Pexels Koolshooters

ΕΧΕΙΣ ΑΓΧΟΣ; ΚΟΨΕ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Μπορεί να επιβαρύνουν οι τηγανητές πατάτες το άγχος ή ακόμα και ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη; Μια έρευνα αποκαλύπτει έναν ύποπτο συσχετισμό.

Θα έχεις καταλάβει πως για ό,τι κάνουμε σε αυτήν τη ζωή σημασία έχει πάντα και ο τρόπος που το κάνουμε. Το πώς μαγειρεύουμε τις λατρεμένες πατάτες δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα.

Να εξηγήσω: Αν τις βράσουμε ή τις ψήσουμε, οι πατάτες γίνονται πηγή αντιοξειδωτικών (βλ. oυσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών). Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του ρυθμού του μεταβολισμού και ως εκ τούτου, να σπάσουν σύνθετες ουσίες σακχάρου, με υψηλότερο ρυθμό.

Εντωμεταξύ, η περιεκτικότητα που έχουν οι πατάτες σε άμυλο βοηθά στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων, προάγοντας την υγεία του εντέρου. Οι βραστές βοηθούν και να νιώσουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Όλα είναι εξαιρετικά έως εδώ, σωστά;

Πάμε τώρα και στην τηγανητή εκδοχή της πατάτας, για τα (μαγειρικά) μυστικά της οποίας έχουν γραφτεί πολλά. Eρευνητική ομάδα από την Κίνα ενημέρωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και ειδικά τηγανητών πατατών συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η σχέση ήταν πιο έντονη μεταξύ των νέων ανδρών και των νεότερων καταναλωτών.

Pexels Ellie Burgin

Όπως αναφέρει η σχετική επιστημονική δημοσίευση, «τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα ευρήματα μας ανοίγουν μια “λεωφόρο” κατανόησης της σημασίας που έχει η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία».

Τονίστηκε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διευκρινιστεί εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά (βλ. comfort food).

Τι κάνει τις τηγανητές πατάτες «εχθρό» της ψυχικής μας υγείας

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 χρόνων. Αποκλείστηκαν όσοι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Από όσους έμειναν, προέκυψαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε αυτούς που κατανάλωναν τηγανητά. Ιδιαίτερα οι τηγανητές πατάτες φάνηκαν να αυξάνουν κατά 2% τον κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας.

Η μελέτη βρήκε και ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού τακτικά ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

τηγανητές πατάτες
Pexels Ron Lach

Οι ερευνητές πρότειναν πως τα τηγανητά φαγητά και δη οι τηγανητές πατάτες επηρεάζουν τη ψυχική μας υγεία μέσω μιας χημικής ουσίας που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος. Ονομάζεται ακρυλαμίδιο και μόλις το 2002 ανακαλύφθηκε ότι σχηματίζεται σε τρόφιμα, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 120°C (είτε ψήνουμε, είτε τηγανίζουμε), ως χημική αντίδραση μεταξύ ενός αμινοξέος (υπάρχει στις πρωτεΐνες) και ενός σακχάρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «το ακρυλαμίδιο ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ουσιών οι οποίες θεωρούνται ότι δεν έχουν αναγνωρισμένο όριο πρόσληψης για την πρόκληση επιδράσεων στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πολύ μικρές συγκεντρώσεις επισύρουν πολύ μικρό κίνδυνο, αλλά όχι μηδενικό».

Οπότε, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, μπορούμε μεν να τρώμε τηγανητές πατάτες, αλλά με μέτρο. Κάτι που ισχύει για όλα – αν θέλουμε να είμαστε υγιείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.