iStock

ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟ (ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Υπάρχει ένα τοξικό μέταλλο που υπάρχει παντού γύρω μας και επιβαρύνει την καρδιά μας περισσότερο από το κάπνισμα και την υψηλή χοληστερίνη.

Πριν σας μιλήσω για το τοξικό μέταλλο που απειλεί την καρδιά μας, θα ξεκινήσω με το εξής: Ένα από τα μόνα σίγουρα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, πέραν του θανάτου και των φόρων, είναι ότι οι ερευνητές δεν βαριούνται ποτέ. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνουν μια μεγάλη ανακάλυψη που να αμφισβητεί δεδομένα πολλών προηγούμενων μελετών. Ιδιαίτερα αν ασχολούνται με όσα κυκλοφορούν στον αέρα που αναπνέουμε. Ή σε ό,τι αγγίζουμε.

Ερευνητές από την Παγκόσμια Τράπεζα ασχολήθηκαν και με τα δυο, προσπαθώντας να καταλάβουν το πραγματικό κακό που κάνει στην ανθρωπότητα ένα συγκεκριμένο τοξικό μέταλλο που υπάρχει παντού.

Για την ιστορία, τα πιο κοινά μέταλλα που προκαλούν τοξικότητα είναι το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Ταξινομούνται ως τοξικά, καθώς έχει διαπιστωθεί πως προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση σ' αυτά.

Αν σκέφτεστε «και πού θα τα βρούμε για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους;» συνεχίστε να διαβάζετε.

Πώς εκτιθέμεθα στα τοξικά μέταλλα

Είναι διάφορες οι οδοί μέσω των οποίων ερχόμαστε σε επαφή με τα τοξικά μέταλλα. Οι πιο διαδεδομένες είναι η κατάποση, η εισπνοή και η δερματική επαφή.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζουν οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη, η μεταλλουργία, οι κατασκευές, αφού συνήθως εκτίθενται σε μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο και το χρώμιο.

τοξικό μέταλλο
iStock

Όλοι, ωστόσο, κινδυνεύουμε από τα τοξικά μέταλλα του μολυσμένου αέρα, του εδάφους και του νερού, με τις βιομηχανικές απορρίψεις, την ακατάλληλη διάθεση απορριμμάτων και τη ρύπανση από τα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, μολυσμένα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Επίσης, ο μόλυβδος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό της βρύσης από παλιά υδραυλικά συστήματα ή σωλήνες με συγκόλληση μόλυβδου.

Μόλυβδος, κάδμιο και υδράργυρος μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά μας, τα παιχνίδια, τα κοσμήματα ή τα ηλεκτρονικά είδη, με την έκθεση να γίνεται μέσω της επαφής με το δέρμα, αλλά και της κατάποσης (τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους) και της σκόνης που αναπνέουμε από αυτά τα προϊόντα.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει αρκετά τοξικά μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, ενώ βαφές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μπορεί να έχουν ως βάση τον μόλυβδο – αν και οι σύγχρονες δεν έχουν.

Η καλλιέργεια λαχανικών ή το παιχνίδι σε μολυσμένο έδαφος (με ιστορικό βιομηχανικής δραστηριότητας ή χρήσης φυτοφαρμάκων) επίσης μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα και φυσικά, πάντα υπάρχει η απειλή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τα αιωρούμενα σωματίδια από βιομηχανικές εκπομπές, καυσαέρια οχημάτων και αποτέφρωση.

τοξικό μέταλλο
iStock

Ο αντίκτυπος του μόλυβδου στην καρδιά μας και στο IQ των παιδιών

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που συνδέθηκε η ρύπανση από μόλυβδο με σοβαρά προβλήματα υγείας, και δη καρδιακές παθήσεις, καθώς και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που απαγορεύθηκε παγκοσμίως η διάθεση βενζίνης με μόλυβδο.

Οι πολλοί τρόποι ωστόσο, που μπορούμε να έλθουμε σε επαφή με τη συγκεκριμένη ισχυρή νευροτοξίνη (βλ. τρόφιμα, χώμα, μαγειρικά σκεύη, λιπάσματα, καλλυντικά, μπαταρίες αυτοκινήτων μολύβδου-οξέως κ.ά.) κάνουν τα πράγματα ανησυχητικά για όλους.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12/9 αποκάλυψε πως «η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες».

Για την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις των επιπέδων μολύβδου στο αίμα σε 183 χώρες που ελήφθησαν από τη μελέτη ορόσημο του 2019, για την παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών.

Οι δύο οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνέταξαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, δήλωσαν ότι η δουλειά τους είναι η πρώτη που αξιολόγησε τον αντίκτυπο της έκθεσης σε μόλυβδο στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και στην απώλεια παιδικού IQ σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Το μοντέλο τους υπολόγισε πως ο μόλυβδος συνέβαλε στο 90% των 5,5 εκατομμυρίων θανάτων ενηλίκων που κατεγράφησαν το 2019, από καρδιακές παθήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι έξι φορές πιο υψηλός από την προηγούμενη εκτίμηση.

«Αυτό θα σήμαινε ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι μεγαλύτερη αιτία καρδιακών παθήσεων από το κάπνισμα ή την υψηλή χοληστερόλη», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας, Bjorn Larsen, στο ΑFP.

Η έρευνα υπολόγισε επίσης ότι παγκοσμίως το 2019 τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχασαν σωρευτικά 765 εκατομμύρια βαθμούς IQ, λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο. Το 95% αυτών των απωλειών προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αριθμός που είναι 80% μεγαλύτερος από εκείνον της προηγούμενης εκτίμησης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το οικονομικό κόστος της έκθεσης σε μόλυβδο σε 6.000.000.000.000 δολάρια (μόνο το 2019). Αυτό ισοδυναμεί με το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.