Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ;

Ποιoι άνθρωποι γεμίζουν πραγματικά τη ζωή ενός ενήλικα; Οι σύντροφοι; Τα παιδιά; Οι φίλοι; Οι καλοί συνεργάτες; Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα σε εκπλήξει.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της στο The Atlantic η δημοσιογράφος και συγγραφέας Rhaina Cohen είχε αναρωτηθεί: «Κι αν είναι η φιλία, και όχι ο γάμος, ο πραγματικός προορισμός μας στη ζωή;»

Σε αυτό είχε περιγράψει, μεταξύ άλλων, την περίπτωση μιας 30χρονης γυναίκας που ούτε λίγο ούτε πολύ ενημέρωσε τον σύντροφό της πως ο Νο 1 άνθρωπος στη ζωή της είναι και θα είναι πάντα η κολλητή της φίλη. Θέλοντας να αποφύγει καταστάσεις του παρελθόντας κατά τις οποίες τα πρώην αγόρια της αντέδρασαν στο γεγονός ότι οι δύο φίλες είναι τόσο δεμένες, του ξεκαθάρισε: «Η φίλη μου ήρθε στη ζωή μου πριν από εσένα, θα είναι εδώ μετά από εσένα και αν πιστεύεις ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στη σχέση μας που θα μπει σε δεύτερη μοίρα για χάρη σου, κάνεις λάθος».

Σε μία εποχή που το ποσοστό των νέων γάμων μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό των ανθρώπων που μένουν singles από επιλογή, η δήλωση της 30χρονης δεν σοκάρει. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, από έρευνα που πραγματοποίησε στις αρχές του 2023 το αμερικανικό Ερευνητικό Κέντρο Pew, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κατατάξει σε σπουδαιότητα 5 παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας:

  • Ο γάμος.
  • Η απόκτηση παιδιών.
  • Το να έχεις στενούς φίλους.
  • Το να έχεις μια δουλειά ή καριέρα που απολαμβάνεις.
  • Τα πολλά χρήματα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που προέκρινε τον γάμο άγγιξε μόλις το 23% και ήταν το χαμηλότερο των πέντε κατηγοριών. Ακολουθούσαν, τα πολλά χρήματα και η απόκτηση παιδιών.

Μάντεψε, λοιπόν, τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή του σύγχρονου μέσου ενήλικα: Στην πρώτη θέση (71%) ήρθε η ικανοποιητική καριέρα και αμέσως μετά (61%) οι φίλοι.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η έρευνα αν κοιτάξει κανείς τις απαντήσεις που έδωσαν μόνο οι παντρεμένοι, οι οποίοι επίσης δεν προέκριναν τον γάμο ως τον παράγοντα που γεμίζει περισσότερο τη ζωή τους. Αντίθετα, για αυτή την κατηγορία ενηλίκων μεγαλύτερη αξία έχει η ικανοποίηση από την εργασία τους και η απόκτηση παιδιών.

Ο άλλοτε αυτοσκοπός «να βρεις ένα καλό παιδί/μια καλή κοπέλα να νοικοκυρευτείς» γκρεμίζεται, λοιπόν, παταγωδώς από τις νεότερες γενιές, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά που λένε πως οι singles στις μέρες μας (ανέκαθεν ελεύθεροι, χωρισμένοι ή χήροι) είναι σχεδόν ισάριθμοι με τους παντρεμένους. Η κατακόρυφη πτώση στο ποσοστό των γεννήσεων, ειδικά μετά την πανδημία και ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη, αποδεικνύει επίσης την απαξίωση του μοντέλου της πυρηνικής οικογένειας.

Ποιοι άνθρωποι «γεμίζουν» πραγματικά τη ζωή σου;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Διανύουμε την εποχή της φιλίας;

Τα τελευταία χρόνια αμέτρητες είναι οι αληθινές ιστορίες ενηλίκων που επιλέγουν τη συμβίωση με φίλους αντί του γάμου. Άνθρωποι που ζουν σε σπίτια τα οποία μπορεί και να αγόρασαν μαζί, που μεγαλώνουν ο ένας τα παιδιά του άλλου, που έχουν κοινούς λογαριασμούς, που συνεννοούνται για την καθημερινή ρουτίνα, φροντίζουν ο ένας τον άλλον, εκδηλώνουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους, χωρίς όμως να κάνουν σεξ. (Αυτό απαιτεί μια διαφορετική σχέση, με έναν άλλον άνθρωπο).

Ακόμα πιο έντονη αποδεικνύεται η ανάγκη για τέτοια μοντέλα διαβίωσης στην Τρίτη Ηλικία. Άτομα άνω των 65 ετών, που είτε χήρεψαν είτε δεν παντρεύτηκαν ποτέ, στρέφονται σε κοινότητες συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα κινδυνεύσουν από τις επιπτώσεις της μοναξιάς (ή από οικονομική δυσχέρεια). Η ομάδα «Συγκατοίκηση Φίλων 60+» που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, για παράδειγμα, έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Και μετρά ήδη 1.800 μέλη στην Αθήνα και 800 στη Θεσσαλονίκη.

Η φιλία κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, πιο υγιείς, πιο ικανοποιημένους από τη ζωή, όπως έδειξε μελέτη σε 300.000 ενήλικες από 99 κράτη. Τα άτομα που επιλέγουν να μείνουν single αλλά όχι μοναχικά όλο και περισσότερο «ανθίζουν» τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η Δρ. Bella DePaulo σε άρθρο, καθώς εκμεταλλεύονται την ελευθερία και την αυτονομία τους για να δημιουργήσουν μία ζωή όπως εκείνα την ονειρεύονται: Χωρίς τους περιορισμούς του έγγαμου βίου, αλλά με ανθρώπους δίπλα τους που πραγματικά αγαπούν και αισθάνονται οικεία -σημαντικότεροι, ανάμεσα σε αυτούς, οι φίλοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.