ΟΙ 8 ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Βγάζοντας αυτές τις 8 τροφές από την τακτική διατροφή σου κάνεις ένα μεγάλο δώρο στη μελλοντική λειτουργία του εγκεφάλου σου.
Έχουμε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τις τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, π.χ. για τα καλά λιπαρά που προστατεύουν από τη γήρανση, ή για τα ροφήματα με αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και αμινοξέα που βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος, στη μείωση της φλεγμονής, στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.
Όλα αυτά, όμως, ίσως να μην καταφέρουν να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο τους, αν την ίδια ώρα δεν αποφεύγουμε τροφές που αποδεδειγμένα βλάπτουν, πηγαίνοντας πίσω όλη την προσπάθεια και την καλή μας πρόθεση.
Ποιες τροφές να αποφεύγεις για την υγεία του εγκεφάλου σου;
Η Dr. Jabeen Begum συγκεντρώνει σε άρθρο τις τροφές που όσο μεγαλώνουμε θα πρέπει να εμφανίζονται όλο και σπανιότερα στο πιάτο μας.
1. Μαργαρίνη και γλάσο
Πρόκειται για δύο είδη τροφών με εξαιρετικά πολλά τρανς λιπαρά, τα οποία όχι μόνο είναι επιβλαβή για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά μπορεί να διαταράξουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνες. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology βρήκε ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με τριπλάσια ποσότητα ελαϊδικού οξέος στο αίμα τους (ένας συχνός τύπος τρανς λιπαρού) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.
2. Αλκοόλ
Μπορεί ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα μια στο τόσο να μην είναι κάτι καθοριστικό, όμως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει τα μονοπάτια επικοινωνίας του εγκεφάλου. Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνεται το να επεξεργάζεσαι νέες πληροφορίες και να θυμάσαι πράγματα. Το αλκοόλ, επίσης, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ταραχή ή ακόμα και θλίψη.
3. Αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Αν θες να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου ακμαίο καθώς μεγαλώνεις, φρόντισε να μείνεις μακριά από ποτά με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά, γιατί η έρευνα δείχνει πως άτομα που πίνουν πολλά αναψυκτικά, γλυκό τσάι και άλλα σχετικά ροφήματα που βρίσκουμε συνήθως στα ψυγεία των περιπτέρων είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μνήμη.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η επίδραση της φρουκτόζης, που έχει βρεθεί πως μπορεί ακόμα και να συρρικνώνει ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Άλλη έρευνα έχει βρει ότι άτομα που πίνουν τουλάχιστον ένα light αναψυκτικό ημερησίως έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή για άνοια – οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπαίτια για τις επιπτώσεις αυτές είναι τα τεχνητά γλυκαντικά.
4. Τηγανητά
Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν χειρότερες επιδόσεις σε μετρήσεις σχετικά με τη νοητική τους απόδοση. Οι ένοχες αυτές απολαύσεις προκαλούν φλεγμονή που καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας την ομαλή παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
5. Λευκό αλεύρι και γλυκά αρτοσκευάσματα
Οι ειδικοί βάζουν στο στόχαστρο κυρίως τα ντόνατς, τα οποία έχουν έναν πολύ κακό συνδυασμό όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου: είναι τηγανητά, δηλαδή γεμάτα τρανς λιπαρά, και έχουν ζάχαρη. Ωστόσο, ούτε το λευκό ψωμί είναι ωφέλιμο, αφού μπορεί να ανεβάσει απότομα το ζάχαρο στο αίμα και πολύ σύντομα μετά να το ρίξει. Αν θες να φας ψωμί, προτίμησε το ολικής άλεσης.
6. Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου. Η πρωτεΐνη είναι σαφώς απαραίτητη, ωστόσο ως προς το γεύμα σου μπορείς να τη λαμβάνεις από πιο υγιεινές επιλογές, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και τα φασόλια.
7. Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά
Ποιος δεν λατρεύει την κρεμώδη γεύση του μπρι ή το άρωμα του φρέσκου βουτύρου που τσιγαρίζεται περιμένοντας να τηγανίσει δύο χωριάτικα αβγά. Το κόστος όλων αυτών; Κορεσμένα λιπαρά που βλάπτουν τις αρτηρίες. Αν θες να τρως συχνά γαλακτοκομικά, είναι μάλλον προτιμότερες οι light εκδοχές τους.
8. Συσκευασμένα ντρέσινγκ, μαρινάδες και σιρόπια
Αρκεί να διαβάσεις τα αμέτρητα συστατικά στις ετικέτες τους για να συνειδητοποιήσεις πόσες τεχνητές ουσίες έχουν, μεταξύ των οποίων μεγάλες ποσότητες σε σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές επιδόσεις, οπότε προτίμησε να φτιάχνεις τα δικά σου σπιτικά ντρέσινγκ, τα οποία μάλιστα δεν χρειάζεται να υπολείπονται σε γεύση αν βρεις τις σωστές συνταγές.