ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΗΛΗ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ;
Ακούμε συχνά ότι διάφορες μορφές άσκησης μπορεί να προκαλέσουν κήλη. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αυτός; Υπάρχει τρόπος να τον περιορίσεις;
Κατ’ αρχάς, τι είναι η κήλη; Με απλά λόγια, ο όρος περιγράφει μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία ένα όργανο ή λιπώδης ιστός προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου στον μυϊκό ή συνδετικό ιστό που το περιβάλλει. Συνήθως κάτι τέτοιο συμβαίνει στην περιοχή της κοιλιάς, όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί ή παρουσιάζει ρήξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενδοκοιλιακά όργανα (π.χ. το έντερο) να προβάλλουν προς τα έξω, δημιουργώντας ένα ορατό εξόγκωμα.
Συχνά ακούμε και διαβάζουμε ότι κάποιες μορφές άσκησης, όπως η άρση πολλών κιλών στο γυμναστήριο, μπορεί να προκαλέσουν μια κήλη. Η γενική χειρουργός Ajita Prabhu εξηγεί τι ισχύει και τι όχι.
Ένα φτέρνισμα αρκεί
«Λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται η ανατομία μας κατά την εμβρυϊκή ηλικία, ένας βαθμός αδυναμίας υπάρχει πολλές φορές εκ γενετής, συνήθως στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον ομφαλό ή τη βουβωνική περιοχή. Οι κήλες είναι συχνές και πολλοί τις αναπτύσσουν σε αυτά τα σημεία, ακόμα και χωρίς υπερβολική καταπόνηση λόγω άρσης βαρών», εξηγεί.
Για την ακρίβεια, οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς (βήχας, φτέρνισμα, πίεση στην τουαλέτα, άρση βαρών) μπορεί να προκαλέσει ρήξη σε ένα αδύναμο σημείο και να δημιουργήσει κήλη. Επομένως, ναι μεν η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, αν υπάρχει προδιάθεση.
Μπορείς να προλάβεις την κήλη κατά την άσκηση;
Όπως τονίζει η ειδικός, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποιοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τελικά κήλη, γι΄αυτό δεν έχει νόημα να αποφεύγεις τη φυσική δραστηριότητα από φόβο, αφού είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας σου. Επίσης, αν είναι να συμβεί… η στραβή, θα συμβεί. Ενώ δεν μπορεί κανείς να εκμηδενίσει τον κίνδυνο, υπάρχουν βέβαια τρόποι να γυμνάζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια:
- Η προθέρμανση δεν αποτρέπει απαραίτητα την κήλη, αλλά είναι καλό να μην την παραλείπεις, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα των μυών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.
- Αν σηκώνεις περισσότερα κιλά από όσα μπορείς και βλέπεις ότι ζορίζεσαι πραγματικά, τότε πέρα από το ότι λόγω κούρασης μπορεί να χαλάσεις τη σωστή σου θέση, καταπονείς και τους μυς. Οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
- Αν πονάς, σταμάτα. Είναι σημαντικό να μπορείς να διακρίνεις τον πόνο από το «κάψιμο» που νιώθεις φυσιολογικά στους μυς όταν ασκείσαι και προοδεύεις προπονητικά.
Κι αν έχεις ήδη κήλη, τι κάνεις;
Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου, καθώς εκείνος θα κρίνει αν μπορείς να ξεκινήσεις κάποια άσκηση ή να συνεχίσεις την προπονητική σου ρουτίνα. Σε γενικές γραμμές, ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία επιτρέπονται. Από την άλλη, καλό είναι να αποφεύγεις τις ασκήσεις υψηλής έντασης, τις ασκήσεις που επιβαρύνουν τους κοιλιακούς, τα μαχητικά σπορ και τις ασκήσεις που απαιτούν να καταβάλεις έντονη προσπάθεια.
Αν τώρα έχεις χειρουργηθεί για κήλη, ο χρόνος που θα χρειαστείς για να επιστρέψεις στην αγαπημένη σου άσκηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η σοβαρότητα της κήλης, η τεχνική της χειρουργικής επέμβασης, το αν απαιτείται φυσικοθεραπεία κ.ά. Σύμφωνα με την ειδικό, το διάστημα αυτό κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνεις κάτι πριν συμβουλευτείς τον γιατρό σου.