3 ΣΟΥΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Δοκίμασε κι εσύ τις σούπες που προτείνει ένας αυτοδίδακτος μάγειρας με εκατομμύρια followers στο TikTok, και φέρε αέρα απ' όλη την Ευρώπη στην κουζίνα σου.
Ποτέ δεν έγινα φίλος με το TikTok. Παραμένω φαν του YouTube και του άφθονου υλικού του, που με νανουρίζει κάθε βράδυ – ή μου κλέβει τον ύπνο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έχω αδυναμία στα βίντεο ASMR και ο αλγόριθμος το ξέρει. Κάπως έτσι εμφανίστηκε ένα βράδυ στην οθόνη μου ο Jujumao, δημοφιλής κυρίως στο TikTok, με περισσότερους από 2 εκατ. ακόλουθους – χωρίς να τα πηγαίνει άσχημα στο Youtube, όπου φτάνει το εκατομμύριο.
Ο Jujumao είναι αυτοδίδακτος. Η αγάπη του για τη μαγειρική ξεκινά από την παιδική του ηλικία και την κουζίνα των γιαγιάδων του, αμφότερων από τις Φιλιππίνες αλλά με διαφορετική καταγωγή (Kapampangan και Ilocano). Το κανάλι του μαζεύει λάτρεις της μαγειρικής και κάποιους σαν εμένα, μάλλον από τα hastags #Soup #ASMR #asmrcooking που βάζει συνήθως στα βίντεό του.
Η σειρά Soups So Good It Can Cure Any Sickness («Σούπες τόσο νόστιμες που μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια») είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του projects. Παρουσιάζει διάφορες σούπες από όλο τον κόσμο που συνδυάζουν παράδοση και γεύση, και υπόσχονται να σου ζεστάνουν την καρδιά, όπως οι παρακάτω τρεις συνταγές από την Ευρώπη.
1. Caldo Verde, Πορτογαλία
Πρόκειται για μια από τις πιο κλασικές πορτογαλικές σούπες, απλή στην ετοιμασία αλλά πλούσια σε γεύση. Οι βάσεις της είναι η πατάτα, το λάχανο kale και το chorizo, που της δίνει το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα. Σερβίρεται συνήθως ζεστή, με λίγο ψωμί στο πλάι.
Υλικά
- 3 κομμάτια λουκάνικο chorizo, κομμένα σε ροδέλες
- 2 ολόκληρες πατάτες, ψιλοκομμένες
- 1 ολόκληρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ζωμός κοτόπουλου (όσο χρειάζεται)
- 1 ματσάκι kale (ή σγουρό λάχανο), χοντροκομμένο
- πιπέρι, κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Κόβουμε το chorizo σε μικρές ροδέλες και το τηγανίζουμε σε καυτό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, μέσα στο λάδι του chorizo, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη, λεία υφή.
- Ρίχνουμε μέσα στη σούπα το chorizo και το ψιλοκομμένο kale, αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε ζεστή.
2. Borscht, Ουκρανία (και ευρύτερη Ανατολική Ευρώπη)
Μια από τις εμβληματικές σούπες της Ουκρανικής κουζίνας, που θα συναντήσεις και στη Ρωσία, την Πολωνία και υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Βάση της είναι τα παντζάρια, που της δίνουν έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ η γεύση της ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό. Σερβίρεται με sour cream και άνηθο.
Υλικά
Για τον ζωμό βοδινού:
- κόκαλα και κομμάτια βοδινού (με μεδούλι ή κρέας)
- 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- νερό (όσο χρειάζεται για να καλύψει)
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σούπα:
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 παντζάρι, τριμμένο
- ⅓ φλ. ξίδι από ζαχαροκάλαμο (ή μηλόξιδο)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- λάδι για σοτάρισμα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους
- 1 λάχανο, ψιλοκομμένο
- κομμάτια από το βρασμένο κρέας
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- sour cream
- ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τα κόκαλα και τα κομμάτια κρέας στον φούρνο στους 220°C για 30-40 λεπτά.
- Τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το σέλινο, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Γεμίζουμε με νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2-3 ώρες (ή λιγότερο στη χύτρα).
- Ετοιμάζουμε τη βάση: σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το παντζάρι και το καρότο με λίγο λάδι. Προσθέτουμε το ξίδι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.
- Στον ζωμό προσθέτουμε τις πατάτες, το λάχανο και το βρασμένο κρέας. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα με το παντζάρι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη.
- Σερβίρουμε με μια κουταλιά sour cream και φρέσκο άνηθο.
3. Ιταλική γαμήλια σούπα
Νομίζω η καταγωγής της είναι ξεκάθαρη. Η ιταλική γαμήλια σούπα μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια και, παρά το όνομά της, δεν αφορά το ιερό μυστήριο αλλά την ένωση των διαφορετικών γεύσεων. Είναι μια κλασική comfort σούπα της ιταλοαμερικανικής παράδοσης, με κεφτεδάκια, λαχανικά και μανέστρα ή άλλα μικρά ζυμαρικά.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
- 350 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 3 ιταλικά λουκάνικα (χωρίς περίβλημα)
- 2 μεγάλα αβγά
- ⅓ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
- 2 κ.σ. επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
- ⅓ φλ. τριμμένο παρμεζάνα
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σούπα:
- ελαιόλαδο
- 1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 8-12 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 3 φλ. ζωμός κοτόπουλου
- 3 φλ. ζωμός βοδινού
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι και πιπέρι
- 1 φλ. μικρά ζυμαρικά (όπως orzo)
- 3 φλ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια: αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και τον ζωμό βοδινού.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, αφαιρούμε τη δάφνη και ρίχνουμε το σπανάκι.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με λίγη έξτρα παρμεζάνα από πάνω.
Υπάρχει κάτι καλύτερο από μια σούπα όταν αρχίζει να ψυχραίνει ο καιρός; Δοκίμασε τις παραπάνω συνταγές, μην ξεχνάς όμως και τις υπόλοιπες πεντανόστιμες σούπες που σου προτείνουμε στο OW.