ΔΕΣ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΣ
Το ψωμί που έχεις στην κατάψυξη μπορεί να είναι πιο υγιεινό από το φρέσκο. Δες πώς βοηθά το πεπτικό και σε προφυλάσσει από διαβήτη, σύμφωνα με την επιστήμη.
Σταματάς στον φούρνο, αγοράζεις φρέσκο ψωμί, μπαίνεις στο σπίτι και πηγαίνεις απευθείας να το φυλάξεις στην ψωμιέρα ή να το αφήσεις πάνω στο τραπέζι, στη σακούλα του. Ας μείνουμε λίγο στο τελευταίο βήμα, να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό: πηγαίνεις απευθείας στο ψυγείο και το φυλάς στην κατάψυξη. Δεν έχεις καταλάβει γιατί, οπότε ας δούμε τον λόγο παρακάτω.
Στα τέλη του καλοκαιριού, υπήρξε ένα trend στο TikTok του τύπου «καταψύχω το ψωμί πριν το φάω», με τους χρήστες να διευκρινίζουν στα βίντεό τους ότι δεν είναι απλώς θέμα συντήρησης. Πρωταγωνιστές στη νέα μόδα ήταν γιατροί και influencers που εξηγούσαν ότι, αν παγώσεις το ψωμί, το κάνεις καλύτερο σύμμαχο υγείας σου.
Σε ένα από τα viral του Αυγούστου, η Δρ. Tania Elliott, ειδική παθολόγος και αλλεργιολόγος, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση ψωμιού που έχει καταψυχθεί σε βοηθά να διατηρήσεις την ενέργειά σου «σταθερή», όσο και να «αποφύγεις τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου». Μάλιστα, τόνισε ότι το τρικ «κάνει καλό στον οργανισμό σου, ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος».
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη συμβολή του στο αδυνάτισμα, πληθαίνουν τα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος να καταναλώνεις το ψωμί μπορεί να έχει απτά οφέλη για την υγεία.
Το μυστικό στο ανθεκτικό άμυλο
Ο Joseph Salhab, γαστρεντερολόγος στη Φλόριντα, εξηγεί ότι, όταν καταψύχεις το ψωμί, αλλάζει η δομή του αμύλου του και γίνεται ανθεκτικό. Σου θυμίζει κάτι; Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο προτείνεται να τρώμε τα μακαρόνια ή τις πατάτες μας κρύα.
Το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο αλλά περνά στο παχύ, «όπου θρέφει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και παράγει αντιφλεγμονώδεις ουσίες», σύμφωνα με τον Salhdab. «Επειδή η πέψη του είναι πιο αργή, τα σάκχαρα από το ψωμί απορροφώνται σταθερότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιοι διαπιστώνουν ότι τους είναι ευκολότερο στη χώνεψη και ότι μπορεί να μειώσει το φούσκωμα σε σχέση με το φρέσκο ψωμί».
Αυτή η διαδικασία πέψης, λέει ο Salhab, σημαίνει ότι το ανθεκτικό άμυλο συμπεριφέρεται ακριβώς όπως οι φυτικές ίνες, και γίνεται ένας θρεπτικός παράγοντας που ωφελεί το πεπτικό και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Όπως και οι φυτικές ίνες, το ανθεκτικό άμυλο παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να «ενισχύσουν την επένδυση του εντέρου, υποστηρίζοντας τη συνολική μεταβολική και ανοσοποιητική υγεία».
Η Auset Shridevi, σεφ με είκοσι χρόνια εμπειρίας, εξηγεί ότι το άμυλο στο ψωμί πριν από την κατάψυξη είναι ουσιαστικά μια μορφή σύνθετου υδατάνθρακα, αποτελούμενου από μακριές αλυσίδες γλυκόζης. Όταν το καταναλώνουμε συχνά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην εμφάνιση διαβήτη. Ωστόσο, το ανθεκτικό άμυλο που σχηματίζεται όταν το ψωμί ψυχθεί και ξαναζεσταθεί, πέρα από το ότι ενισχύει την υγεία του εντέρου, βοηθάει και να νιώθεις χορτάτος πιο γρήγορα.
«Δεν πιστεύω ότι η κατάψυξη και το ξαναζέσταμα μειώνουν άμεσα τις θερμίδες», σημειώνει η Shridevi. «Όμως, όλες οι θετικές του επιδράσεις συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερη πρόσληψη και απορρόφηση θερμίδων. Για παράδειγμα, το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη».
Η επιστήμη πίσω από το κατεψυγμένο ψωμί
Η ιδέα ότι το παγωμένο ψωμί θα μπορούσε να ωφελεί την υγεία δεν είναι καινούργια. Μια μελέτη του 2008, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης ψωμιού:
- φρέσκο,
- κατεψυγμένο,
- ψημένο,
- ψημένο μετά από κατάψυξη.
Ο τελευταίος τρόπος συνδέθηκε πράγματι με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έως 40% χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση σε σύγκριση με την κατανάλωση φρέσκου ψωμιού, δηλαδή χαμηλότερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου μετά την κατανάλωση υδατάνθρακα.
Και πόσο, άραγε, πρέπει να μείνει το ψωμί στην κατάψυξη για να έχει αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τον Salhab, αν και η αλλαγή στη δομή του αμύλου γίνεται με την κατάψυξη ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος, τα οφέλη μεγιστοποιούνται προκύπτει όταν παραμένει στην κατάψυξη για ένα ολόκληρο βράδυ.
Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν αρκεί. «Κάποιοι, ειδικά όσοι προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να παρατηρήσουν πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας μετά τα γεύματα», επισημαίνει ο Salhab. «Ωστόσο, δεν αρκεί να τρως έτσι το ψωμί σου ούτε και μπορεί να να αντικαταστήσει τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά».