Freepik

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Μπορεί να είναι δημοφιλείς, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δίαιτες αυτές δεν αγαπούν και τόσο πολύ την καρδιά σου.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον γεμάτα ειδικούς σε θέματα διατροφής και υγείας, ακόμα κι αν οι προβαλλόμενοι δεν έχουν καμία σχέση με τους χώρους αυτούς. Η παραπληροφόρηση που έχει ανθίσει στα social media έχει φτάσει πλέον σε κρίσιμα επίπεδα.

«Το κοινό και πολλοί επαγγελματίες υγείας είναι πιθανό να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διατροφή που ωφελεί την καρδιά, και δικαίως. Πολλοί από αυτούς μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση ούτε τον χρόνο να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά τόσων διατροφικών μοντέλων», αναφέρει ο Christopher Gardner, διευθυντής διατροφικών μελετών στο Κέντρο Έρευνας για την Πρόληψη Stanford.

Όμως, μαζί με την τακτική άσκηση και την αποφυγή ή την διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή είναι από τους βασικούς παράγοντες πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ποιες δίαιτες, ωστόσο, πληρούν καλύτερα τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA);

Αναλύοντας δημοφιλείς δίαιτες

Θέλοντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή, επιτροπή της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας συνέταξε έκθεση στην οποία αναλύονται 10 δημοφιλείς δίαιτες, κατατάσσοντάς τις με βάση το ποιες είναι καλύτερες και χειρότερες για την καρδιά.

Οι δίαιτες αξιολογήθηκαν με κριτήριο το ποιες ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή που προστατεύει την καρδιά, ενώ οι ειδικοί έλαβαν υπόψη και παράγοντες, όπως η ευελιξία προσαρμογής τους με βάση πολιτιστικές και προσωπικές προτιμήσεις και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Freepik

Οι μεγάλοι νικητές

Νικήτρια αναδείχθηκε η δίαιτα DASH, η οποία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες τις AHA. Μια pescatarian διατροφή, που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά όχι το κρέας ή τα πουλερικά, ευθυγραμμίζεται κατά 92% με τις οδηγίες της. Η Lacto-ovo-vegetarian διατροφή, που επιτρέπει τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ευθυγραμμίζεται κατά 86%.

Η μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% ευθυγραμμισμένη με τις διατροφικές συστάσεις της AHA, κυρίως επειδή συνιστά ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι.

«Μια δίαιτα δεν χρειάζεται να είναι 100% ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες. Όλες οι δίαιτες της πρώτης βαθμίδας βασίζονται σε φυτικές τροφές και ακόμα κι αν ξεφεύγουν λίγο, μπορούν εύκολα να γίνουν διορθώσεις», τονίζει ο Gardner, που υπήρξε και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Freepik

Paleo και Κeto στο στόχαστρο

Την χαμηλότερη βαθμολογία πήραν δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίαιτες, που περιελάμβαναν σχήματα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (π.χ. δίαιτες Atkins και κετογονικές δίαιτες), καθώς και η δίαιτα paleo.

Οι δίαιτες τύπου Atkins και Κέτο έχουν ορισμένα ευεργετικά χαρακτηριστικά, π.χ. περιορίζουν τη ζάχαρη, αλλά απαιτούν την αποφυγή πολλών καλών υδατανθράκων που ευθυγραμμίζονται με τις διατροφικές αρχές για την υγεία της καρδιάς, όπως φασόλια, δημητριακά ολικής άλεση, πολλά φρούτα. Συνήθως περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη κρέατος και τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι δίαιτες με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να βελτιώσουν ορισμένους δείκτες της μεταβολικής υγείας, ωστόσο οι βελτιώσεις τείνουν να διαρκούν λίγο και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης.

Παρόμοια προβλήματα διαπιστώθηκαν και με τη δίαιτα paleo, που επιτρέπει τρόφιμα όπως τα φρούτα και το μέλι, στα οποία είχαν πρόσβαση οι μακρινοί πρόγονοί μας, αλλά αποκλείει τρόφιμα που σχετίζονται με τη σύγχρονη γεωργία.

ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΗΡΑΝ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.

Τι συμβαίνει με τα μεσαία επίπεδα

Οι δίαιτες vegan και χαμηλών λιπαρών μπήκαν στη δεύτερη βαθμίδα, καθώς ενθαρρύνουν την κατανάλωση φυτικών τροφών και περιορίζουν τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Είναι, όμως, αρκετά περιοριστικές και μπορεί πολλοί άνθρωποι να δυσκολευτούν να τις ακολουθήσουν. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Στην τρίτη βαθμίδα συναντάμε διατροφικά προγράμματα που περιορίζουν τους υδατάνθρακες στο 30-40% των ημερήσιων θερμίδων και προγράμματα που περιορίζουν το λίπος σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων. Το αρνητικό σημείο στις δίαιτες αυτές είναι ότι περιορίζουν ή εξαλείφουν μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα, όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή καλά λιπαρά.

iStock
Close-up on a woman eating salmon for dinner at a restaurant - food and drink concepts

3 βασικές συστάσεις

  • Φρόντισε να καταναλώνεις μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, θαλασσινά και καλά λιπαρά.
  • Φρόντισε να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, τρόφιμα πολύ επεξεργασμένα και τα λευκά άλευρα.
  • Όσον αφορά το αλκοόλ, αν δεν πίνεις, συνέχισε έτσι! Αν πίνεις, θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.