iStock

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «ΠΩΣ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ»

Μια γυναίκα κατάφερε με τη βοήθεια του βελονισμού να σταματήσει το κάπνισμα μετά από 20 χρόνια και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της.

Η Κ.Χ. ξεκίνησε το κάπνισμα λίγο μετά τα 20 της χρόνια, σε μια εποχή που το τσιγάρο ήταν σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης ενώ οι προειδοποιήσεις για τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει για την υγεία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Έχοντας συνδυάσει στο μυαλό της το τσιγάρο με χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές, όταν κατάλαβε ότι είχε έρθει η ώρα της να το κόψει ένιωσε ότι μαζί έφευγαν και όλες οι χαρές της ζωής. Τα πράγματα ήταν, όμως, στην πραγματικότητα διαφορετικά.

Η μαρτυρία της για το πώς κατάφερε να κόψει μια για πάντα το κάπνισμα με τη βοήθεια του βελονισμού μπορεί να ενθαρρύνει και άλλους ανθρώπους που παλεύουν με το ίδιο πρόβλημα, το τσιγάρο, που αποτελεί την πιο σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αρκεί να θυμούνται ότι το σώμα μας μπορεί πράγματι να ανακάμψει αν κόψουμε το κάπνισμα.

κάπνισμα
Freepik

«Γιατί έκοψα το κάπνισμα»

Όταν αποφάσισα ότι έπρεπε να κόψω το κάπνισμα, ήμουν περίπου 20 χρόνια καπνίστρια. Για 20 χρόνια κάπνιζα σίγουρα ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, όχι λιγότερο. Είχα αρχίσει να νιώθω ότι με πειράζει, έβηχα στον ύπνο μου τη νύχτα και με κούραζε στην αναπνοή μου.

Παράλληλα, είχα ακούσει ότι αν το κόψει κανείς γύρω στα 40–45 χρόνια, τα πνευμόνια σου μπορούν να επανέλθουν μετά από κάποια χρόνια. Ήταν βέβαια και οι οικονομικοί λόγοι που με έκαναν να πάρω την απόφαση.

Είχα κάνει κάποιες απόπειρες μόνη μου. Είχα δοκιμάσει, ας πούμε, να κάνω στριφτό αντί για κανονικό, γιατί έλεγαν ότι είναι πιο ελαφρύ. Κάποια στιγμή, στην προσπάθειά μου να μην ξανακαπνίσω, πήρα ένα πακέτο και το πέταξα στα σκουπίδια.

Άλλη φορά, όταν ένας φίλος μου έπαθε έμφραγμα, φοβήθηκα και έκανα ακριβώς το ίδιο. Όπως καταλαβαίνεις, και τις δύο φορές ξανακάπνισα.

Κάποια στιγμή είδα την κόρη μου να καπνίζει και ομολογώ ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Δώσαμε υπόσχεση ότι θα το κόψουμε και οι δύο κι εγώ σκέφτηκα ότι αν δεν το κάνω τώρα που το υποσχέθηκα στο παιδί μου δεν θα το έκανα ποτέ.

Σήμερα δεν καπνίζει καμιά μας.

βελονισμός
Freepik

«Ο βελονισμός στη ζωή μου»

Πίστευα ότι θα μπορέσω να κόψω μόνη μου το τσιγάρο αλλά δεν τα κατάφερα. Είχα ακούσει από κοντινούς μου ανθρώπους ότι είχαν κάνει βελονισμό και με μία μόνο συνεδρία είδαν πολύ καλά αποτελέσματα. Εγώ είχα ξανακάνει βελονισμό για άλλο λόγο, οπότε δεν ήταν η πρώτη φορά που θα το δοκίμαζα. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, πήρα τηλέφωνο και έκλεισα ραντεβού.

Στο μεταξύ, η κοπέλα στην άλλη γραμμή μου είπε ότι θα πρέπει για τουλάχιστον 6 ώρες πριν πάω να μην έχω καπνίσει. Κι εγώ ενώ εκείνη τη στιγμή συμφώνησα, έπειτα σκέφτηκα ότι αν μπορούσα να μείνω χωρίς τσιγάρο για 6 ώρες, θα το έκοβα και μόνη μου. Κι έτσι έκανα το τελευταίο τσιγάρο (και εννοώ το τελευταίο τσιγάρο του πακέτου) σχεδόν 2 ώρες πριν πάω για βελονισμό.

Η διαδικασία δεν με φόβισε καθόλου. Έγινε με μία συνεδρία και αυτό ήταν κάτι που το ήξερα και με είχε δελεάσει. Έμεινα εκεί πολλές ώρες, σίγουρα τρεις.

Θυμάμαι ότι όταν έφυγα από το ιατρείο, ήταν απόγευμα, για μένα η ώρα του καφέ και του τσιγάρου. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν θα ξανακαπνίσω.  

Το πρώτο εξάμηνο οι φορές που πέρασε απ' το μυαλό μου ότι μπορεί να ξανακαπνίσω –και φοβήθηκα μην το κάνω– ήταν πολύ λίγες. Οι σκέψεις αυτές έφευγαν πολύ γρήγορα απ' το μυαλό μου. Ήταν εύκολο.

Πολύ σύντομα, μετά τον χρόνο, ξέχασα ότι κάποτε ήμουν καπνίστρια.

Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυτό που συνέβη αλλά ξέρω ότι εμένα με βοήθησε πάρα πολύ.  

Πλέον δεν καπνίζω εδώ και 9-10 χρόνια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.