Freepik

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΑΙΤΑ ΤΥΠΟΥ KETO

Αν είσαι οπαδός της keto diet (κετογονική δίαιτα) ή οποιουδήποτε διατροφικού μοντέλου που μοιάζει με αυτήν, τότε η παρακάτω έρευνα σε αφορά.

Το βασικό χαρακτηριστικό της κετογονικής (ή Keto) δίαιτας ή άλλων ανάλογων διατροφικών μοντέλων είναι η κατανάλωση μικρής ποσότητας υδατανθράκων και μεγάλης ποσότητας λιπαρών. Έτσι, για παράδειγμα, όσοι τις ακολουθούν περιορίζουν την κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών, πατάτας, καθώς και φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες, όμως, αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) στερούν από τον οργανισμό την πηγή αυτή, αναγκάζοντάς τον να στραφεί για ενέργεια στο λίπος. Η διάσπαση του λίπους οδηγεί στην παραγωγή κετονών.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύει το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας υποδηλώνει ότι μια τέτοια δίαιτα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερόλης) και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες που εξέτασε τη σχέση μεταξύ αυτού του διατροφικού μοντέλου και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Iulia Iatan, γιατρός στην Κλινική για την Καρδιακή Υγεία στο Νοσοκομείο St. Paul's και στο Κέντρο Καινοτομίας Καρδιάς-Πνεύμονα του Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Με ποιον κίνδυνο συνδέεται μια δίαιτα τύπου Keto
iStock

Μελετώντας δίαιτες όπως η Keto

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες όρισαν ως δίαιτες LCHF εκείνες που η συνολική ημερήσια ποσότητα ενέργειας προερχόταν από υδατάνθρακες σε ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 25% και από λίπος σε ποσοστό έως 45%. Οι δίαιτες αυτές έμοιαζαν με την Κέτο, αλλά περιείχαν περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερα λιπαρά. Από την άλλη, η «τυπικές» δίαιτες με τις οποίες έγινε η σύγκριση δεν πληρούσαν τα παραπάνω κριτήρια και ήταν πιο ισορροπημένες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα, όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα LCHF είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β (το πρωτεϊνικό συστατικό της LDL χοληστερόλης, που θεωρείται προγνωστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου). Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για αρκετά χρόνια και έκαναν τις απαιτούμενες προσαρμογές για άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ. η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα), τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα LCHF είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

iStock
Heart shape Raw fresh meat Steak Striploin for two with ingredients on frying pan

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα που σκέφτονται να ακολουθήσουν μια δίαιτα LCHF θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. Πριν ξεκινήσουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας, συνιστάται να παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», τόνισε η Iatan. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν, επίσης, ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι σε μια δίαιτα LCHF με τον ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά τα αδύναμα σημεία της μελέτης, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι συμμετέχοντες παρείχαν διατροφικές πληροφορίες μόνο σε μία χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης και ότι οι αναφορές αυτές ενέχουν τον κίνδυνο να μην είναι ακριβείς. Τέλος, πρόκειται για έρευνα παρατήρησης, που σημαίνει ότι υπογραμμίζει μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και ενός αυξημένου κινδύνου για σοβαρά καρδιακά συμβάντα, όχι αιτιότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.