Illustration / Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΙΝΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ

Η δημιουργία ενός καλού κρασιού και η διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας χρειάζονται αγάπη, αφοσίωση και τεχνογνωσία.

Υπάρχουν στιγμές που ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, κι ενώ νομίζεις πως είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό σου, τελικά ανακαλύπτεις ότι υπόγεια αυτοί οι δύο κόσμοι συνδέονται. Αυτό συνειδητοποίησα στο επαγγελματικό ταξίδι οινοτουρισμού που έκανα πρόσφατα στην Αχαΐα και τη Νεμέα. Ανάμεσα σε αμπελώνες, βαρέλια παλαίωσης και πλούσια αρώματα, κατάλαβα πως το κρασί και η ομορφιά έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ’ όσα φανταζόμουν.

Στον κόσμο της οινοποίησης, όλα ξεκινούν από το σταφύλι. Στη φλούδα, στα κουκούτσια αλλά και στο κοτσάνι του κρύβονται πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Όλες αυτές οι ουσίες είναι αντιοξειδωτικές, λειτουργώντας σαν ασπίδα απέναντι στην οξείδωση, το φως και το περιβαλλοντικό στρες. Είναι τα συστατικά που χρησιμοποιεί η κοσμετολογία για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, να προστατεύσει το κολλαγόνο, να θωρακίσει την επιδερμίδα απέναντι στον χρόνο και να μειώσει τα σημάδια γήρανσης.

Όπως ο οινοποιός συνυπολογίζει τις θερμοκρασίες ζύμωσης, τη διάρκεια ωρίμανσης και το είδος του βαρελιού για να παράξει ένα καλό κρασί, έτσι κι εμείς που ασχολούμαστε με το skincare μιλάμε για θρέψη, αντιοξειδωτική προστασία, ισορροπία, συνέπεια και υπομονή, ώστε να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Γιατί ούτε το κρασί ωριμάζει μέσα σε μια νύχτα ούτε η επιδερμίδα ανθίζει από τη μια μέρα στην άλλη. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον σεβασμό στη διαδικασία.

Ρεσβερατρόλη: Το συστατικό της μακροζωίας

Η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού, είναι ένα από τα φυτικά αντιοξειδωτικά που έχουν μελετηθεί ευρέως. Ενεργοποιεί το κολλαγόνο, την ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ, και προστατεύει το DNA των κυττάρων από τη φθορά. Πρόσφατες έρευνες του ομίλου L’Oréal έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη ενισχύει τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες της επιδερμίδας και την ενισχύει απέναντι στη φωτορύπανση, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες γήρανσης. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση των δυσχρωμιών που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και ενισχύει τη λάμψη του δέρματος

Illustration / Χριστίνα Αβδίκου

Κι ενώ η λήψη της ρεσβερατρόλης από το στόμα δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει τις δερματικές διαταραχές, η τοπική εφαρμογή ενεργοποιεί τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας καθώς διεισδύει σε αυτή αντί να μεταβολίζεται σε άλλα όργανα του σώματος.

Τα φλαβονοειδή της ζωής

Μια άλλη σημαντική υποκατηγορία πολυφαινολών είναι τα φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν τα φυτά να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Οι ανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες όπως η κερκετίνη, συμβάλλουν στην καλύτερη μικροκυκλοφορία, την οξυγόνωση των ιστών και τη μείωση των φλεγμονών. Το αποτέλεσμα είναι μια επιδερμίδα πιο ζωντανή, φωτεινή και υγιής.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ, ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ, ΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ.

Ένα μάθημα ομορφιάς στον αμπελώνα

Αυτές οι ουσίες, οι οποίες στο εργαστήριο κοσμετολογίας μπαίνουν σε ένα ισχυρό serum ή μια κρέμα, ξεκινούν από το αμπέλι, από τη γη και το σταφύλι, που ωριμάζει με υπομονή και θωρακίζεται απέναντι στον χρόνο. Όσο περισσότερο άκουγα στο ταξίδι μου τους οινοποιούς να μιλούν για τη ζύμωση, την ωρίμανση και τον σεβασμό στις φυσικές διεργασίες, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι η φιλοσοφία της δημιουργίας του κρασιού και της διατήρησης της ομορφιάς και της υγείας της επιδερμίδας μοιάζουν πολύ.

Στο Κτήμα Σεμέλη, όταν ο οινολόγος μας εξηγούσε πώς προστατεύουν τα σταφύλια από την οξείδωση, σκεφτόμουν πόσο παρόμοια είναι η προστασία που προσφέρει το skincare – μόνο που οι οινολόγοι μιλούν για καρπούς και η κοσμετολογία για κύτταρα. Στο Κτήμα Παλυβού, μια Κυδωνίτσα γεμάτη φρεσκάδα και βάθος μού θύμισε το dual action της καλής φροντίδας του δέρματος: άμεση απόλαυση αλλά και μακροπρόθεσμη θρέψη.

Η σύντομη απόδραση για οινοτουρισμό που έκανα δεν ήταν για μένα μόνο ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, αλλά κι ένα μάθημα για τη συνειδητή φροντίδα του εαυτού. Εκεί, δοκιμάζοντας κρασιά και περπατώντας στα αμπέλια, έκανα τη σύνδεση. Το κρασί, όπως και το δέρμα, είναι ζωντανός οργανισμός: αλλάζει, εξελίσσεται, επηρεάζεται από το φως, τον αέρα, το άγγιγμα. Κι αν το φροντίσεις σωστά, θα σου το ανταποδώσει. Ένα ποτήρι καλό κρασί, λοιπόν, δεν είναι μόνο απόλαυση. Είναι υπενθύμιση ότι η ομορφιά ξεκινά από μέσα – από το χώμα, το κλίμα, τον χρόνο και ό,τι μας θρέφει πραγματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.