ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΙΣ 3 Μ.Μ.
Σε πιάνει και εσένα μια κάποια... κατάπτωση κατά τις 3 μ.μ. και αναρωτιέσαι πώς θα βγει η μέρα; Δες πώς να κάνεις το σωστό διάλειμμα.
Αν κάποιος παρατηρούσε μια συνηθισμένη μέρα σε ένα γραφείο, πιθανότατα θα χαμογελούσε με την αλλαγή ρυθμού μέσα στην ημέρα: οι πρώτες ώρες κυλούν με ζωντάνια, οι συζητήσεις είναι ζωηρές, υπάρχει κίνηση και ενέργεια στον χώρο. Όμως γύρω στις 3 μ.μ., μετά το μεσημεριανό γεύμα, έρχεται εκείνη η χαρακτηριστική κάμψη.
Είναι η στιγμή που η εξάντληση γίνεται αισθητή, η υπνηλία κάνει την εμφάνισή της και προκύπτει το ερώτημα πώς θα κυλήσουν οι επόμενες δύο-τρεις ώρες. Τότε είναι που χρειάζεται μια μικρή ώθηση – ένας ακόμα καφές ή κάτι άλλο τέλος πάντων που θα μας δώσει λίγη ακόμα ώθηση για να «βγάλουμε» την υπόλοιπη μέρα.
Γιατί «πέφτουμε» στις 3 μ.μ.;
Η Zara Easton, σύμβουλος καριέρας του LinkedIn, αναφέρει σε άρθρο ότι αυτή η μεσημεριανή κατάπτωση συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, μάλιστα όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η πανταχού παρούσα τεχνολογία δεν αφήνουν περιθώριο για πολλά διαλείμματα.
«Αυτό, λοιπόν, που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ευθυγραμματιστούμε με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς μας και να αποδεχτούμε τη νύστα που μας πιάνει εκείνη την ώρα, αντί να πασχίζουμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά και να πιέζουμε τον εαυτό μας», συμβουλεύει.
«Χρειαζόμαστε εκείνη τη στιγμή ένα καλό διάλειμμα: να σηκωθούμε από το γραφείο μας, να φτιάξουμε ένα τσάι, να φάμε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, να περπατήσουμε έξω… όλα αυτά μπορούν να επαναφέρουν το μυαλό μας, να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά μας, βοηθώντας να συνεχίσουμε την απαιτητική ημέρα μας. Τις περισσότερες φορές, μόλις 10-15 λεπτά διάλειμμα γύρω στις 3 μ.μ. είναι αρκετά για να κάνουμε restart».
Πώς ένα διάλειμμα θα μας βοηθήσει να «ανέβουμε»;
– Κινήσου
Η Easton συμβουλεύει να αξιοποιούμε αυτό το διάλειμμα για κίνηση, ακόμα κι αν είναι μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο του γραφείου. «Το να επιταχύνεις λίγο την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σου θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να να ανασυνταχθεί, ειδικά αν διανύεις μια απαιτητική περίοδο στη δουλειά. Κάποιες από τις καλύτερες ιδέες μας συνήθως δεν έρχονται όταν καθόμαστε και κοιτάμε μια οθόνη, μα όταν βγαίνουμε έξω από το γραφείο για να περπατήσουμε και να ανασάνουμε».
– Απομακρύνσου από την οθόνη
«Όσο εθιστικό κι αν είναι το σκρολάρισμα, στο διάλειμμα αυτό καλύτερα να αποσυνδεθείς. Ακόμα και να χαμηλώσεις εντελώς το κινητό σου, γιατί αυτό που θέλεις είναι για μερικά λεπτά να ηρεμήσει το μυαλό σου. Έτσι, θα είσαι πολύ πιο συγκεντρωμένος/-η όταν επιστρέψεις στο γραφείο», συνεχίζει η σύμβουλος.
– Στο διάλειμμα έλα σε πραγματική επαφή με τους ανθρώπους
«Διάλειμμα δεν σημαίνει απαραίτητα να απομονωθείς: Μπορείς να πιάσεις την κουβέντα με έναν συνάδελφο στην κουζίνα ή να περπατήσεις μαζί του έξω. Μπορείς να επισκεφθείς έναν άλλο συνάδελφο σε διπλανό γραφείο, να συζητήσετε κάτι άσχετο. Αξιοποίησε τον χρόνο αυτό για σύνδεση, για να χτίζεις το δίκτυό σου στον χώρο εργασίας και να την κάνεις έτσι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη», καταλήγει η Easton.