Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

DASH DIET: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση του οργανισμού μας συνολικά. Υπάρχει, όμως, μια δίαιτα που φαίνεται να ωφελεί λίγο περισσότερο την καρδιά, ειδικά τη γυναικεία.

Η διατροφή αποτελεί κάτι που μπορούμε να τροποποιήσουμε, προκειμένου να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι μια υγιεινή διατροφή βοηθάει στον περιορισμό των παραγόντων αυτών, είναι περιορισμένα τα στοιχεία που υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα διατροφικό μοντέλο που να εστιάζει στην υγεία της καρδιάς.

«Γιατροί και ασθενείς βασίζονται σε πληθώρα δεδομένων, όταν επιλέγουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (σ.σ. ο όρος περιγράφει μια ομάδα καρδιαγγειακών παθήσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπιδίων στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών). Από την άλλη, υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα που έχουν οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής», λέει ο Stephen Juraschek, κλινικός ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC).

Η δίαιτα DASH στο επίκεντρο

Το κενό έρχονται να καλύψουν σε έναν βαθμό ερευνητές από το παραπάνω Ιατρικό Κέντρο (ανάμεσά τους και ο Juraschek). Μελέτη τους διαπιστώνει ότι τόσο η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) όσο και μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 10% μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology, οι ερευνητές συγκρίνουν τις επιπτώσεις τριών διατροφικών προτύπων στον κίνδυνο ασθενών να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια:

  • τη δίαιτα DASH (περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες τροφών πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο),
  • μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,
  • μια διατροφή δυτικού τύπου (πλούσια σε λιπαρά και αλάτι και φτωχή σε φυτικές τροφές).

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Όπως παρατηρούν, αν και μια διατροφή που εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, η δίαιτα DASH φαίνεται να ωφελεί λίγο περισσότερο δυο πληθυσμιακές ομάδες (τις γυναίκες και τους μαύρους ενήλικες), ιδίως σε σχέση με μια δίαιτα δυτικού τύπου.

«Τα οφέλη που σχετίζονται με τις δίαιτες αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και τη φυλή. Στις γυναίκες, για παράδειγμα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μείωσε τον κίνδυνο, αλλά το όφελος με τη δίαιτα DASH ήταν διπλάσιο», τονίζουν.

Γιατί μας ενδιαφέρει μια τέτοια έρευνα;

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Επίσης, η υπέρταση συνδέεται πιο στενά με την καρδιακή ανεπάρκεια και τον θάνατο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Τέλος, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπείες, όπως οι στατίνες. Επομένως, η ανακάλυψη ότι η δίαιτα DASH μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην ομάδα των γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε καταλληλότερες παρεμβάσεις», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Sun Young Jeong.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.