Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ

Οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα έχουν καταλήξει στο ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 λόγοι που δυσκολευόμαστε να κάνουμε νέους φίλους όσο μεγαλώνουμε.

Αμέτρητες είναι πλέον οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνο η οικογένεια αλλά και οι φίλοι μας που συμβάλλουν ώστε η ζωή μας να είναι καλύτερη. Οι φίλοι μάς βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο, να ζήσουμε με καλύτερη υγεία, κρατούν μακριά την άνοια, συμβάλλουν ώστε να έχουμε λιγότερο άγχος. Για κάποιους, το νόημα της ζωής είναι η φιλία, όχι π.χ. ο γάμος και η οικογένεια.

Την ίδια ώρα, όσο μεγαλώνουμε η σύναψη νέων φιλικών σχέσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η στενή οικογένειά μας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας, νέες υποχρεώσεις προστίθενται διαρκώς και συχνά περνούν εβδομάδες μέχρι να συναντήσουμε ξανά ακόμα και τους πολύ στενούς παλιούς μας φίλους.

Έρευνα του 2023 από το Pew Research Center έδειξε ότι λιγότεροι από το 1/3 των ενηλίκων ηλικίας 30 έως 49 ετών δηλώνουν πως έχουν περισσότερους από πέντε στενούς φίλους. Σε δημοσκόπηση του 2023 από το Πανεπιστήμιο του Michigan, το 34% των ενηλίκων ηλικίας από 50 έως 80 ετών δήλωσαν απομονωμένοι.

Γιατί όμως; Γιατί δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε μια φιλία και, κυρίως, γιατί δεν δημιουργούμε εύκολα νέες;

Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε νέους φίλους όσο μεγαλώνουμε
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3 λόγοι που όσο μεγαλώνουμε δυσκολευόμαστε να κάνουμε νέους φίλους

Για να δημιουργηθεί μια νέα φιλία στην πιο ώριμη φάση της ζωής μας χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν τρεις παράγοντες, σύμφωνα με τη συγγραφέα και διάσημη podcaster Mel Robbins:

1. Ο νέος φίλος πρέπει να ζει ή να εργάζεται κοντά

«Όταν ήμασταν μικροί, όλοι οι φίλοι μας, άτομα της ηλικίας μας, ζούσαν κοντά μας», λέει η Robbins. Τους συναντούσαμε στο σχολείο, στις αθλητικές ομάδες, ήταν παιδιά της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας, όμως, πιθανότατα βρεθήκαμε σε νέες γειτονιές, άρα χάσαμε πολλούς από αυτούς τους φίλους. Κι ο περιορισμένος χρόνος μας κάνει δύσκολο να τους συναντάμε όσο συχνά θα θέλαμε. Συνεπώς, για να ευδοκιμήσει μια φιλία πλέον, η απόσταση παίζει καθοριστικό ρόλο.

«ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΣΑΣ».

2. Χρειάζεται να βρίσκεστε σε ανάλογη φάση ζωής

Πολύ συχνά, ακόμα και με τους πιο στενούς μας φίλους είμαστε σε διαφορετικές φάσεις ζωής: Κάποιοι έχουν παιδιά, άλλοι παντρεύονται, άλλοι απολαμβάνουν την εργένικη ζωή. Κάποιοι ξεκινούν τώρα σπουδές, άλλοι μεγαλοπιάνονται… Για να αποκτήσεις έναν νέο φίλο χρειάζεται να βιώνετε τις ίδιες εμπειρίες, τις ίδιες δυσκολίες, να φτάνετε στα ίδια ορόσημα: μόνο έτσι θα μπορέσετε πιο εύκολα να συνδεθείτε.

3. Οι αξίες σας χρειάζεται να συμβαδίζουν

«Μπορεί να νιώθεις ότι ταιριάζεις τρομερά με έναν άνθρωπο και ξαφνικά, κάποια μέρα, όταν αποφασίσεις να μην τον συνοδεύσεις π.χ. στο να πιείτε, όλη η ενέργεια να χαθεί. Αν εσύ επιλέγεις να κάνεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής κι εκείνος όχι, ή αν έχετε πολύ διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, είναι αναμενόμενο η σπίθα μιας νέας φιλίας να σβήσει», λέει η Robbins και δεν έχει καθόλου άδικο.

Πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία;

Η Alison Wood Brooks, αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Harvard Business School και συγγραφέας του βιβλίου «Talk: The Science Of Conversation And The Art Of Being Ourselves», σχολιάζοντας τους παραπάνω παράγοντες λέει πως αν ένας άνθρωπος ανταποκρίνεται και στους τρεις αλλά συνεχίζουμε να μην μπορούμε να συνδεθούμε μαζί του, ίσως φταίει ότι δεν του κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις.

«Αν προσπαθείς να αποκτήσεις έναν φίλο θα πρέπει να επικεντρωθείς στο τι έχει εκείνος να κερδίσει από τη φιλία σας», λέει η ίδια.

Μάθε, λοιπόν, τι πραγματικά απολαμβάνει να κάνει και ποιοι είναι οι χρονικοί του περιορισμοί, και δες αν συμβαδίζουν με τους δικούς σου. Δεν χρειάζεται όλες οι συναντήσεις σας να βασίζονται σε δραστηριότητες. Το να είσαι φίλος με έναν άνθρωπο σημαίνει να τον επικυρώνεις και να τον υποστηρίζεις όταν περνάει δύσκολα.

Έτσι, ερωτήσεις όπως: «Με τι παλεύεις; Πώς μπορώ να βοηθήσω;» ή η διάθεση και μόνο να τον/την ακούσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για το χτίσιμο μιας νέας φιλίας, καταλήγει η Brooks.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.