iStock

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ AIR FRYER

Όταν ανακάλυψα το air fryer, το πρότεινα παντού, λες και είμαι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που το φτιάχνει. Και θα σου εξηγήσω τους λόγους.

Μέχρι να εμφανιστούν οι συσκευές που εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη (και άρα θα λειτουργούν χωρίς εμένα, για εμένα), δεν νομίζω ότι θα εκτιμήσω κάποια οικιακή συσκευή περισσότερο από το air fryer. Πιστεύω πως ούτε ο δημιουργός του προμοτάρισε την έμπνευση του όσο εγώ – αν και σίγουρα έγινε πιο πλούσιος απ’ όσο εγώ.

Βέβαια, μια χαρά φρόντισε και τη δική μου τσέπη ο Fred van der Weij, εφευρέτης από την Ολλανδία, που έψαχνε τρόπο να τρώει τραγανιστές πατάτες χωρίς να τις τηγανίζει. Έτσι, άρχισε το 2005 η διαδικασία δημιουργίας αυτού που ξέρουμε σήμερα ως air fryer ή φριτέζα αέρα. Την ολοκλήρωσε το 2010.

Παρεμπιπτόντως, ο Fred van der Weij άφησε το μάταιο τούτο κόσμο την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη του 2022. Επτά χρόνια νωρίτερα, είχε πουλήσει την πατέντα του σε γνωστό πολυεθνικό κολοσσό με έδρα την Ολλανδία.

Τα πλεονεκτήματα του air fryer

Με ρώτησε η Μυρτώ Αντωνοπούλου τι μαγειρεύω στο air fryer. Της απάντησα: «Ό,τι φτιάχνεις στην κουζίνα του σπιτιού σου». Στις εστίες και στο φούρνο, που δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά είναι μεταξύ των ηλεκτρικών συσκευών που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα. Γι’ αυτό και ως πρώτο λόγο μιας πιθανής αγοράς φριτέζας αέρα θα δώσω τον οικονομικό.

air fryer
iStock

Για ό,τι χρειάζεται ο φούρνος σου μιάμιση ώρα, το air fryer χρειάζεται μισή ώρα.

Ένας φούρνος χρειάζεται από 2.200 έως 5.000 watt. Ένα air fryer από 800 έως 1800 watt.

Αν έχεις ξεχάσει να βγάλεις το βράδυ από τον καταψύκτη κάτι που σκεφτόσουν να μαγειρέψεις την επομένη, το air fryer θα κάνει και το ξεπάγωμα και το μαγείρεμα σε διάστημα μικρότερο της ώρας.

Ο δεύτερος δικός μου –πρώτος αυτών που το πουλούν– λόγος είναι το υγιεινό μαγείρεμα. Ό,τι τηγανίζεις εσύ που δεν έχεις τη συσκευή, το φτιάχνω το ίδιο «κρατσανιστό» με ελάχιστο λάδι. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για να κάνεις την αγορά είναι πως μπορείς να ξεχαστείς με την ησυχία σου, χωρίς να πάρει φωτιά το φαγητό ή ο φούρνος ή η κατσαρόλα. Νιώθεις μια ασφάλεια.

Πώς λειτουργεί το air fryer

Όπως μαρτυρά το όνομα του, το air fryer κάνει δουλειά σε φαγητά που παραδοσιακά θα χρειάζονταν τηγάνισμα (fryer), αλλά με την τεχνολογία ταχείας μεταφοράς αέρα (air).

Όταν το θέτεις σε λειτουργία, το θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται κοντά στο επάνω μέρος της φριτέζας εκπέμπει θερμότητα στον αέρα που υπάρχει στον θάλαμο μαγειρέματος (ακτινοβολία), ενώ ένας ανεμιστήρας κυκλοφορεί γρήγορα αυτόν τον θερμαινόμενο αέρα γύρω από το τρόφιμο (συναγωγή).

air fryer
iStock

Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια πολύ έντονη μεταφορά θερμότητας, με αποτέλεσμα μια μέθοδο μαγειρέματος που είναι πιο κοντά στο τηγάνισμα παρά στο ψήσιμο. Ο όρος αυτής της τεχνολογίας είναι Radiant UpStream Heating. Κάθε εταιρεία την έχει «βαφτίσει» αλλιώς.

Η εξοικονόμηση χρόνου έγκειται και στο γεγονός ότι δεν μπαίνει στη μέση το λίπος του τροφίμου που θέλουμε να ψήσουμε. Όλα τα κάνει ο ζεστός αέρας που κυκλοφορεί στον θάλαμο. Πρώτα αφυδατώνει και μετά ψήνει/τηγανίζει.

Τι έχει να προσφέρει η αγορά

Το air fryer που έχω σπίτι δημιουργήθηκε για άτομα που ζουν μόνα. Έχει μικρό κάδο και του λείπουν 2-3 τεχνολογίες που υπάρχουν πια σε όλες τις νέες συσκευές και κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Να σου εξηγήσω: Εγώ πρέπει να ρυθμίσω και τη θερμοκρασία και την ώρα για κάθε χρήση. Οι σύγχρονες συσκευές λειτουργούν με AI, πράγμα που σημαίνει πως βάζεις το φαγητό στον κάδο, κλείνεις και πατάς το on. Από εκεί και πέρα, η ώρα και η θερμοκρασία αποφασίζεται από το air fryer, που στον μισό χρόνο του ψησίματος εκπέμπει έναν ήχο. Σημαίνει πως ήρθε η ώρα να γυρίσεις το φαγητό. Θα ακούσεις άλλον ήχο όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Αν θες, μπορείς να παρακάμψεις τη βοήθεια της τεχνολογίας και να αποφασίσεις εσύ για την ώρα και τη θερμοκρασία. Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό.

Πλέον, παρέχονται συσκευές που μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες οικογενειών για ένα γεύμα.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν air fryer διαθέτουν και μια σειρά αξεσουάρ που επιτρέπουν να φτιάχνεις στο air fryer ό,τι, μα ό,τι θα έφτιαχνες στην κουζίνα σου. Ακόμα και βραστό αβγό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χρήσης air fryer

Πολλές φριτέζες αέρα περιέχουν αντικολλητικές επικαλύψεις PFAS (Per- and Polyfluorinated Substances) επειδή επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό και έχουν αντοχή στους λεκέδες και τα λίπη. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπερφθοροαλκυλιωμένων χημικών ουσιών (per-and-polyfluoroalkyl). Έχουν γίνει συνδέσεις με προβλήματα υγείας, όπως η στειρότητα, η διαταραχή των ορμονών και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

air fryer
iStock

Εντωμεταξύ, οι ίδιες χημικές ουσίες έχουν φανεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή, την απελευθέρωση, τη μεταφορά και άλλες δράσεις των φυσικών ορμονών στο σώμα που διατηρούν τη φυσιολογική ορμονική ισορροπία. Υπάρχει λύση.

Μπορείς να αγοράσεις μία φριτέζα αέρος που έχει επικάλυψη από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί.

Πριν σε αφήσω, να σου πω και ότι το ακρυλαμίδιο είναι μια πιθανή καρκινογόνος ουσία, που παράγεται όταν αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. πατάτες) μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σε ένα air fryer ο σχηματισμός αυτής της ουσίας μειώνεται από 70% έως και 90 % σε σχέση με μια συμβατική φριτέζα. Μειώνεται περαιτέρω εάν νωρίτερα τοποθετήσεις το τρόφιμο για τριάντα λεπτά σε νερό και ύστερα το στραγγίξεις με πετσέτα.

Όταν παραψήνεις τα τρόφιμα αυξάνεις τον κίνδυνο, καθώς σε αυτήν τη φάση δημιουργείται όλο και περισσότερο ακρυλαμίδιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.