iStock

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ποια είναι η χειρότερη δίαιτα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και γιατί; Στη φετινή λίστα της U.S. News & World Report, οι ειδικοί δίνουν την απάντηση.

Αν θες να βελτιώσεις τη διατροφή σου και ψάχνεις ποιο διατροφικό μοντέλο να ακολουθήσεις, η US News & World Report ανακοίνωσε τις καλύτερες και τις χειρότερες δίαιτες του 2023, με σκοπό να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το τι αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας και πού να ξοδέψουμε τα χρήματά μας.

Η λίστα περιλαμβάνει 24 διατροφικά μοντέλα και δημιουργείται από ειδικούς σε θέματα υγείας και διατροφής (π.χ. διαιτολόγους, γιατρούς, επιδημιολόγους), οι οποίοι τα κατατάσσουν σε διάφορες κατηγορίες, όπως η συνολικά καλύτερη δίαιτα, η καλύτερη δίαιτα για την καρδιά, η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους, η δίαιτα που μπορείς να κρατήσεις σε βάθος χρόνου. Στην περσινή λίστα, την τελευταία θέση μοιράζονταν η Dukan και η GAPS (Gut And Psychology Syndrome).

Φέτος, οι κριτές πρόσθεσαν και νέα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη προγράμματα που ταιριάζουν στις πολυάσχολες ζωές μας, την ευκολία πρόσβασης σε τρόφιμα, το πόσο φιλική στο περιβάλλον είναι η διατροφή.

Οι ωμοφαγικές δίαιτες στην τελευταία θέση

Η ωμοφαγική διατροφή (raw-food diet), η οποία περιλαμβάνει μόνο τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία (όπως π.χ. φρούτα, λαχανικά, φύτρα δημητριακών) και μερικές φορές ζωικά προϊόντα (π.χ. ωμό ψάρι ή μη επεξεργασμένα γαλακτοκομικά) κατέλαβε την τελευταία θέση. Γιατί; Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η διακοπή της κατανάλωσης μαγειρεμένων φαγητών κρύβει οφέλη για την υγεία μας. Επίσης, πρόκειται για μια διατροφή που αποκλείει μεγάλες ομάδες τροφίμων και δεν μας χορταίνει, αφού τα ωμά τρόφιμα τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες και πρωτεΐνες από τα επεξεργασμένα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι κι άλλες δίαιτες, όπως η Atkins, η SlimFast και η Optavia, που βρέθηκαν χαμηλά στην κατάταξη, ήταν υπερβολικά αυστηρές ή δύσκολο να τις ακολουθήσει κάποιος μακροπρόθεσμα ή απέκλειαν ορισμένες ομάδες τροφίμων. Μπορεί οι δίαιτες αυτές να φαίνονται αποτελεσματικές, π.χ. όσον αφορά την απώλεια βάρους, ωστόσο τα οφέλη δεν διαρκούν πολύ.

Οι υγιεινές δίαιτες περιλαμβάνουν διατροφικές στρατηγικές που μπορούμε να διατηρήσουμε. «Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει πόσο καιρό μπορείτε να τηρήσετε ένα πλάνο. Μπορεί να φαίνεστε καλά για μερικούς μήνες, αλλά στο τέλος θα επιστρέψετε στο σημείο που ξεκινήσατε», δήλωσε η Gretel Schueller, διευθύντρια για θέματα υγείας στο US News.

Ποια είναι η χειρότερη δίαιτα για το 2023
iStock

Τι συνέβη με την keto diet

Η κετογονική διατροφή είχε για αρκετά χρόνια τη θέση της συνολικά χειρότερης δίαιτας. Φέτος, βρέθηκε στην 20η θέση, ενώ κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία «γρήγορη απώλεια βάρους». Οι ειδικοί έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για το γεγονός ότι η δίαιτα αυτή περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς και για την αποφυγή των υδατανθράκων που μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. φρούτα, ορισμένα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).

Ωστόσο, «βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει με υγιεινό τρόπο. Έχει σημασία με τι θα αντικαταστήσουμε τους υδατάνθρακες, να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει πιο “καλά” λιπαρά και θρεπτικές τροφές», λέει η Schueller. «Αλλά δεν χρειάζεται να είναι μια δίαιτα γεμάτη βούτυρα, μπιφτέκια και τυριά. Τροφές που μπορεί να περιλαμβάνει είναι, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο ως πηγή λίπους, τα ψάρια ως πηγή πρωτεΐνης, ενώ υπάρχουν φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως τα μούρα», εξηγεί ο Mark Cucuzzella, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ποια είναι η χειρότερη δίαιτα για το 2023
iStock

Η μεσογειακή δίαιτα στην κορυφή

Το χρυσό μετάλλιο για άλλη μια φορά κερδίζει η μεσογειακού τύπου διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων και προσαρμόζεται ευκολότερα για να ταιριάζει σε διαφορετικούς τρόπους ζωής. Στη δεύτερη θέση ισοψήφισαν η δίαιτα DASH για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η plant-based Flexitarian διατροφή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.