4 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι μαγειρικές ή οι διατροφικές σου συνήθειες μπορεί να καταστρέφουν μέρος από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των τροφών;
Όταν οι ειδικοί μιλούν για υγιεινή διατροφή, δεν εννοούν μόνο να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Πολλές φορές εστιάζουμε στο τι τρώμε, ενώ ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικό είναι και πώς το ετοιμάζουμε ή το συνδυάζουμε με άλλες τροφές, παράγοντες που επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε τελικά.
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες συνηθισμένες πρακτικές ίσως μειώνουν σημαντικά τα οφέλη ορισμένων τροφών. Δες πώς μπορεί άθελά σου να «αφαιρείς» βιταμίνες και άλλες ουσίες από το πιάτο σου, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα μικρά αυτά στραβοπατήματα.
1. Πού βάζεις το γάλα;
Είναι ένα από τα… στανταράκια του πρωινού γεύματος, ειδικά για τα παιδιά. Συνήθως, σερβίρεται στα κλασικά διάφανα ποτήρια που υπάρχουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το γάλα, όμως, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) και η συγκεκριμένη βιταμίνη καταστρέφεται από το φως, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα που την περιέχουν πρέπει να προφυλάσσονται από την έκθεση σε αυτό. Με απλά λόγια, την επόμενη φορά που θα σερβίρεις γάλα, είτε πιες το αμέσως (μην το αφήσεις στον πάγκο για καμιά ώρα), είτε επίλεξε μια αδιαφανή κούπα.
2. Πόση ώρα μαγειρεύεις τα λαχανικά;
Το υπερβολικό μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, καταστρέφει πολλά ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και διάφορα αντιοξειδωτικά. Επομένως, το παραβρασμένο μπρόκολο έχει χάσει μεγάλο μέρος των θρεπτικών του στοιχείων πριν το καταναλώσεις. Φρόντισε λοιπόν να μαγειρεύεις τα λαχανικά μέχρι το σημείο που είναι μεν τρυφερά, αλλά κρατάνε. Απόφυγε επίσης να τα ξαναζεστάνεις και, αν γίνεται, προτίμησε το μαγείρεμα στον ατμό από το βράσιμο σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό.
3. Πότε ρίχνεις το λάδι στο φαγητό;
Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία καταστρέφεται από την υψηλή θερμοκρασία και το παρατεταμένο μαγείρεμα. Άρα, το να βάζουμε λάδι στο φαγητό από την αρχή του μαγειρέματος είναι λάθος. Είναι προτιμότερο να το ρίχνουμε στο σβήσιμο, ενώ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ωμό απευθείας στο πιάτο την ώρα του σερβιρίσματος.
4. Με τι κόβεις τη σαλάτα;
Ξέχνα το μαχαίρι. Γιατί; Γιατί όσο περισσότερο ψιλοκόβεις τα λαχανικά, τόσο περισσότερο εκτίθενται στον αέρα, με το αποτέλεσμα να οξειδώνονται και να χάνουν θρεπτικά συστατικά. Είναι προτιμότερο να τρως π.χ. μερικά φύλλα μαρουλιού σε μεγαλούτσικα κομμάτια που έχεις κόψει με το χέρι. Επίσης, για να μειώσεις τις απώλειες καλό είναι να ετοιμάζεις τη σαλάτα τη στιγμή που θα την καταναλώσεις.