ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ; ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕΣ
Μία στις πέντε ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έφαγες ή δεν συντήρησες σωστά, σύμφωνα με νέα μελέτη που τονίζει τη σημασία της σωστής υγιεινής στην κουζίνα.
Μάλλον αναγνωρίζεις εύκολα τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, τον πόνο, το αίσθημα καψίματος και τη γενικότερη δυσφορία. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα σου την επιβεβαιώσει η ιατρική διάγνωση και δεν θα μπορείς να καταλάβεις τι έφταιξε, αφού η κακή υγιεινή, το σεξ, η κατακράτηση υγρών ή το πεσμένο σου ανοσοποιητικό δεν ήταν σίγουρα πιθανοί ένοχοι, προσπάθησε να θυμηθείς τι έφαγες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα μπορεί να κρύβεται στην κουζίνα.
Η τελευταία τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο mBio, περιλαμβάνει τα αποτελέσματα από αναλύσεις σε περισσότερα από 5.700 δείγματα E. coli, το βακτήριο πίσω από τις περισσότερες ουρολοιμώξεις, τα οποία συνέλεξαν από ασθενείς με ουρολοίμωξη και από κρέας εμπορίου στην Καλιφόρνια, κατά το διάστημα 2017-2021. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έως και 20% των ουρολοιμώξεων, δηλαδή μία στις πέντε, σχετίζονταν με στελέχη E. coli που προέρχονται από ζώα και προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις.
«Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι οι ουρολοιμώξεις είναι θέμα προσωπικής υγιεινής, τα ευρήματά μας όμως προτείνουν ότι είναι θέμα και ασφάλειας των τροφίμων», εξήγησε ο μικροβιολόγος Lance Price, επικεφαλής της μελέτης.
Ποιο κρέας να προσέχεις περισσότερο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρ. Price με την ομάδα του εξετάζουν τη σύνδεση διατροφής και ουρολοιμώξεων. Σε δημοσίευσή τους το 2023, προειδοποιούσαν ότι το E. coli από τα τρόφιμα προκαλεί πάνω από 500.000 ουρολοιμώξεις τον χρόνο στις ΗΠΑ. Το 2018, σε μια δημοσίευση για το E. coli ST131, στέλεχος του βακτηρίου με αντίσταση σε πολλά αντιβιοτικά (πολυανθεκτικό) που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, τόνισαν πως εντοπίζεται σε πληθυσμούς πουλερικών παγκοσμίως, αποτελώντας μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και κύριο αίτιο για τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
Σε κοινή γραμμή, η τελευταία έρευνα φέρνει στο επίκεντρο το κρέας γαλοπούλας ως κύρια πηγή του παθογόνου, με τα προϊόντα από πουλερικά να συγκεντρώνουν συνολικά τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Καλά το σκέφτεσαι: μιλάμε για αόρατα βακτήρια που μπορεί να βρεθούν παντού στην κουζίνα, ξεκινώντας από τα γυμνά χέρια που έπιασες το κοτόπουλο, το μαχαίρι, το ξύλο κοπής ή τον πάγκο.
Τι λέει για τον κίνδυνο ο ταχυδρομικός σου κώδικας
Αναγνωρίζεται πια και στην Ελλάδα ότι ο ταχυδρομικός κώδικας είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης υγείας από ό,τι τα γονίδια. Η μελέτη του Δρ. Price ήταν μια ακόμα προσθήκη στη μακρά βιβλιογραφία για το πώς οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αντικατοπτρίζονται στην υγεία των ανθρώπων.
Οι πληθυσμού από ασθενέστερες οικονομικά γειτονιές διέτρεχαν έως και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφιμογενή ουρολοίμωξη, πολύ πιθανώς λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης για την ασφάλεια των τροφίμων, κακών συνθηκών, προβληματικών εγκαταστάσεων στις κουζίνες και έλλειψης σε φρέσκα προϊόντα πουλερικών προσεγμένων καθ' όλη την αλυσίδα παραγωγής. «Ο κίνδυνος μόλυνσης δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από τον ταχυδρομικό σου κώδικα», επεσήμανε ο Δρ. Price, σχολιάζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις δημόσιας υγείας στους αδύναμους πληθυσμούς.
Το γεγονός ότι η μελέτη διενεργήθηκε στην Καλιφόρνια δεν μειώνει τον κίνδυνο για την Ευρώπη ή την Ελλάδα. Οι ίδιοι ερευνητές σημείωσαν πως τα ευρήματα είναι σημαντικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εγχώριες μελέτες και εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) καταγράφουν αυξανόμενα ποσοστά ανθεκτικών στελεχών E. coli σε πολλές μονάδες εκτροφής πουλερικών.
Πρόσφατη έρευνα στο Nature Communications από το Wellcome Sanger Institute στη Βρετανία και τα Πανεπιστήμια του Όσλο, του Ελσίνκι και το Aalto στη Φινλανδία, έδειξε ότι το ST131-A μπορεί να εξαπλωθεί το ίδιο γρήγορα όσο ιοί που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες στον κόσμο, όπως η γρίπη των χοίρων (H1N1), ακόμη και αν το E. coli δεν μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια. Επιπλέον, άλλα δύο πολυανθεκτικά στελέχη, τα ST131-C1 και ST131-C2, με μικρή κυκλοφορία σε υγιείς πληθυσμούς, διασπείρονται και μολύνουν εύκολα σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγιείς.
Τι να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο
Μάλλον γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις με το ωμό κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα, αλλά μια επανάληψη δεν βλάπτει:
- Στα ψώνια, βεβαιώσου ότι οι συσκευασίες των κρεάτων δεν έχουν τρύπες και δεν στάζουν.
- Στην κουζίνα, κράτα την προετοιμασία του κρέατος για το τέλος, αφού έχεις ετοιμάσει τα υπόλοιπα υλικά, για να αποφύγεις τον κίνδυνο επιμόλυνσης τροφίμων που θα καταναλώσεις ωμά.
- Διάλεξε μια επιφάνεια κοπής αποκλειστικά για το ωμό κρέας και ποτέ την ίδια για λαχανικά, αν δεν την πλύνεις πρώτα καλά.
- Μην πλένεις το ωμό κοτόπουλο, για να μην πάνε παντού βακτήρια που κουβαλάει.
- Πλύνε καλά τα χέρια σου αφού έπιασες ωμό κρεάς, τρίβοντάς τα με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν αγγίξεις οτιδήποτε άλλο.
- Μην ξεχνάς να ψήνεις τα κρέατα καλά!