ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΑΝΟΙΧΤΟ;
Είναι καλό να κοιμάσαι με τον ανεμιστήρα ανοιχτό; Στο κείμενο που ακολουθεί να βρεις πιθανά οφέλη και κινδύνους της συνήθειας αυτής, αλλά και συμβουλές για καλύτερο ύπνο και άνεση τις ζεστές νύχτες.
Στο υπνοδωμάτιό μου δεν υπάρχει κλιματιστικό. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει πουθενά στο σπίτι. Έχω μάθει να περνάω τα καλοκαίρια με τη βοήθεια ανεμιστήρων και το ίδιο ισχύει για τις καλοκαιρινές νύχτες.
Πόσο υγιεινό είναι, όμως, να κοιμάμαι με τον ανεμιστήρα ανοιχτό; Μπορεί αυτή η συνήθεια –ή, καλύτερα, αυτή η ανάγκη– να κρύβει κινδύνους, ή να συνεχίσω να αφήνομαι στον ήχο του, που με νανουρίζει;
Πιθανά μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα το βράδυ
1. Μπούκωμα
Ο αέρας από έναν ανεμιστήρα μπορεί να ξεράνει το στόμα, τη μύτη και τον λαιμό, προκαλώντας ενδεχομένως υπερπαραγωγή βλέννας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, μπουκωμένη μύτη, πονόλαιμο, ροχαλητό. Αν και η χρήση της συσκευής από μόνη της δεν πρόκειται να σε αρρωστήσει, αν είσαι ήδη άρρωστος μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα συμπτώματα.
2. Αλλεργίες
Με την κίνησή τους, οι ανεμιστήρες μεταφέρουν εδώ κι εκεί σκόνη και γύρη, κάτι που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Επίσης, αν ρίξεις μια ματιά στα πτερύγιά τους θα δεις ότι μπορεί να είναι γεμάτα σκόνη. Αν λοιπόν εισπνέεις όλα αυτά τα αλλεργιογόνα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα, όπως καταρροή, φτέρνισμα και δακρύρροια.
3. Ξηρότητα
Αν έχεις βάλει τον ανεμιστήρα να «χτυπάει» στο πρόσωπό σου, να ξέρεις ότι ο αέρας που πέφτει πάνω σου μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα και τα μάτια. Η ενυδάτωση στο δέρμα και η χρήση σταγόνων για τα μάτια μπορεί να βοηθήσουν.
4. Πόνοι στους μυς
Αν ο αέρας από τον ανεμιστήρα πέφτει όλο το βράδυ πάνω σου, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς ή κράμπες, οδηγώντας σε μυϊκούς πόνους το επόμενο πρωί. Φρόντισε να τον βάλεις σε μια εύλογη απόσταση, όχι δίπλα σου, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνος εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.
Τα οφέλη ενός ανεμιστήρα
Εντάξει, ας αρχίσουμε με το προφανές: Το πιο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργεί ένα σχετικά άνετο περιβάλλον ύπνου. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η υπερβολική ζέστη τη νύχτα μπορεί να δυσκολέψει είτε το να αποκοιμηθείς, είτε το να παραμείνεις κοιμισμένος. Επίσης, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να σε οδηγήσει σε απώλεια απαραίτητων μετάλλων.
Πάμε, τώρα, παρακάτω. Ο ήχος που κάνει ένας ανεμιστήρας, ειδικά αν είναι νέας τεχνολογίας, μπορεί εύκολα να σε κοιμίσει. Αυτό το απαλό βουητό από την κίνηση των πτερυγίων ή τον μηχανισμό μοιάζει με λευκό ήχο και, ναι, υπάρχουν άνθρωποι που το απολαμβάνουν. Τέλος, οι ανεμιστήρες βοηθούν στην κυκλοφορία του αέρα, έτσι ανανεώνεται η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο και μειώνονται οι δυσάρεστες οσμές.
Οδηγίες νυχτερινής χρήσης ανεμιστήρα
Αν δεν είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις τον ανεμιστήρα, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να βελτιώσεις τη χρήση του.
- Για αρχή, προτίμησε έναν φορητό, ώστε να μπορείς να τον μετακινείς. Φρόντισε να τον τοποθετείς 60 με 90 εκατοστά μακριά από σένα, για να μην «χτυπάει» συνεχώς πάνω σου.
- Καλό είναι να ρυθμίσεις τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιά–αριστερά, ώστε ο αέρας να διαχέεται πιο ομοιόμορφα στον χώρο.
- Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τα πτερύγια, ώστε να μην συσσωρεύεται σκόνη.
- Μαζί με τον ανεμιστήρα μπορείς να χρησιμοποιείς έναν καθαριστή αέρα για να αφαιρεί σκόνη και γύρη, καθώς και έναν υγραντήρα, αν ο αέρας είναι πολύ ξηρός.