istock

ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΖΕΣΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ;

Είναι προτιμότερο να πίνουμε παγωμένο νερό τώρα το καλοκαίρι; Διάβασε τι λένε οι ειδικοί για το θέμα, αλλά και για το πότε η θερμοκρασία του νερού που πίνουμε έχει σημασία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη. Αν μπορούσαμε, θα καθόμασταν όλη μέρα κάτω από ένα κλιματιστικό ή μπροστά σε έναν ανεμιστήρα. Τι να κάνεις, όμως, που οι υποχρεώσεις δεν σταματούν, όταν ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα; Οπλίζεσαι με υπομονή, καπέλο κι ένα μπουκαλάκι κρύο νερό, και προσπαθείς να βγάλεις τη μέρα.

Εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: όταν κάνει ζέστη, είναι προτιμότερο να πίνεις νερό σε θερμοκρασία δωματίου, δροσερό από τη βρύση ή παγωμένο; Έχει σημασία η θερμοκρασία του νερού τις ημέρες με καύσωνα;

Είναι θέμα γούστου;

Εγώ, για παράδειγμα, νιώθω ότι δεν ξεδιψάω αν δεν πιω δροσερό νερό. Η αδερφή μου, από την άλλη, προτιμά το νερό σε θερμοκρασία δωματίου χειμώνα καλοκαίρι. «Είναι πραγματικά σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, οπότε όποια κι αν είναι η προτίμησή σου, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό», λέει η Katherine Zeratsky, διαιτολόγος-διατροφολόγος στη Mayo Clinic.

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ, ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, η θερμοκρασία του νερού που θα πιει καθένας μας έχει να κάνει με τα προσωπικά του γούστα. Όπως εξηγεί από την πλευρά της η  Elaine Choung-Hee Lee, καθηγήτρια και διευθύντρια ερευνών στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε σταθερή και συνεχή πρόσληψη υγρών, γι’ αυτό ας πίνουμε νερό σε όποια θερμοκρασία μας αρέσει.

istock
Woman drinking a fresh water from bottle

Ποιους βοηθάει το παγωμένο νερό;

Μία εξαίρεση μπορεί να ισχύει για αθλητές, η απόδοση των οποίων επηρεάζεται όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ανεβαίνει υπερβολικά, λέει ο γαστρεντερολόγος Brian Weiner. Μελέτη σε 45 σωματικά υγιείς άντρες έδειξε ότι όσοι έπιναν κρύο νερό κατά τη διάρκεια ωριαίων προπονήσεων είχαν μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σχέση με όσους έπιναν νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και τον οισοφάγο που εκτίθενται σε κρύο νερό ή πάγο ψύχουν το αίμα, το οποίο στη συνέχεια κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.

Επίσης, κατά τον Weiner, τα κρύα ποτά είναι καλύτερα από τα ποτά σε θερμοκρασία δωματίου ή τα ζεστά και για τους αθλητές ο εξοπλισμός των οποίων παρεμποδίζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως οι στολές στο χόκεϊ.

Πότε να αποφεύγουμε το παγωμένο νερό

Το κρύο νερό δεν είναι ιδανικό για όλους.

  • Άτομα με ιστορικό ημικρανιών ενδέχεται να εμφανίσουν πονοκέφαλο αφού πιουν κρύο νερό, ιδιαίτερα αν το πιουν με καλαμάκι.
  • Όσοι έχουν αχαλασία οισοφάγου (διαταραχή του οισοφάγου που επηρεάζει την ικανότητά του να προωθεί φυσιολογικά την τροφή προς το στομάχι) μπορεί να νιώσουν δυσφορία με τα κρύα τρόφιμα και ποτά.
  • Μπορεί, επίσης, να είναι επώδυνο για άτομα με ευαισθησία στα δόντια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.