iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ

Μιλάς στον σκύλο σου και νιώθεις πως σε καταλαβαίνει; Η επιστήμη εξηγεί γιατί έχεις δίκιο και τι μπορείς να κάνεις για να σε καταλαβαίνει ακόμα καλύτερα.

Αν έχεις σκύλο ή σκύλους μάλλον το έχεις βιώσει: Ό,τι κι αν περνάμε, όπως κι αν αισθανόμαστε, μόλις τους βλέπουμε μπροστά μας όλα γίνονται καλύτερα. Συμφωνείς; Αν ναι, έχεις εμπεδώσει πως πρόκειται για το μόνο ον που σε καταλαβαίνει δίχως να μιλήσεις, αφού αισθάνεται το άγχος σου. Εν πάση περιπτώσει, πώς μπορείς να αντισταθείς σε αυτήν τη φάτσα που σε υποδέχεται στο σπίτι μετά τη δουλειά σαν να είχε να σε δει ένα χρόνο;

Αν δεν συμφωνείς, επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν έχεις δεχτεί ακόμα τα «δώρα» που φέρνει στη ζωή σου αυτός ο τριχωτός συγκάτοικος. Δώσε του την ευκαιρία και δεν θα σε απογοητεύσει.

Όταν αλλάζεις ασυναίσθητα τη φωνή σου κάθε φορά που του μιλάς, είσαι σε καλό δρόμο. Συνήθως ανεβαίνουμε οκτάβες. Έρευνα έδειξε πως η επικοινωνία –άρα και ο δεσμός με τον σκύλο μας– βελτιώνεται όταν του μιλάμε αργά.

Πώς να μιλάς στον σκύλο σου αν θέλεις να σε καταλάβει
iStock

Στη δημοσίευση μιας μελέτης από ερευνητές του University of Geneva αναφέρεται ότι «μεταξύ των ειδών, τα φωνητικά και ακουστικά συστήματα προφανώς συνεξελίχθηκαν για να συγκλίνουν σε μια κρίσιμη χρονική ακουστική δομή που μπορεί να παραχθεί και να γίνει καλύτερα αντιληπτή. Ενώ οι σκύλοι δεν μπορούν να παράγουν αρθρωτούς ήχους, ανταποκρίνονται στην ομιλία». Αυτό δημιουργεί το ερώτημα αν οι σκύλοι μαθαίνουν να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη ομιλία χάρη στην καθημερινή τους επαφή με τους ανθρώπους, ή αν αυτό εξαρτάται από τους δικούς τους φυσικούς περιορισμούς.

Για να διαπιστώσει η ερευνητική ομάδα τι ισχύει, χρησιμοποίησε ακουστικές αναλύσεις της φωνητικής έκφρασης 30 σκύλων. Στη συνέχεια, μελέτησε ηχητικά 27 ανθρώπων που απευθύνονταν σε άλλους ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, καθώς και ηχητικά 22 ανθρώπων που μιλούσαν σε σκύλους.

«Δείχνουμε ότι ο βασικός ρυθμός με τον οποίο παράγουν ήχους οι σκύλοι είναι πιο αργός από τον μέσο συλλαβικό ρυθμό ομιλίας των ανθρώπων και ότι η ομιλία ανθρώπου προς τον σκύλο είναι κάπου στο ενδιάμεσο».

ΔΗΛΑΔΗ, Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Χαρακτηριστικά, η συγκριτική διερεύνηση συμπεριφορικών και νευρικών απαντήσεων στην ομιλία (με καταγραφή των εγκεφαλικών αποκρίσεων ανθρώπων και σκύλων μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας) έδειξε πως οι άνθρωποι είναι πολύ πιο γρήγοροι ομιλητές, με ρυθμό ομιλίας τις τέσσερις συλλαβές ανά δευτερόλεπτο.

Οι σκύλοι γαβγίζουν, γρυλίζουν και κλαψουρίζουν με ρυθμό περίπου δύο ήχους ανά δευτερόλεπτο. Όταν μιλούσαν με σκύλους, οι άνθρωποι επιβράδυναν την ομιλία τους σε περίπου τρεις συλλαβές ανά δευτερόλεπτο, δείχνοντας ότι υπήρχε κάποια έμφυτη επίγνωση της ανάγκης να μιλάνε πιο αργά.

Πώς να μιλάς στον σκύλο σου αν θέλεις να σε καταλάβει
iStock

Η δημοσίευση ανέφερε ότι «η κατανόηση των σκύλων σχετικά με όσα τους λέμε βασίζεται σε πιο αργή απόκριση του ρυθμού της ομιλίας (δέλτα) από ό,τι στους ανθρώπους (θήτα), παρόλο που οι σκύλοι είναι εξίσου ευαίσθητοι στο περιεχόμενο ομιλίας και στην προσωδία (ρυθμός, τόνος, επιτονισμός ομιλίας). Έτσι, ο τρόπος που οι σκύλοι επεξεργάζονται και ανταποκρίνονται στους ήχους είναι διαφορετικός από αυτόν των ανθρώπων. Υποθέτουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμόσει το ρυθμό της ομιλίας του σε αυτό το κοινό κανάλι, ως μέσο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας με τους σκύλους».

Σε απλά ελληνικά, όλα αυτά σημαίνουν πως όταν μιλάμε αργά και όχι τσιριχτά στους τετράποδους φίλους μας, βελτιώνουμε τον δεσμό που έχουμε μαζί τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.