ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ;
Ειδικός εξηγεί τι προσφέρει στο σώμα σου ο ψευδάργυρος, αλλά και ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές του.
Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε για τον ρόλο των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) στην υγεία μας, άντε και κάποιων βιταμινών και μετάλλων. Τα καημένα τα ιχνοστοιχεία πολλές φορές δεν τα προσέχουμε, αν και είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Θα μιλήσουμε λοιπόν για τον ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο που δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός μας, επομένως χρειάζεται να το λαμβάνουμε μέσω της τροφής που καταναλώνουμε, εξηγεί η Teresa Fung, διαιτολόγος και επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.
Πώς μας ωφελεί ο ψευδάργυρος
Το ιχνοστοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, την παραγωγή ορμονών (όπως η ινσουλίνη και η τεστοστερόνη), την παραγωγή σπέρματος και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, ο οργανισμός χρειάζεται ψευδάργυρο για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, αναφέρει η ειδικός.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση έλλειψης
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επούλωση των πληγών, τη στοματική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια γεύσης και όσφρησης, δερματικές βλάβες, τριχόπτωση, διάρροια. Στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης και συχνές λοιμώξεις.
Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, χρειάζεται να επιβεβαιώσεις την ανεπάρκεια με μια εξέταση αίματος.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες ομάδες πληθυσμού με περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη: ηλικιωμένα άτομα, άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. νόσος Crohn, κοιλιοκάκη), όσοι έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική.
Πού θα βρεις ψευδάργυρο
Συνήθως, οι ζωικές τροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου σε σχέση με τις φυτικές. Στις πρώτες, θα βρεις τα στρείδια, το βοδινό κρέας, τις γαρίδες, ενώ στις δεύτερες τις φακές, τους σπόρους κολοκύθας, τα κάσιους.
Χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα;
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου. Συμπλήρωμα μπορεί να συστήσει ένας γιατρός αν διαπιστώσει ανεπάρκεια έπειτα από τις σχετικές εξετάσεις. Σε τέτοια περίπτωση, θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο, ώστε να εντοπίσει την αιτία της ανεπάρκειας.
Στο σημείο αυτό, χρειάζεται μια διευκρίνιση: Σύμφωνα με τη Fung, είναι δύσκολο κάποιος να προσλάβει υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου από τροφές που καταναλώνει, ενώ τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αν γίνεται λανθασμένη χρήση. Στις πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνονται ο πόνος στο στομάχι, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η διάρροια.