Freepik

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Αν θες να μάθεις πώς να φτιάχνεις τέλειες και τραγανές τηγανητές πατάτες, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις οδηγίες της ειδικού και να χρησιμοποιήσεις ένα ορισμένο συστατικό

Είναι από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας σε ταβέρνα και να μην παραγγείλεις δύο ή και περισσότερες μερίδες τηγανητές πατάτες. Ενώ όταν βγαίνεις έξω δεν παραλείπεις ποτέ να τις παραγγείλεις, στο σπίτι τα πράγματα αλλάζουν, γιατί απλά δεν μπορείς να πετυχαίνεις το αποτέλεσμα που έχουν τα μαγαζιά.

Τι μπορείς να κάνεις, για να απολαμβάνεις και στο σπίτι νόστιμες τηγανητές πατάτες; Για αρχή, ακολούθησε τις συμβουλές της ειδικού, που σου περιγράφει βήμα βήμα τον δρόμο για τις πιο τραγανές πατάτες που έχεις δοκιμάσει.

Προσέχεις τι πατάτες αγοράζεις

Οι πατάτες, όταν τις αγοράζεις, δεν πρέπει να είναι πληγωμένες, ζαρωμένες ή μαλακές και να έχουν βγάλει ρίζες. Ποτέ δεν αγοράζεις πατάτες που έχουν πρασινίσει, γιατί αυτό σημαίνει ότι περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη (που που υπάρχει φυσικά στις πατάτες), η οποία πικρίζει και προκαλεί στομαχικά προβλήματα.

Χρήσιμες συμβουλές για τέλειες τηγανιτές πατάτες
Freepik

Για να φτιάξεις τις τέλειες τηγανητές πατάτες, χρειάζεται να επιλέξεις πατάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, φρέσκες και σφιχτές, κατάλληλες για τηγάνι. Οι πατάτες νέας σοδειάς είναι ιδανικές. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις πατάτες Νάξου.

Η διαδικασία για να φτιάξεις τέλειες τηγανητές πατάτες

  • Τις κόβεις σε μακρόστενα μπαστούνια (στικς), πάχους περίπου 1,5 εκ.
  • Αν θες, βουτάς τις πατάτες για 8 με 9 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες τους. Έπειτα, τις σουρώνεις και τις αφήνεις να στεγνώσουν καλά. Με τον τρόπο αυτό, αλλάζει η δομή των υδατανθράκων και εξασφαλίζεις ότι τα σάκχαρα που περιέχουν θα καραμελώσουν και θα γίνουν πιο τραγανές.
  • Στην συνέχεια, μόλις «κάψει» το λάδι, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και ρίχνεις σε δόσεις τις πατάτες. Τις τηγανίζεις για 7 με 8 λεπτά. Έτσι, θα ψηθούν εξωτερικά, χωρίς να πάρουν χρώμα, ενώ μέσα θα είναι μαλακές. Τις βγάζεις με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τις αφήνεις να κρυώσουν

Εδώ μπαίνει το μυστικό συστατικό: πατατάλευρο! Πασπαλίζεις με πατατάλευρο τις πατάτες και ανακατεύεις προσεκτικά. Ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τις τηγανίζεις για 3 με 4 λεπτά, για να πάρουν χρυσό χρώμα.

Βάζεις τις τηγανισμένες σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζεις με αλάτι. Αν θες, μπορείς να τις πασπαλίσεις με πατατάλευρο, για να απορροφηθεί η υγρασία και να γίνουν ακόμα πιο τραγανές.

Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.