iStock

KΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Φέτος βάλε στο εορταστικό σου τραπέζι δύο πρωτότυπα συνοδευτικά πιάτα που θα κλέψουν την παράσταση με τη γεύση τους.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές με τραπεζώματα. Ενώ το κυρίως πιάτο –συνήθως ένα καλοψημένο κρέας– βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, η πραγματική γαστρονομική έκπληξη κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες: στα συνοδευτικά.

Φέτος, αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις πατάτες φούρνου και τις κλασικές σαλάτες και επιλέγουμε να φέρουμε στο γιορτινό τραπέζι χρώμα και πρωτότυπες υφές, που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.

Σας προτείνουμε δύο πιάτα που ανατρέπουν τα δεδομένα: ένα αρωματικό φακόρυζο με ξηρούς καρπούς, που προσφέρει γήινη νοστιμιά, και ψητές γλυκοπατάτες, που προσθέτουν μια γλυκιά νότα στο δείπνο. Αυτά τα συνοδευτικά δεν συμπληρώνουν απλώς το γεύμα, το αναβαθμίζουν. Αποδεικνύουν ότι τα απλά υλικά, με τη σωστή προσέγγιση, μπορούν να κλέψουν την παράσταση.

Συνταγή για ψητές γλυκοπατάτες στον φούρνο

  • Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 γλυκοπατάτες, κομμένες σε στικς
  • 1 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 1/2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπαχαρικά, το κορν φλάουρ και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τις γλυκοπατάτες και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Έπειτα, τις πασπαλίζουμε καλά με το μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε αραιά τις πατάτες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.

Τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.

Συνταγή για φακόρυζο με ρόδι και ξηρούς καρπούς

  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι bonnet
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα άσπρα φιλέ
  • 2 κ.σ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
  • 3 κ.σ. σπόροι ροδιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις φακές και τις σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τις φακές και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά κι έπειτα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.

Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά μας και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, προσθέτοντας τους σπόρους ροδιού.

Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.