ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ
Το Μουντιάλ του 2026 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό, χάρη στη γυναικεία εκπροσώπηση στη διαιτησία. Φέτος περιλαμβάνονται συνολικά 6 γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο έχουν επιλεγεί ως κεντρικοί διαιτητές, γεγονός που αποτελεί ιστορική πρωτιά για μια τέτοια, παραδοσιακά ανδροκρατούμενη διοργάνωση.
Το Μουντιάλ 2026, το οποίο συνδιοργανώνεται από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, έχει πλέον μπει στα νοκ-άουτ, συγκεκριμένα στη φάση των 32. Ακόμη κι αν δεν είσαι φαν του ποδοσφαίρου και δεν παρακολουθείς τους αγώνες, είναι ωραίο να ξέρεις τα προοδευτικά βήματα που γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο σε μια τέτοια διοργάνωση.
Το Μουντιάλ του 2026 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό, χάρη στη γυναικεία εκπροσώπηση στη διαιτησία. Φέτος περιλαμβάνονται συνολικά 6 γυναίκες σε ρόλους-κλειδιά, εκ των οποίων οι δύο έχουν επιλεγεί ως κεντρικοί διαιτητές, γεγονός που αποτελεί ιστορική πρωτιά για μια τέτοια, παραδοσιακά ανδροκρατούμενη διοργάνωση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία διαιτητική τριάδα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών έκανε την εμφάνισή της στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, στον κρίσιμο αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Κόστα Ρίκα (την 1η Δεκεμβρίου 2022). Την αποτελούσαν οι κορυφαίες διαιτητές Stéphanie Frappart από τη Γαλλία, Neuza Back από τη Βραζιλία –σε ρόλο επόπτη, βοηθού διαιτητή δηλαδή– και η Karen Díaz Medina από το Μεξικό, επίσης σε ρόλο επόπτη.
Η παρουσία τους στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά αποτέλεσε ορόσημο για την ισότητα και τη γυναικεία εκπροσώπηση στον χώρο του αθλητισμού. Το θετικό είναι ότι στο Μουντιάλ του 2026 η γυναικεία παρουσία στη διαιτησία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά ενισχύεται με σπουδαίες επιδόσεις και σημαντικές πρωτιές. Συνολικά επιλέχθηκαν 6 γυναίκες διαιτητές. Ποιες είναι;
Οι γυναίκες διαιτητές του Μουντιάλ 2026
Η Αμερικανίδα Tori Penso που επιλέχθηκε ως κεντρική (πρώτη) διαιτητής, μαζί με τις συμπατριώτισσές της Brooke Mayo και Kathryn Nesbitt στους ρόλους των βοηθών, αποτέλεσαν την πρώτη και μοναδική αποκλειστικά γυναικεία διαιτητική τριάδα του φετινού τουρνουά. Μαζί διαιτήτευσαν τον αγώνα της φάσης των ομίλων ανάμεσα στην Τσεχία και τη Νότια Αφρική στις 18 Ιουνίου.
Πέρα από την Tori Penso, σπουδαία είναι και η παρουσία της Μεξικανής Katia Itzel García. Ως κεντρική διαιτητής επίσης, έκανε το δικό της ντεμπούτο σφυρίζοντας σημαντικούς αγώνες, όπως η αναμέτρηση της Ολλανδίας με την Τυνησία.
Στη διαιτητική ομάδα των γηπέδων της Βόρειας Αμερικής συμμετέχουν επίσης δυναμικά η Sandra Ramirez από το Μεξικό, σε ρόλο βοηθού διαιτητή, έχοντας τεράστια εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, και η Tatiana Guzman από τη Νικαράγουα, ως υποστηρικτική διαιτητής στο σύστημα ελέγχου φάσεων VAR (Video Assistant Referee), μια θέση που απαιτεί συγκέντρωση και ακρίβεια.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι τα βήματα που έγιναν στο Κατάρ το 2022 δεν ήταν απλώς ένα «πυροτέχνημα», αλλά η οριστική αρχή για την πλήρη και ισότιμη ενσωμάτωση των γυναικών στο κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου ανδρικού ποδοσφαίρου.
Οι δηλώσεις των γυναικών διαιτητών μάς εμπνέουν
H Αμερικανίδα Tori Penso και η Μεξικανή Katia Garcia, που όπως είδαμε είναι οι μοναδικές δύο γυναίκες που επιλέχθηκαν ως κεντρικοί διαιτητές, έχουν κάνει διάφορες δηλώσεις στον διεθνή Τύπο. Η Penso δήλωσε ότι το να βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι ένα «απίστευτο προνόμιο» και πως δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ποτέ δυνατό παλιότερα.
Η Katia Garcia, σε σχετική συνέντευξή της, εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά, ευχαρίστησε την οικογένειά της και, κυρίως, απέδωσε φόρο τιμής στις προηγούμενες γυναίκες διαιτητές που «άνοιξαν τον δρόμο», λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά και όλες τις γυναίκες που πάλεψαν για να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ.
Η ομοφοβία και το μήνυμα προς τα νέα κορίτσια
Τέλος, μεγάλη προβολή έχουν πάρει οι δηλώσεις της Brooke Mayo σχετικά με την ομοφοβία και τις διακρίσεις που έχει υποστεί, καθώς είναι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη διαιτητής σε αγώνα ανδρικού Μουντιάλ της FIFA.
Η Mayo έχει μιλήσει για την εμπειρία του να μεγαλώνει στον Αμερικανικό Νότο και έχει υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να παραμένει κανείς αυθεντικός, ειδικά σε ένα τόσο απαιτητικό επαγγελματικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι η ταυτότητά της δεν αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα της, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της:
«Τις περισσότερες φορές, δεν σκέφτομαι καθόλου ότι ανήκω σε μια αμιγώς γυναικεία ομάδα διαιτησίας, είμαστε απλώς μια ομάδα διαιτητών. Αλλά όταν θυμάμαι μια μεγαλύτερη γυναίκα εθελόντρια της FIFA να μου λέει πόσο περήφανη είναι που βλέπει γυναίκες σε αυτό το επίπεδο και πώς αυτό ήταν αδιανόητο στην εποχή της, τότε ξέρω ότι εκπροσωπούμε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Δεν υπάρχει κανένας περιοριστικός παράγοντας για να πετύχεις τα όνειρά σου, αρκεί να είσαι πρόθυμη να θυσιαστείς, να δουλέψεις και να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία όταν αυτή έρθει».
Το μήνυμα που στέλνει στα νέα κορίτσια που παρακολουθούν αυτούς τους αγώνες; «Ελπίζω να συνειδητοποιείτε ότι είστε δυνατές και ικανές. Όταν γίνεστε μάρτυρες ή βιώνετε οποιαδήποτε αρνητικότητα –σεξισμό, ομοφοβία, ρατσισμό κ.λπ.– να ξέρετε ότι προέρχεται από ανθρώπους που προσπαθούν να ρίξουν τους άλλους λόγω της δικής τους έλλειψης αυτοπεποίθησης και επιτυχίας. Αλλά ελπίζω αυτό το μήνυμα να πάει σε περισσότερους. Ελπίζω να φτάσει σε όποιον δεν έχει δει ποτέ τον εαυτό του να εκπροσωπείται στο υψηλότερο επίπεδο: σας βλέπουμε, σας υποστηρίζουμε και είμαστε έτοιμες να σας εμψυχώσουμε, αρκεί να είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε!»