάτι που διήρκεσε κατά μέσο όρο για μια εβδομάδα. Κάποιοι είχαν βελτίωση της τάξεως του 20%. Έξι μετέχοντες εκτέθηκαν σε θεραπεία με κόκκινο φως καθημερινά, μεταξύ 00:00 και 01:00. Δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην όραση τους, με τα μιτοχόνδρια να μην ανταποκρίνονται.

«Με τη χρήση μιας απλής συσκευής LED μια φορά την εβδομάδα επαναφορτίζεται το “ενεργειακό σύστημα” που έχει μειωθεί στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς – είναι σαν επαναφόρτιση της μπαταρίας», εξήγησε ένας εκ των ερευνητών, ο Dr. Glel Jeffery, πριν εστιάσει στο ότι «αποδείχθηκε πως το κλειδί είναι στην πρωινή έκθεση. Τότε επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή βελτίωση. Όπως έχουμε δει από μελέτες που έγιναν σε μύγες, τα μιτοχόνδρια έχουν μεταβαλλόμενα μοτίβα εργασίας και δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στο φως το απόγευμα. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώσαμε. Γνωρίζαμε επίσης ότι τα μιτοχόνδρια είναι πιο δεκτικά το πρωί, όπως και ότι είναι αυτά τα οργανίδια που επαναφορτίζει το κόκκινο φως, ώστε να μπορούν να παράξουν περισσότερη ενέργεια».

Τονίστηκε πως η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη είναι προσιτή ως θεραπεία όρασης που μπορούν να κάνουν εύκολα και γρήγορα οι άνθρωποι. Είναι και ασφαλής, καθώς το υπέρυθρο φως των 670 νανομέτρων δεν διαφέρει από το εκείνο του φυσικού περιβάλλοντος. Διευκρινίστηκε ότι η ανάπτυξη της τελικής συσκευής –ευρείας χρήσης– θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.