iStock

ΕΙΝΑΙ ΤΑ MICRO-RESETS ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ;

Πώς να κρατήσεις το σπίτι σου τακτοποιημένο και καθαρό χωρίς να ξοδέψεις πολύ χρόνο και όλη σου την ενέργεια.

«Γιατί δυσκολεύομαι να κρατήσω το σπίτι μου τακτοποιημένο;» Καταρχάς, μην αισθάνεσαι άσχημα, γιατί δεν είσαι ο/η μόνος/η που τον/την απασχολεί το θέμα αυτό. Πολλοί από εμάς παλεύουμε καθημερινά με την ακαταστασία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα. Όσο για την απάντηση στο ερώτημά σου; Είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις: φταίει η έλλειψη χρόνου και, στη συνέχεια, η έλλειψη ενέργειας. Όταν η καθημερινότητα σε εξαντλεί, η τελευταία σου σκέψη είναι να τακτοποιήσεις τα συρτάρια ή να μαζέψεις τα ρούχα.

Κι εδώ ακριβώς έρχονται να σε βοηθήσουν τα micro-resets, οι μικρές, γρήγορες παρεμβάσεις συμμαζέματος που εντάσσονται οργανικά μέσα στη μέρα σου. Σου επιτρέπουν να βάζεις τάξη το σπίτι σου, χωρίς να νιώθεις πίεση ή υπερένταση, μειώνοντας το άγχος που συχνά συνοδεύει τις οικιακές υποχρεώσεις.

Το λίγο γίνεται πολύ

Αφιερώνοντας λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα σε μικρές δουλειές, αρχίζεις σταδιακά να ξαναπαίρνεις τον έλεγχο του σπιτιού σου, χωρίς να απαιτείται υπερπροσπάθεια. Κι ενώ οι παρεμβάσεις αυτές είναι σύντομες, μπορούν να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου. Νιώθεις πιο ανάλαφρος/η, πιο συγκεντρωμένος/η και πιο άνετος/η στον χώρο σου.

Είτε έχεις να τακτοποιήσεις ολόκληρο το σπίτι είτε μόνο μια μικρή γωνιά, το να σπας τη δουλειά σε μικρότερα, πιο εύκολα, κομμάτια καθιστά τον στόχο σου πιο ρεαλιστικό και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να φτάσεις στην ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, όσο περιμένεις να βράσει το νερό για τα μακαρόνια, μπορείς να οργανώσεις ένα ντουλάπι, να μαζέψεις τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες ή να επιστρέψεις τα βιβλία που άφησες ανοιχτά στο τραπέζι πίσω στη βιβλιοθήκη. Αυτά τα λίγα λεπτά δεν πάνε χαμένα. Αντιθέτως, αποκτούν αξία.

pexels cottonbro

Κι όταν οι δουλειές χρειάζονται παραπάνω χρόνο; Φυσικά, υπάρχουν εργασίες που δεν ολοκληρώνονται σε ένα micro-reset. Τι κάνεις, λοιπόν, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι πιο μεγάλο, όπως π.χ. το να οργανώσεις την αποθήκη ή να ξεκαθαρίσεις τα ρούχα σου; Η λύση βρίσκεται στη σταδιακή προσέγγιση: χωρίζεις το project σε στάδια. Έτσι, μπορείς να επιστρέφεις σε αυτό, χωρίς να νιώθεις πίεση ή απογοήτευση.

Ένα τακτοποιημένο σπίτι θέλει τα micro-resets του

Πάρε για παράδειγμα το εξής: Είσαι στην κουζίνα, βάλε χρονόμετρο για 10-15 λεπτά και επικεντρώσου σε έναν μικρό χώρο, όπως ένα ράφι, ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι. Δες τι δεν ανήκει εκεί, βάλε κάθε αντικείμενο στη σωστή του θέση ή βρες του έναν πιο κατάλληλο «προορισμό». Το σημαντικό είναι να μείνεις συγκεντρωμένος/η γι' αυτά τα λίγα λεπτά, χωρίς περισπασμούς, χωρίς διαλείμματα, χωρίς την ανάγκη να τα κάνεις όλα τέλεια. Οι μικρές αυτές νίκες θα λειτουργήσουν σαν μοχλός ψυχολογικής ώθησης για να συνεχίσεις. Και όσο περισσότερο προχωράς, τόσο πιο εύκολο γίνεται να διατηρείς την τάξη.

iStock
Top view modern housewife tidying up kitchen cupboard during general cleaning or tidying up. Female neatly placing dishware and cutlery in drawer of table. Storage organization Konmati method

Πόσο συχνά να κάνεις micro-resets;

Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό: λίγο και συχνά. Οι μικρές αυτές στιγμές τακτοποίησης ενσωματώνονται ιδανικά στα κομβικά σημεία της μέρας όπως μετά το πρωινό γεύμα, λίγο μετά το μεσημεριανό ή πριν τον ύπνο. Έτσι, ο συγχρονισμός τους γίνεται σχεδόν αυτόματος κι εσύ αποκτάς σταδιακά μια συνήθεια που θα σε εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα.

Μια ιδιαίτερα καλή μέρα για να κάνεις περισσότερα ή μεγαλύτερα σε διάρκεια micro-resets είναι η Κυριακή. Ξεκινώντας τη βδομάδα με έναν καθαρό, οργανωμένο χώρο, βάζεις τις βάσεις για μια πιο συγκεντρωμένη, ήρεμη και θετική καθημερινότητα. Και, ναι, ένα τακτοποιημένο σπίτι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τόσο την ψυχική σου διάθεση όσο και την πνευματική σου διαύγεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.