Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ο ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΑΚΟΤΡΟΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Πώς να διαχειριστείς έναν κακότροπο άνθρωπο; Δύο συγκεκριμένες λέξεις είναι αρκετές για να πετύχεις αυτό που θες.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, αλλιώς μάλλον δεν θα αφιέρωναν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο να κακοποιούν λεκτικά ή/και ψυχολογικά άλλους – είτε είναι φίλοι, είτε συγγενείς, είτε συνεργάτες. Αν τώρα, είχαν δουλέψει ελαχίστως με τον εαυτό τους, θα κατανοούσαν πως μάλλον είναι πολύ πιο χρήσιμο να ασχολούνται με τον εαυτό τους από ό,τι με τους άλλους, και δη όταν η όποια συζήτηση δεν έχει ως στόχο την επικοινωνία.

Συνηθέστερα βρίσκουν και τα κάνουν. Δηλαδή, επιτίθενται σε ανθρώπους που είτε είναι πιο χαμηλά στην εργασιακή σκάλα, είτε είναι ευγενικοί, είτε είναι συνεσταλμένοι. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος (δυο λέξεις στην πραγματικότητα) που μπορείτε να χρησιμοποιήστε προκειμένου να διαχειριστείτε έναν κακό συνεργάτη –και γενικότερα, έναν κακό ή κακότροπο άνθρωπο–, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Αρκεί να είστε διατεθειμένοι να βάλετε σε δεύτερο πλάνο, κάτι που ως επί το πλείστον (καλώς ή κακώς) μας οδηγεί ως ανθρώπους, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας: Τον εγωισμό μας.

Xρησιμοποίησε με ειλικρινή τρόπο τη φωνή σου

O Vinh Giang εξυπηρετεί περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις πλατφόρμες (τόσοι είναι οι followers και οι subscribers του), ως προς τα αιτήματά τους για βοήθεια στον τρόπο που επικοινωνούν με τους άλλους, στη βελτίωσης της αυτοπεποίθησής τους και στο να μιλούν πιο ξεκάθαρα. Είναι επιχειρηματίας και κάθε χρόνο δίνει 80-100 ομιλίες στις ΗΠΑ, έναντι του ποσού των 100.000 δολαρίων έκαστη. Αυτοπροσδιορίζεται ως coach επικοινωνίας και με αυτήν την ιδιότητα παρουσιάστηκε στο The Diary of A CEO, το podcast του Βρετανού επιχειρηματία Steven Barlett, που βρίσκεται σταθερά στο ΤΟΡ5 της παγκόσμιας λίστας των podcasts.

Η συζήτησή τους που ξεπέρασε τις 2 ώρες, είχε στο κανάλι του Barlett στο YouTube 1.600.000 views μέσα σε έναν μήνα από την προβολή της. Μεταξύ άλλων, ο οικοδεσπότης ρώτησε τον ειδικό επί της επικοινωνίας αν υπάρχει κάποιο στιλ ομιλίας που κάνει τους άλλους ανθρώπους να μας αντιπαθούν.

«Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πως όλοι έχουμε μια μελωδία στη φωνή μας. Υπάρχουν ήχοι που δεν αρέσουν στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, τηλεφωνείς σε έναν μεσίτη και όταν το σηκώνει, τον ακούς να λέει με γλυκιά, μελωδική φωνή “Γεια, είμαι James από το τάδε μεσιτικό. Σας περνάω στον μεσίτη σας” και αμέσως σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση», λέει ο Giang. Σε έχει «χάσει». «Το μόνο που έχει να κάνει είναι να σταματήσει να χρησιμοποιεί την sing song voice, έτσι αποκαλείται το συγκεκριμένο στιλ στη φωνητική εκπαίδευση.

»Αντί λοιπόν, να το κάνετε αυτό, πείτε απλά, με την κανονική σας φωνή, χωρίς μελωδίες “Γεια, είμαι ο James. Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;» Επί της ουσίας, λέτε το ίδιο πράγμα με διαφορετική μελωδία που ακούγεται πιο ειλικρινής. Και δεν τη χρησιμοποιούν όλοι. Όταν συμβαίνει αυτό, όλα ακούγονται σαν να είναι σενάριο. Αυτός είναι ο λόγος που οι δημιουργοί περιεχομένου φοβούνται μην ακουστούν σαν σκηνοθετημένοι. Οι παρουσιαστές ειδήσεων χρησιμοποιούν διαρκώς έναν χαρακτηριστικό ρυθμό, την ίδια –πιο αυστηρή– μελωδική ακολουθία».

Άλλοι προτιμούν να αφήνουν τη δουλειά τους να μιλάει για τους ίδιους. «Ωστόσο, μπορούμε να τα κάνουμε και τα δυο», λέει ο Giang. «Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας ως μουσικό όργανο (υπάρχουν τεχνικές) και να μοιραζόμαστε την απίστευτη ιστορία, την ξεχωριστή ιδέα που έως τώρα δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε ιδανικά κι έτσι δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να λάμψει», εξηγεί.

Η λύση στο πρόβλημα της επικοινωνίας με κακότροπους ανθρώπους

Υπάρχει τεχνική σε επίπεδο συζήτησης που μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τους κακότροπους ανθρώπους στη δουλειά μας, αυτούς που προσβάλλουν τους άλλους ή τους χειραγωγούν;

«Η πιο απλή εκδοχή, κατ' εμέ, είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχεδιασμό, που αρχίζει με το “ναι, και…”. Αναγνωρίζεις τι λένε και “βγαίνεις” από πάνω. Πώς γίνεται αυτό; Βασική προϋπόθεση γι' αυτήν την τεχνική, είναι να βγάλεις από τη μέση τον εγωισμό σου. Σου λέει, για παράδειγμα, ένας κακότροπος άνθρωπος: “είσαι ηλίθιος”. Απαντάς: “ναι, και κάποιες φορές αναγνωρίζω πως γίνομαι ηλίθιος”.

Πώς μπορεί να συνεχίσει ο άλλος; Του “κλέβεις” τη συνέχεια, δεν ξέρει τι να πει. Αν ακολουθήσει άλλη προσβολή, όπως για παράδειγμα “είσαι βλάκας”, λες “ναι, και έχω κάνει τόσα ηλίθια πράγματα ως επιχειρηματίας”».

Αφήνουμε, δηλαδή, τους κακότροπους ανθρώπους να νικήσουν.

«Εξαρτάται πώς προσδιορίζεις τη νίκη. Για εμένα νίκη είναι να μην δημιουργήσω σύνδεση με ό,τι ακούω. Παλαιότερα ήταν νίκη να δικαιωθώ, υπερασπιζόμενος τον εαυτό μου», εξηγεί.

ΟΤΑΝ ΛΕΣ "ΝΑΙ, ΑΛΛΑ" ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΟΤΑΝ, ΟΜΩΣ, ΛΕΣ "ΝΑΙ, ΚΑΙ" ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Ποιο είναι το αντίθετο του «ναι, και»;

«Το “ναι, αλλά”. Μιλώντας με έναν πελάτη μου, είχα δει συνεργάτες του να διαφωνούν για τις τιμές και να απαντούν “ναι, αλλά υπάρχει λόγος που είναι ακριβό το προϊόν. Είναι γιατί ξοδεύουμε περισσότερα στην έρευνα και την ανάπτυξη και ανανεώνουμε διαρκώς το λογισμικό μας”.

Όταν λες “ναι, αλλά” πηγαίνεις τη συζήτηση με τον κακότροπο άνθρωπό απέναντί σου σε μια αρνητική κατεύθυνση. Το “αλλά” σημαίνει “ό,τι πεις, θα το ανατρέψω και θα σου δώσω τη δική μου εκδοχή για την πραγματικότητα. Όταν όμως, λες “ναι και” πηγαίνεις την κουβέντα σε μια θετική κατεύθυνση (“ναι είμαστε ακριβοί και ο λόγος είναι οι μεγάλες επενδύσεις μας στην έρευνα και την ανάπτυξη”). Με το “ναι και” χτίζουμε πάνω σ' αυτό και ξεπερνάμε το όποιο θέμα προκύπτει. Με το “ναι, αλλά” καταργούμε ό,τι λέει ο άλλος και επιβάλουμε τη δική μας οπτική για την πραγματικότητα.

»Σου λέω πως το περιεχόμενό σου είναι χάλια. Όταν μου απαντάς “ναι, και κάποιες φορές ανεβάζουμε βίντεο που δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους. Είμαι άνθρωπος”, τελειώνουν όλα εκεί. Δεν δημιουργούμε προστριβή που ανάβει φωτιά. Και παίρνω αυτό τον δρόμο, γιατί δεν με ενδιαφέρει να διαφωνήσω απλώς για τη χαρά της διαφωνίας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.