iStock

ΤΑ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Τρως χθεσινά ζυμαρικά; Τώρα μπορείς να το κάνεις χωρίς ίχνος τύψεων, αφού ειδικοί λένε ότι τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά ωφελούν την υγεία, χάρη στο ανθεκτικό άμυλο.

Ως άνθρωπος που ζω μόνος επί πάρα πολλά χρόνια, έχω ξεχάσει πώς είναι να τρως ζεστό φαγητό που μόλις έχει βγει από τον φούρνο ή το τηγάνι ή την κατσαρόλα. Τρώω πολύ τακτικά ζεστό φαγητό που βγαίνει από το air fryer. Αλλά δεν είναι αυτό το σημερινό μας θέμα. Είναι οι ώρες του ατελείωτου χλευασμού που έχω ζήσει από γνωστούς, φίλους και συντρόφους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν το πώς τρώω ζυμαρικά δυο ημερών.

Έρχεται που λες, τώρα φυσιολόγος εντέρου από το King's College του Λονδίνου (ονόματι Balazs Bajka) να μιλήσει στους New York Times για το ανθεκτικό άμυλο και να τονίσει το εξής: «H ψύξη των αμυλούχων τροφών μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στη δομή τους που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας». Τώρα τι έχετε να πείτε όλοι εσείς που κοροϊδεύατε;

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Μαγειρεύεις που λες, ζυμαρικά ή λευκό ρύζι και δεν τρως όλη την ποσότητα την ίδια ημέρα. Το βάζεις στο ψυγείο και επανέρχεσαι την επομένη. Όταν δηλαδή, κάποια από τα φυσικά άμυλα που υπάρχουν στα τρόφιμα αυτά θα έχουν μετατραπεί σε πιο υγιεινές εκδοχές. Αυτά είναι τα ανθεκτικά άμυλα. Κι έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

ζυμαρικά ανθεκτικό άμυλο
iStock

Πιο συγκεκριμένα, το ανθεκτικό άμυλο είναι είδος φυτικής ίνας που υπάρχει φυσικά σε πολλούς τύπους φυτικών τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει.

Μπορεί ωστόσο, να αυξηθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο. Παράδειγμα; Το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν κρυώσει, αφού έχουν μαγειρευτεί.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Bajka, το μαγείρεμα και η ψύξη αναγκάζουν τα μόρια του αμύλου του τροφίμου να ενώνονται σφιχτά μεταξύ τους. Κάτι που τα κάνει πιο δύσκολα στην πέψη. Όταν συμβεί αυτό, ένα μέρος του αμύλου γίνεται «ανθεκτικό». Αυτό σημαίνει ότι τα μόρια του σακχάρου δεν διασπώνται και απορροφώνται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός μας. «Ακόμα κι αν ξαναζεστάνετε το φαγητό την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθεκτικού αμύλου που σχηματίζεται κατά την ψύξη θα παραμείνει», εξηγεί ο ειδικός.

ζυμαρικά ανθεκτικό άμυλο
iStock

Τι οφέλη έχει το ανθεκτικό άμυλο;

Κατά την Kimberley Rose-Francis, διαιτολόγο από τη Φλόριντα που ειδικεύεται στους ασθενείς με διαβήτη «Επειδή τα ανθεκτικά άμυλα δεν χωνεύονται εύκολα, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο το κανονικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο συνεχίζει στο έντερο, όπου μπορεί να "ταΐσει" τα καλά μικρόβια του εντέρου σας. Αυτό τα βοηθά να ανθίσουν και να παράγουν ευεργετικά μόρια, τα οποία έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και φλεγμονή και καλύτερη υγεία του εντέρου».

Υπάρχουν επίσης, κάποιες ενδείξεις ότι τα ανθεκτικά άμυλα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Γι' αυτό, όμως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.