Freepik

ΤO «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΣΕ – ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ

Ένα σκίτσο γίνεται έμπνευση για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «αγαπώ τον εαυτό μου» με εύκολο και πρακτικό τρόπο.

Υπάρχει μια τεράστια παρανόηση όσον αφορά τη σημασία του όρου αγάπη για τον εαυτό μου. Μοιάζει με την παρανόηση της αυτοπεποίθησης. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα με έμαθαν ότι αυτοπεποίθηση σημαίνει εγώ είμαι κι άλλος κανένας.

Και φυσικά, όσο κι αν προσπαθούσαν να την ενισχύσουν με επιβραβεύσεις για τα επιτεύγματά μου όσο και με συγκρίσεις με τους άλλους (για να πεισμώσω δήθεν και να βαλθώ να τους ξεπεράσω), οι γονείς μου κατάφερναν ακριβώς το αντίθετο: να μην πιστεύω σε μένα.

Πέρασαν αρκετά χρόνια για να καταλάβω ότι αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει μπορώ να καταφέρω τα πάντα ή είμαι φανταστική, αλλά δεν πειράζει και να μην πετυχαίνω πάντα, δεν πειράζει και να μην είμαι τέλεια - ο πατέρας μου βέβαια δεν το έχει καταλάβει ακόμη.

Αναζητώντας την υγιή αγάπη προς τον εαυτό

Ομοίως και η υγιής αγάπη που θες να έχεις για τον εαυτό σου, δεν σημαίνει ότι είσαι φανταστικός όπως ακριβώς είσαι. Δεν σημαίνει να μην αλλάξεις τίποτε επάνω σου. Σημαίνει ότι μπορείς να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι, να επισημαίνεις και τα μειονεκτήματά του, που σαφώς υπάρχουν, και να μπορείς να τα αντέχεις.

Αγαπώ τον εαυτό μου
Unsplash Olga Nayda

Το μεγαλύτερο μάθημα του να αντέχω τα λάθη μου, μου το έδωσε το παιδί μου. Ξέρω πόσα λάθη κάνω μαζί του, τα βλέπω, τα αναγνωρίζω, προσπαθώ να τα αλλάξω και την άλλη μέρα τα επαναλαμβάνω. Το καλύτερο όμως είναι ότι έχω αρχίσει να μη με μισώ για όλα αυτά, αλλά να με αντέχω. Αντέχω να ζω, ξέροντας ότι κάνω λάθη με τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου.

«Αγαπώ τον εαυτό μου» μέσα από ένα σκίτσο

Μου το θύμισε αυτό τις προάλλες ένα πολύ εύστοχο σκίτσο της Δήμητρας Αδαμοπούλου, που σκιτσάρει σχετικά με την ψυχική υγεία και λέει όσα χρειάζεται να ξέρουμε με τρόπο απλό, έξυπνο και πηγαία αστείο. «Παλιά αηδίαζα με την προτροπή αγάπα τον εαυτό σου, μέχρι που συνειδητοποίησα τι σημαίνει στ’ αλήθεια» γράφει στην ανάρτησή της.

Τι σημαίνει όμως πολύ πρκατικά και με λίγα λόγια αγαπώ τον εαυτό μου; Η Δήμητρα Αδαμοπούλου απαντάει:

 • Μαθαίνω να βάζω όρια.
 • Να συγχωρώ τον εαυτό μου.
 • Να μου μιλάω θετικά.
 • Να θεραπεύω τις τοξικές συμπεριφορές μου και να βελτιώνομαι.

Πώς θα καταφέρεις να αγαπάς τον εαυτό σου

Είναι μεγάλη υπόθεση η αληθινή αγάπη για τον εαυτό. Ίσως να είναι και από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο για πάρα πολύ κόσμο. Τα όρια που θα μπορέσουμε να βάλουμε στους άλλους για να είναι αληθινά, πρέπει να προέρχονται από τη συνειδητοποίηση του αισθάνομαι καλά με αυτό που σκέφτομαι, νιώθω και χρειάζομαι.

Όπως λέει και η ψυχολόγος Ελένη Σολταρίδου, μοιάζει με την ανάγκη να φορέσουμε πρώτοι εμείς τη μάσκα μας στο αεροπλάνο και μετά να τη βάλουμε στα παιδιά μας (αν χρειαστεί). Μερικοί τρόποι για να δείξουμε την αγάπη μας στον εαυτό μας είναι μέσω της αυτοφροντίδας, για παράδειγμα:

 • Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας.
 • Να έχουμε υγιείς σχέσεις και όμορφους ανθρώπους στη ζωή μας, που να είναι σύμμαχοί μας.
 • Να μας αγκαλιάζουμε και να δείχνουμε αυτοσυμπόνοια.
 • Να ζητάμε βοήθεια όταν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας και να ζητάμε συμμάχους στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, χωρίς εγωισμούς και χωρίς το αίσθημα του ηττημένου.
 • Να παίρνουμε κάποτε δύσκολες αποφάσεις και να φεύγουμε από σχέσεις που δεν είναι υγιείς και που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε υγιείς, σχέσεις που μας κάνουν να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και την κρίση μας.
 • Να επιλέγουμε να γίνουμε εμείς το κίνητρο για τον εαυτό μας.
 • Να επενδύουμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

Η αγάπη για τον εαυτό μας δεν χτίζεται σε λίγες μέρες, ούτε σε λίγους μήνες. Θέλει ουσιαστική και επίμονη προσπάθεια. Θέλει κατανόηση, συνεχή αποδοχή, μεγάλα αποθέματα δύναμης και αληθινό σεβασμό για όσα είμαστε και έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι αξίζει κάθε λεπτό αυτής της προσπάθειας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.