iStock

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑ

Η κλειτορίδα και η φυσιολογία της έχουν μελετηθεί ελάχιστα από την επιστήμη. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι φιλοξενεί πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις από ό,τι νομίζαμε.

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα άρθρο με τίτλο: «Ο μισός κόσμος έχει κλειτορίδα. Γιατί δεν τη μελετούν οι γιατροί;»

Η γυναικεία κλειτορίδα είναι το μόνο γνωστό ανθρώπινο όργανο που υπάρχει για να προσφέρει ευχαρίστηση. Θεωρείται ερωτογενής ζώνη, καθώς η διέγερσή της προκαλεί αίσθηση ευχαρίστησης. Για πολλούς, αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στην έλλειψη έρευνας γύρω από τη φυσιολογία της κλειτορίδας.

Οι ίδιοι οι γιατροί ομολογούν πως η κλειτορίδα (που «ανακαλύφθηκε» το 1559) αγνοείται πλήρως σχεδόν από τους πάντες, κάτι που μπορεί να είναι καταστροφικό για τη σεξουαλική υγεία ασθενών.

Στο κείμενο των NYT, το συγκεκριμένο όργανο συγκρίθηκε με «ένα τοπικό μπαρ στην άκρη του δρόμου», καθώς οι γιατροί τείνουν να την προσπερνούν και να εστιάζουν στον τράχηλο και τη μήτρα – όπως φαίνεται και από τις σχετικές εξετάσεις που υπάρχουν.

κλειτορίδα
iStock

Η ανατομία της κλειτορίδας

Όταν αναφερόμαστε στην κλειτορίδα, συνήθως μιλάμε για το εξωτερικό τμήμα, που είναι πολύ ευαίσθητο και προστατεύεται από μια «κουκούλα» δέρματος. Υπάρχει και εσωτερικό. Κατά το Technology Networks, εκεί γίνεται η σύνδεση με το κυρίως «σώμα» της κλειτορίδας, που βρίσκεται προς τα πάνω στη λεκάνη και συνδέεται με το ηβικό οστό, μέσω συνδέσμων.

Το «σώμα» της κλειτορίδας χωρίζεται στη μέση και σχηματίζει ένα ζευγάρι «φτερών» (crura) που επεκτείνονται στο σώμα και γύρω από το κολπικό κανάλι. Κάτω από τα crura βρίσκονται οι προθάλαμοι της κλειτορίδας (αιθουσαίοι βολβοί), που μοιάζουν με σάκο, γεμίζουν με αίμα και διεγείρονται.

Η κλειτορίδα νευρώνεται από το ραχιαίο νεύρο, το οποίο ταξιδεύει στην κορυφή του άξονα της κλειτορίδας και διαπερνά κάθε πλευρά του σταυροειδούς.

Τα νεύρα είναι δέσμες ινών που ονομάζονται άξονες και μεταφέρουν τα επικοινωνιακά σήματα του νευρικού συστήματος, μεταδίδοντας πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο σε διάφορα μέρη του σώματος.

Εν τω μεταξύ, κάθε γυναίκα έχει διαφορετική κλειτορίδα και χρειάζεται διαφορετικό είδος διέγερσης για να νιώσει σεξουαλική απόλαυση.

ροδάκινο
iStock

Μετρήθηκαν οι νευρικές ίνες στην κλειτορίδα

Έρευνα του 2018 είχε ενημερώσει πως η μη εξέταση του αιδοίου και της κλειτορίδας κάνει τους γιατρούς να παραβλέπουν παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και με παθήσεις που οδηγούν σε ερεθισμό, πόνο και μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Η μελέτη κατέληξε στο ότι θα ήταν χρήσιμο να εξετάζεται τακτικά αυτό το τμήμα του γυναικείου σώματος. Κάτι που δεν ήξεραν ή δεν αισθάνονταν άνετα να κάνουν οι περισσότεροι γιατροί.

Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν ως λόγοι της αδιαφορίας είναι ότι η κλειτορίδα είναι στενά συνδεδεμένη με τη γυναικεία ευχαρίστηση και τον οργασμό, πράγματα που μέχρι πολύ πρόσφατα  δεν ήταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της ιατρικής. Την ίδια ώρα, γίνονταν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2022.

Τότε έγινε γνωστό πως το νεύρο που επιτρέπει στην ανθρώπινη κλειτορίδα να ανιχνεύει ευχάριστο άγγιγμα περιέχει χιλιάδες περισσότερες νευρικές ίνες από ό,τι ήταν γνωστό: είναι τουλάχιστον 10.281 και όχι 8.000, αριθμός που είχε προκύψει με ασαφή τρόπο, αλλά είχε υιοθετηθεί.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτήν την ανακάλυψη κάνοντας κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ άλλοτε: μέτρησαν τις ίνες.

κλειτορίδα
iStock

Αυτές οι 10.281 ίνες συνδέονται όλες στο ορατό τμήμα της κλειτορίδας, που βρίσκεται στο σημείο στο οποίο συναντώνται τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου. Η υψηλή συγκέντρωση νευρικών απολήξεων σημαίνει ότι είναι μία από τις πιο ευαίσθητες ερωτογενείς ζώνες του σώματος.

Συγκριτικά, το μέσο νεύρο, το οποίο διαπερνά τον καρπό και παρέχει αίσθηση στο μεγαλύτερο μέρος του χεριού, περιέχει 18.000 νευρικές ίνες.

«Όταν συγκρίνετε την επιφάνεια της κλειτορίδας με αυτή του χεριού, οι 10.281 νευρικές ίνες σε σύγκριση με τις 18.000 του καρπού γίνονται συγκλονιστικά πολλές», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής Blair Peters, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Oregon Health and Science University.

Ο Dr. Peters ασχολήθηκε με την έρευνα και για να αποκτήσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται, ως πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός με ειδίκευση σε χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, συμπεριλαμβανομένης της φαλλοπλαστικής ή της χειρουργικής κατασκευής πέους από άλλους ιστούς του σώματος.

Για να δημιουργήσουν ένα πέος ικανό για ερωτογενή αίσθηση, οι χειρουργοί παίρνουν ιστό από μια περιοχή του σώματος με άφθονη παροχή νεύρων – συνήθως τον αντιβράχιο ή τον μηρό. Μόλις δημιουργηθεί ο φαλλός, αυτά τα νεύρα συνδέονται με νεύρα στη λεκάνη και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναπτύσσονται μαζί, όπως αρχίζουν να μεταδίδουν αισθητικά σήματα στον εγκέφαλο.

Η έρευνα επί της βασικής ανατομίας του αιδοίου (όπου ανήκει και η κλειτορίδα) μπορεί να βοηθήσει και στη διάγνωση και τη θεραπεία του τραυματισμού των νεύρων, ενώ ανοίγει τον δρόμο για να μάθουν οι χειρουργοί πώς να περιηγηθούν κοντά στα γεννητικά όργανα, χωρίς να προκαλέσουν ακούσια βλάβη.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πόσα λίγα είναι γνωστά για την ανατομία και τη λειτουργία της κλειτορίδας», δήλωσε στο Live Science η Dr. Rachel Rubin, επίκουρη καθηγήτρια ουρολογίας στο Georgetown University.

Κατέληξε στο ότι «αυτό αντανακλά ιστορικές προκαταλήψεις στην ιατρική έρευνα, που έχουν αφήσει τους σύγχρονους γιατρούς με τεράστια κενά γνώσης. Είναι πιθανό ότι κανείς γιατρός δεν έχει εξετάσει ποτέ την κλειτορίδα σας ή δεν έχει ρωτήσει για τον οργασμό σε ιατρικό περιβάλλον. Κάτι που δεν συμβαίνει γιατί δεν αξίζει τον κόπο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.